Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Zyski kapitalowe z gieldy i podatek Jersjanski
Autor Wiadomość
o90

Wysłany: Sro Paź 24, 2007 6:59 pm   Zyski kapitalowe z gieldy i podatek Jersjanski

takie mam pytanko moze ktos wie

zysk jest z gieldy londynskiej opodatkowany tamze, podatek sciagniety automatycznie z konta inwestycyjnego

czy tax UK ,odnosi sie takze do Jersey, czy jeszcze raz trzeba deklarowac ten dochod i wliczyc go do podstawy dochodow i poddac ponownemu opodatkowaniu ?

jednym slowem mam to deklarowac i opodatkowac
czy olac.

moze ktos wie ?

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 11:33 am   

Nie wiem, ale wg mnie:
powinienes zglosic sie do UK Taxmana o zwrot podatku i rozliczyc go tu.

forex

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 5:43 pm   Rynki kapitałowe

Bardzo chetnie nawiąże znajomość z ludzmi z Jersey, których jak mnie interesują rynki kapitałowe. Pozdrawiam

o90

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 6:44 pm   

forex : na jakiej platformie dzialasz ?

ja na LSE poprzez InvestDirect HSBC.
Forexu zaczalem sie obawiac to narkotyk :wink:

Z tego wszystkiego napisalem do Tax Jersey niech sie martwia oni
przeciez do cholery za to im place. 8)

czy ktos kuma czacze w zakresie kont typu ISA ?
dziala to w UK ale czy obowiazuje tez na Jersey ?

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 10:54 pm   Re: Rynki kapitałowe

forex napisał/a:
Bardzo chetnie nawiąże znajomość z ludzmi z Jersey, których jak mnie interesują rynki kapitałowe. Pozdrawiam

Chetnie bym sie czegos poduczyl. Gram (demo na razie) na jakze popularnej Oandzie, bo to jedyna z testowanych jaka moge uzywac w pracy ;)

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 10:56 pm   

o90 napisał/a:
czy ktos kuma czacze w zakresie kont typu ISA ?
dziala to w UK ale czy obowiazuje tez na Jersey ?

Z tego co wiem ISA nie dziala na Jersey. Najlepiej - przejdz sie do banku i potem TAXa - wszystko bedzie jasne ;)

Pozdrowka

nataniel

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 2:02 am   tzw podatek gieldowy

jesli chodzi o podatki zwiazane z rynkiem kapitalowym to trzeba tu rozroznic 2 przypadki:
- od zyskow kapitalowych- dywidendy i odsetki od obligacji
- od odplatengo zbycia papierow wartosciowych( oficjalna nazwa w Polsce)

pierwszsy z nich jest odpowadzany z rachunku inwestycyjnego automatycznie, w drugim przypadku obowiazek podatkowy powstaje z chwila zbycia papierow- rozliczenie tego podatku nastepuje w systemie rocznym z reguly biura maklerskie wysylaja rozliczenia do 2 mscy po zakonczniu roku kalendarzowego, rozliczenie ze Skarbowka do konca kwietnie zdaje sie
z tego co mi wiadomo rzoliczenie nastepuje zgdonie ze stawka w kraju rezydenta np w Polsce obie stawki to 19%

oba te przypadki dotycza GPW w Warszawie takze nie wiem czy mozna je bezposrednio stosowac np na LSE, ale moze pomoze Wam to miec jakis ogolny poglad na sprawe

a przy okazji inwestycji na gieldzie to polecam nasz gielde, ciagle duze stopy zwrotu, sporo IPOs na ktorych z reguly sie niezle zarabia, sporo niedoszacowacych spolek z duzym potencjalem
no ale to taka moja opinia

pozdro

forex

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 4:07 pm   xtb

ja osobiscie polecam polską platformę w XTB. www.xtb.pl

o90

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 4:34 pm   

Rozumiem fascynacje GPW, ale mam nieodparte wrazenie ze zarowno rynek jak i GPW nie ma jakiegokolwiek wplywu na relacje firma-akcjonariusz.
jednym slowem firmy z GPW maja akcjonariuszy w dupie.
Przekonalem sie na tym niejednokrotnie chocby przy przeksztalcaniu praw poboru z bagatela 7 miesiecznym poslizgiem. Efektem totalna zwala.
Nie przecze ze zarobic mozna, ale na LSE tez :wink:
a rynek tu jakis spokojniejszy, informacji taka ilosc ze nieogarniesz. W polandzie wszystko tajne lamane przez poufne,
a analizy gieldowe sprowadzaja sie tam do stwierdzen
'WIG wzrosl' lub 'bedzie hossa lub bessa'

Co do kwestii podatkowej , napisalem do Taxa , odpisali nieco za skromnie jak dla mnie, ale odpisali i to sie liczy.

Dear,

1. Unless you are sharedealing as your major trade or profession, no declaration need be made on your Jersey Tax Return. However, interest on any Bank account must be declared.

2. Any interest received on an ISA account in Jersey should be declared on your Tax Return and is taxable.

Regards,

Personal Tax Department

przypuszczam ze 'major trade' przy jersjanskich warunkach to bedzie wiecej niz to kasa jaka obracam. Podatek UK moge placic , wcale mi to nie przeszkadza, tym bardziej ze placi sie sam i jest smieszny.

CZY MAM ROZUMIEC ZE WLASNIE ZAINICJOWALISMY KOLKO INWESTORSKO SPEKULACYJNE ?

co od Oandy - czy ktos popedza na realu a nie na demowce ? spread maja 1.8 , co prawda szerszy przy oglaszaniu danych, ale podobno najnizszy na rynku.
interesuje mnie solidnosc firmy i sposob rozliczania wplaty/wyplaty i tax
jak to gra, szybko/wolno, reklamacje itd. Czyli wlasciwie bezpieczenstwo handlu.
forex - poleca XTB - ale napisz dlaczego XTB > Oanda ?

forex

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 5:05 pm   oanda

Co do oandy to musze przyznać, że jest spoko. Solidna firma, ale daleko!!! Duzy koszt przelewów kaski w jedna jak i druga stronę. Najlepiej by było kiedys na piwku pogadac o tym. Kto chetny? :) podaje swoj nr gg 6683480

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 8:24 pm   

no to pogadamy na gg - jutro cos puszcze ;)

Vilfredo 

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 11:23 am   

Ja dosyc duzo gram na GPW. Lubie pospekulowac na opcjach i kontraktach, czasem tez kupuje po prostu akcje. Teraz ze wzgledu na pobyt na wyspie mam ograniczone pole manewru (nie mam stalego internetu - wylapuje siec bezprzewodowa). Ale zlecenia staram sie wystawiac caly czas.

o90

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 11:42 am   

przyznam sie bez bicia ze kontrakty i opcje niezmiernie leza w dziedzinie moich zainteresowan
niestety nie mam o nich ZIELONEGO pojecia pomimo ze kilkakrotnie usilowalem zglebic temat.
nie wiem jak to ugryzc i czym to sie je.
chetnie poprosze o korepetycje.

Vilfredo 

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 7:28 pm   

Jak masz jakies pytania to pisz smialo. Duzo teorii jest na www.gpw.com.pl dobra jest tez strona www.bossa.pl (zreszta tam tez pracowalem w Polsce).

Odpowiedz do tematu