Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Zycie na Jersey
Autor Wiadomość
edyta30 

Wysłany: Sro Sie 17, 2011 9:17 am   Zycie na Jersey

Witam Was! Mieszkam z partnerem i 3 letnia coreczka w Szkocji w Edynburgu. Chcialabym przeniesc sie na wyspe Jersey.Mam w zwiazku z tym pytan pare. Moj partner jest operatorem koparki. Znajdzie tam jakas prace w swoim zawodzie? Jest szansa? Gdzie moge szukac pracy? Jakies strony internetowe itp? Napiszcie jak tam sie zyje? Troche poczytalam o wynajeciu mieszkan. Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi kategoriami A-J. Kiedy ma sie taka kategorie?? Jaka moze byc cena 3 bedroom domu z ogrodkiem? Teraz w takim mieszkamy i niwe chcialabym zmieniac. Jak jest z zarobkami? Jej duzo tego ale to chyba potrzebne zeby zaczac gdzies nowe zycie. Dzieki jesli ktos sie zdecyduje cos napisac.

[ Dodano: Sro Sie 17, 2011 9:34 am ]
Jeszcze co mi przyszlo do glowy. Jakie miasto wybrac? Ja pracuje jako cleaner. Jest tam problem ze znalezieniem takiej pracy? Czy sa przedszkola albo opiekunki do dzieci? Drogo sie za to placi? Wiem ze lekarz jest platny, no chyba ze przenosi sie ktos z UK gdzie zyl i placil podatki to jest za darmo. Prawda to?

RafajelP 

Wysłany: Sro Sie 17, 2011 4:20 pm   

Czesc Edyta,

W bardzo szybkim skrocie wyglada to tak:

1. Wyspa super. Nie jest ona podzielona na miasta tylko na parish'e (gminy - aczkowliek ja bym to nazwal dzielnicami). Jest bardzo mala wiec mozesz mieszkac gdziekolwiek i korzystac z komunikacji miejskiej. Centrum to St Helier.
2. Aby znalezc troszke lepsza prace trzeba posiadac 5 lat rezydencji (mysle, ze nie mialabys problemu ze znaleziem pracy. Co do Twojego meza to nie jestem pewien, ale mysle ze jezeli jest wykwalifikowany operatorem koparki to powinien cos znalezc). Jezeli chodzi o zarobki to nie mam zielonego pamiecia, aczkolwiek wyobrazalbym sobie £1200 - £1500 dla Ciebie, ok £2000 - £2500 dla meza. PS. Jezeli ktos w czytelnikiow posiada faktyczne dane prosze o uzupelnienie mojej wypowiedzi, albowiem mowie z doswiadczenia znajomych.

3. Niektore strony pracy to:

http://www.gov.je/jobs
http://jobfinder.thisisjersey.com/
http://www.jerseyinsight.com/Classifieds/Jobs/

Mozesz rowniez skontaktowac sie z agencjami pracy na Jersey.

4. Wynajem mieszkan/kategorie:

Wydaje mie sie, ze powinnas szukac mieszkan w kategorii NQ - Non-qualified. Info pozostalych kategoriach to:

In summary, there are currently three broad categories of housing defined under the Housing Law:

'A to H' properties - which are only available to local residentially-qualified persons
'J Category' properties - which are available to ‘essentially employed' individuals
'1(1)K' properties - which are available to individuals whose residence in the island 'can be justified on social or economic grounds' (ie typically high net worth individuals)

O kategorie A-J moga ubiegac sie pracodawcy dla swoich pracownikow. Proces ten jest dosc zmudny, poniewaz dana firma musi udowodnic, iz nie jest wstanie znalezc odpowiedniego pracownika na wyspie.

5. Cena za 3 bedroom to ok £1400 (jak ma sie duzo szczescia) wzwyz. Realny czynsz to £1500 - 1800 + oplaty.

6. Opieka medyczna

Moja zona i ja korzystamy z prywatnej opieki medycznej oferowanej przez naszego pracodawce wiec do konca nie wiem jakie sa zasady. Wydaje mi sie, ze przysluguje Ci darmowa opieka medyczna jezeli oplacasz Social Security, ale mozna z niej korzystac tylko w kilku punktach na wyspie (chyba).

Pisz smialo w razie jakichkolwiek pytan.

Pozdr,
R

edyta30 

Wysłany: Sro Sie 17, 2011 11:14 pm   

Czesc. Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. W razie jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowy to napisze. Przerazilo mnie tylko jedno. Cena wynajmu domu. My obecnie placimy za trzysypialniowy dom, ladny i zadbany, 575 funtow. Porownujac zarobki tez tam sa wieksze wiec i cena wynajmu inna, ale taki pierwszy rzut oka na to co napisales to zaskakuje. Dziekuje raz jeszcze. Bardzo cenne informacje.

Chce sie tam przeniesc, bo podoba mi sie ta wyspa a najbardziej to pogoda mi odpowiada bo tu w Szkocji to w depresje mozna wpasc jak np leje 2 tygodnie bez przerwy.

titanium 

Wysłany: Czw Sie 18, 2011 7:02 am   

Teraz to ja Cie pociesze,tutaj czasami potrafi padac przez miesiac.Tutaj tez ludzie wpadaja w depresje wiec jest sie nad czym zastanowic. :tongue11:

Odpowiedz do tematu