Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyspa Jersey
Autor Wiadomość
agnieszkaw 

Wysłany: Pon Lis 15, 2010 2:36 pm   Wyspa Jersey

Witam wszystkich,

Od jakiegos czasu rozwazam przeprowadzke na Jersey z Londynu. Czy moglby mi ktos z was napisac o klimatach panujacych na wyspie. Czy milo jestesmy widziani przez spolecznosc angielska, i czy wyspa zostala dotknieta recesja jak w pozostalej czesci kraju?

Dziekuje i pozdrawiam
Agnieszka

LK 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Lis 15, 2010 5:24 pm   

Hej Agnieszka, z moich doswiadczen wynika, ze owszem, lubi sie tutaj Polakow. A jesli sie nie lubi w jakichkolwek okolicznosciach, to tak samo jak kazdego innego przyjezdnego... Na pewno nie bardziej, juz raczej mniej... Tutaj kazdy sie jednak czuje nie do konca u siebie, poniewaz trzeba by odsiedziec 10 lat aby miec pelne kwalifikacje mieszkaniowe. Jesli jestes ponizej 10 lat, to duzo sie placi za mnieszkania i nie ma sie co do nich zadnych praw... A landlord-owie bywaja rozni :-/ ... Ale pomijajac ten fakt, to uwazam ze jest tu przemilo, ja osobiscie nigdy nie mialam jakichs nieprzyjemnosci z powodu mojego pochodzenia, a wrecz przeciwnie! Jedyne co, to moze czasem razic ingnorancja oraz brak zainteresowania 'Europa Wschodnia' haha! Ale prawde mowiac to mam to w nosie... :-) (zazwyczaj podkreslam, ze jestem z Europy Wschodniej... ;-) )
Recesja daje sie we znaki, owszem... W kazdym sektorze, poczawszy od finansow, przez construction a skonczywszy na hospitality... poza tym rzad teraz naciska na pracodawcow aby zatrudniali ludzi z 5-letnia rezydentura (nawet w hospitality!) a czasem nawet - aby zwrocili baczniejsza uwage na podania od osob , ktore sie tu urodzily... Przebakuje sie nawet o ponownym wprowadzeniu work permits... :-/ Ale podejrzewam, ze to nie przejdzie... Byla juz dyskusja z Sentorem Ozoufem ..i nikt oprocz niego sie do tego pomyslu nie przychylil...
Pozdrawiam. :-)

agnieszkaw 

Wysłany: Pon Lis 15, 2010 6:34 pm   

Hej LK,

Dziekuje ci bardzo za wyczerpujaca relacje.Milo czyta sie osobe pozytywnie nastawiona, powoli wprowadza mnie to w klimat wyspy Jersey. Piszesz o kwalifikacjach mieszkaniowych,o ktorych zupelnie nic nie slyszalam, ale sprobuje doczytac na necie.
W Londynie coraz trudniej jest o nowa prace, a przestepczosc rowniez wzrasta w niewesolym klimacie finansowym. Pomyslalam rowniez o tym, ze nie chcialabym mieszkac juz w miejscu,gdzie otaczaja mnie twarze anonimowe, powodujace wyobcowanie. Lepiej chyba prznalezec do malej spoleczosci,gdzie sie czlowiek czuje bezpiecznie.
Dzieki i pozdro
Agnieszka

LK 

Wysłany: Pon Lis 15, 2010 9:14 pm   

Hej, duzo informacji znajdziesz na stronie www.gov.je ale takze na tej stonie tutaj. :-) ah i jeszcze moze na www.thisisjersey.com
Na Jersey jest niesamowicie bezpiecznie, wg mnie... (ostatnio kolezanka zgubila komorke i powiedziala zebym dzwonila do niej na domowy ''az jej oddadza komorke'' , a ja to ''skad wiesz ze ci ja oddadza??'' a ona na to: ''juz dwa razy oddali jak zgubilam wiec i teraz na to licze''... no i ktos zadzwonil jeszcze tego samego dnia i miala ja z powrotem!)
No i na pewno inaczej niz w Londynie - tu znasz polowe osob, ktore mijasz na ulicy. :-) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez LK Pon Lis 15, 2010 9:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Marceli 

Wysłany: Pon Lis 15, 2010 9:39 pm   

aj tam, aj tam

zarobisz tyle samo, wydasz x2
zapomnij o lataniu do polski za 50 funtow w dwie strony
bezpiecznie jest, owszem
latem jest nawet ladnie i przyjemnie
zadaj bardziej celne pytania, ktos Ci odpowie

agnieszkaw napisał/a:
Czy milo jestesmy widziani przez spolecznosc angielska

Angielską jak angielską, raczej przez mieszankę lokalno-brytyjską; jestesmy widziani roznie, moim zdaniem na plus, ale zdazaja sie wyjatki, ktore potwierdzaja regule.

agnieszkaw napisał/a:
czy wyspa zostala dotknieta recesja jak w pozostalej czesci kraju?
Zostala dotknieta.

agnieszkaw 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 10:30 am   

Dziekuje za informacje o stronach, juz zaczelam poszukiwania mieszkania i pracy. Zanim jednak zdecyduje sie na 100% na przeprowadzke, wybiore sie na Jersey jako turystka, znajomi ktorzy odwiedzili wyspe, byli zachwyceni. Jedyne co nieco mnie zniecheca to drogie bilety lotnicze do Polski, naj ednej stronie widzialam bilet nawet do 300 funtow...

