Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzialem kredyt w Polsce i jest ok
Autor Wiadomość
Transport

Wysłany: Sro Paź 10, 2007 10:14 pm   Wzialem kredyt w Polsce i jest ok

Wzialem kredyt w Polsce na 20ha ziemi rolnej i nikt sie nie czepial.
Bral ktos jeszcze w Polsce kredyt z zaswiadczeniem stad?

Pzdr.

P

Wysłany: Czw Paź 11, 2007 12:04 am   

A ja chetnie porownam dwie pozyczki wziete rok temu tutaj i w Polsce.

Zalozenia:
Kurs rok temu 5.7
Kwota 25000 funtow=142500 zl.
Okres 3 lata.

Rata miesiczna tutaj 770 funtow (7% APR)
Rata miesieczna Polska 4332 zl =760 funtow (ING Bank)

Czyli jesli kurs bylby ten sam Polska wychodzi lepiej o 360 funtow (po 3 latach)

A teraz w uproszczeniu powiedzmy ze kurs by 5.7 do dzis a od dzis jest 5.3 (tak jak jest faktycznie) i bedzie przez dwa lata.
Czyli od dzis musimy placic nie 760 a 817 funtow czyli calos wychodzi nastepujaca:
Calkwity koszt tutaj:36*770=27720
Calkowity koszt Polska 12*760+24*817=28728

Teraz troche wnoskow:
Tutaj wiesz ile bedziesz placil co miesiac a w Polsce musisz sledzisc kurs i sie zastanawiac ile bedzie trzeba zaplacic w tym miesiacu.
Do Poskiej kwoty nalezy doliczyc koszty przelwow i koszt podrozy do Polski a moze i dwoch (w Polsce to zajmuje okol 2 tyg tutaj przewanie tego samego dnia)

Minusem brania pozyczki tutaj jest maksymalna kwota 25 tys. O wieksza bez posiadania tutaj nieruchomisci jest dosc trudno.

Powyzsza symulacje jest sporo uproszczona ale mam nadzieje ze daje jakies porownanie.
Nie twierdze ze zawsze tu jest lepiej ale warto sobie troche policzyc i porownac.
Mam nadziej ze te moje wypociny sie komus przydadza.
Wydaje mi sie ze wiekszocs Polakow mysli ze w Polsce jest latwiej,szybciej i taniej niz tu a to nie zawze jest prawda.

I odrazu powiem ze nie pracuje dla zdnego banku:)
A sam wzialem tutaj i poki co wychodzi mi lepiej.

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 10:14 pm   

Bralem. Ze wzgledu na kwote tutaj nie moglem. Zero problemow. Oprocz tlumaczenia. :wink:

Fish

Wysłany: Wto Paź 30, 2007 10:22 pm   

jakie dokumenty trzeba przedstawic zeby dali ten kredyt tutaj? pewnie udokumentowac zarobki ... czy jest jakas minimalna granica przychodu?
P, piszesz ze najwiecej mozna wziac 25tys, masz na mysli funty prawda? pytam bo wnioskuje ze dla Ciebie to malo a dla mnie wrecz przeciwnie :)

P

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 4:27 pm   

Najlatwiej isc do swojego banku. Zakladam ze masz konto. Oni od razu beda wiedzieli ile zarabiasz i ile wydajesz.
Nie ma jako takiej minimalnej granicy przychodu. Wszystko zalezy ile chcesz wziac.
Wazma Twoje zarobki, zadadza ci kile pytan odnosie wydatkow (rent , jedzenie, rachunki itp)
i wyjdzie im czy stac cie na rate.
Ogolnie dobrze jest jak po odjeciu wydatkow i ewentualnej raty zostanie cie jeszcze ok 200 funtow miesiecznie.

W bankaasz czesto podaja rate apr na podstawie ktorej wyliczany jest koszt pozyczki. Ponizej jest fajny kalkulator.

http://www.mercerhole.co.uk/calc/loan/

Warto zworocic uwage na to ze banki daja rozne apr w zaleznoscie od kwoty jaka chcesz pozyczyc. Im wyzsza kwota tym nizsza rata i moze sie wachac od 14% (przy malych pozyczkach) do 7%( przy wiekszych)

Warto tez sprawdzic ofert roznych bankow bo roznice moga byc prawie dwokrotne.

Cytat:

piszesz ze najwiecej mozna wziac 25tys, masz na mysli funty prawda? pytam bo wnioskuje ze dla Ciebie to malo a dla mnie wrecz przeciwnie

malo czy duzo to zalezy na co potrzebne sa pieniadze.
Mieszkania w Polsce za to pewnie juz nie kupisz. Ale jak cie brakuje tylko troche albe pieniadze sa na iiny cel to czemu nie.

Pozdrawiam
P:)

Fish

Wysłany: Czw Lis 01, 2007 2:35 pm   

dzieki P. Bardzo pomocne sa Twoje informacje. Ja myslalam ze to masa formalnosci a tu tak naprawde to bardzo proste.
Mieszkania nie bede kupowala :)

Pozdrawiam

K@myK

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 12:07 am   

Banki przy wydawaniu decyzji o przyznanie kredytu patrzą jak wyglądała sytuacja na twoim koncie przez ostatnie 6 miesięcy -zrobiłeś sobie debet na koncie albo masz wyczyszczane konto co miesiąc to zapomnij o kredycie.

Rafal_D

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 12:32 pm   

K@myK napisał/a:
Banki przy wydawaniu decyzji o przyznanie kredytu patrzą jak wyglądała sytuacja na twoim koncie przez ostatnie 6 miesięcy -zrobiłeś sobie debet na koncie albo masz wyczyszczane konto co miesiąc to zapomnij o kredycie.

Niekoniecznie.
Ja mialem kiedys przykre doswiadczenie z HSBC.
Z 0,13 funta debetu nie dostalem kredytu na ktory naprawde liczylem.
Ale niedawno w Accorn Finance dostalem bez problemu.
Jezeli to nie byl debet rzedu 500 funtow to nie powinno byc problemu.
Poza tym, jezeli zarabiasz blisko sredniej Jerseypowskiej to nie powinno byc problemu z kredytem.
Mala rada - jezeli kredyt chce wziac para lub osoba, ktora jest w zwiazku to pokombinujcie, zeby z Waszego (osoby, ktora bedzie glownym kredytobiorca) "znikalo" jak najmniej pieniazkow.
Tzn. niech np. druga osoba placi ze swojego konta rent a Wy zawsze mozecie powiedziec, ze np. jestescie na utrzymaniu miejscowej kochanki :alien59:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 6:39 am   

Przy braniu kredytow w UK (rowniez na Jersey) chyba glownym zrodlem informacji o kliencie jest historia kredytowa.
Ja o swoja dbalem: dwie karty kredytowe (w calosci splacane w terminie), dwa (czasami wiecej) kont z debetami - czystymi, rachunki na siebie (np energia, telefon)... Dobrze jest byc na liscie wyborczej - to tez dodatkowe punkty.
Jesli wszystko jest na zielono (czyli dobre wyniki), to mozna aplikowac o spora kase.

Odpowiedz do tematu