Pozdrawiam
Agnieszka

LK 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 11:15 am   

Dobry pomysl z odwiedzeniem Jersey jako turystka, wczujesz sie troche w atmosfere :) ) .
Co do biletow - to tanie nie sa, fakt. Ja zazwyczaj za bilet w obie strony place miedzy 180 - 250 funtow, British Airways.... Ale dobra wiadomosc jest taka, ze jest firma, ktora chce wplrowadzic bezposrednie loty od przyszlego roku! :D Na razie maja byc tylko do Warszawy i Krakowa, ale to juz cos!
Powodzenia w poszukiwaniu pracy! (oprocz szukania bezposrednio przez strone www.gov.je/jobs sa tez rozne agencje, ktore znajdziesz tez na stronie www.gov.je)

agnieszkaw 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 11:36 am   Hej ponownie

Jestem ci szalenie wdzieczna za dalsze informacje o stronach internetowych.
Jezeli wszyscy sa tacy serdeczni jak ty, to na pewno warto przeprowadzic sie na Jersey. Podejrzewam, ze poszukiwania i ogolnie planowanie przeprowadzki zabierze mi kilka miesiecy, ale przynajmniej otrzymalam pozytywne bodzce.
Jezeli chcialabys uzyskac informacje na temat Londynu, to prosze pytaj, chetnie sluze pomoca.
Pozdro
Agnieszka

LK 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 4:39 pm   

Hej, nie ma sprawy! :) Nie wiem czy wszyscy sa tacy serdeczni; podejrzewam ze jestem wyjatkowo mila, haha! ;-)
Jesli masz jakies inne pytania to pisz (np. private message).
Co do Londynu, to wybieram sie tam spotkac z kims kto tez nie mieszka w Londynie i zastanawiamy sie czy znajdziemy jakas fajna restauracje w okolicy Victoria Station... Moze znasz cos godnego polecenia....? :)

Marceli 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 10:07 pm   

http://www.jersey.info.pl/mieszkanie.html (stan na 2006 rok)

http://accommodation-cent...dex.php?lang=pl
w rubryczce po prawej wybierz: zadne kwalifikacje

w zasadzie chyba kazda agencja ma swoja strone, wiec -> www.google.co.uk i do dzieła, jest jeszcze http://www.jerseyinsight.com
poszukaj tam mieszkan, ciebie interesuja tylko non quals

pzpr

agnieszkaw 

Wysłany: Sob Lis 20, 2010 8:31 pm   Hej

Niestety w okolicach stacji Victoria bywam bardzo rzadko, wiec chyba nie bede pomocna.
Pamietam tylko jeden pub The Sheakespare, ale dawno tam nie bylam, wiec nie moge nic gwarantowac. Jakbyscie wybieraly sie raczej do restauracji to spojrz na linka ponizej:
http://www.squaremeal.co....ictoria_Station
Polecalabym oczywiscie Pizza Express (chociaz niektorzy posadziliby mnie o brak wyobrazni), ale jak sie nie zna okolicy to nie warto ryzykowac.
Zalaczam rowniez strone na znizki w restauracjach, wlaczajac Pizze Express:
http://www.vouchercodes.c...dZ2urZA#content
jak nie bedzie dzialala to wpisz w googla: Printable vouchers i ci wyskoczy. Znizki sa dosc spore , takze oplaca sie.
Zycze ci udanej zabawy
Agnieszka

LK 

Wysłany: Sob Lis 20, 2010 8:46 pm   

Dzieki za linka do restauracji 'near Victoria Station' :) ) . Co do Pizza Express, to... slyszalam opinie, ze zadna w UK nie umywa sie do tych na Jersey (sa dwie)... ;-)
Te tutaj znam, obsluga jest zawalista, szybka i precyzyjna... I jedzonko tez dobre. Moze bedzie ci dane przekonac sie niedlugo... :-)
Na Jersey generalnie wiekszosc wlascicieli restauracji bardzo sie stara, toczy sie walka o klienta.. bo na takiej malej wyspie jak sobie ktos zbierze kilka niepochlebnych opinii to jego business lezy.... Szybko sie wiesci rozniosa... :-)

Odpowiedz do tematu