Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana funta jerseyskiego na funa brytyjskiego :) Pomocy!
Autor Wiadomość
cancer 

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 10:07 am   Wymiana funta jerseyskiego na funa brytyjskiego :) Pomocy!

Witam serdecznie,
Temat był dawno nie poruszany, dlatego zwracam się zapytaniem, gdzie mogę wymienić funty jerseyskie na brytyjskie ? Mam trochę zarobionych pieniążków. Z góry dzięki.Pozdrawiam.

BlackMamba 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 1:07 pm   

w każdym banku, sklepie, gdziekolwiek gdzie jest kasa

cancer 

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 5:32 pm   :)

Mam nieco większą kwotą -1400£.Więc chodzenia po sklepach, trochę mi zajmie czasu;/ nie zdążę założyć konta ;/
Ostatnio zmieniony przez cancer Wto Sie 04, 2009 9:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

o90

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 7:53 pm   

jaki oferujesz kurs ?

cancer 

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 9:01 pm   :)

Chcę wymieć funta w skali 1:1 Mianowicie, interesuje mnie jedynie wymiana na funta brytyjskiego bez żadnego kursu wymiany :)
Ostatnio zmieniony przez cancer Wto Sie 04, 2009 9:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

radiaga

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 9:06 pm   

No BlackMamba Ci juz powiedziala - idz do banku

cancer 

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 9:26 pm   :)

Czy chętnie w banku wymienią np. w Lloyds ?

radiaga

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 10:05 pm   

Oj nie czaj sie - po prostu idz i zapytaj - jak pani w okienku nie bedzie miala albo nie bedzie mogla - to Ci nie wymieni.
Najlepiej jakbys mial konto - wtedy Ci nie moga zabronic wplacic funtow takich a podjac funtow innych. Czy beda krecic nosem na goscia z ulicy - pewnie zalezy od humoru osoby, na ktora sie natkniesz...

BlackMamba 

Wysłany: Sro Sie 05, 2009 7:54 am   

Bez urazy, ale dla sklepu 1400 funtów to nie jest duża kwota ;-) , sama przed wyjazdem do kraju wymieniałam nie raz wiecej niż 500 funtów w Co-op. Tylko trzeba iść pod koniec dnia, kiedy jest mniejszy ruch. Nigdy mi nie robili problemu i to dla nich żadna nowość. Kas jest średnio ok. 5 w każdym sklepie, więć bez chodzenia możesz szybko to wymienić.
A co do opcji kursu wymiany, to kurs jersey'skiego funta jest zawsze 1:1.
Tak samo jak szkockiego. Nie wiem w czym problem.
Ostatnio zmieniony przez BlackMamba Sro Sie 05, 2009 7:56 am, w całości zmieniany 1 raz  

cancer 

Wysłany: Sro Sie 05, 2009 8:12 am   :)

Myślałem, że do sklepu, to tylko po 20, 50 £.Ale skoro nie ma większego problemu, to ja przejdę się dzisiaj. W sumie, mam nie daleko, bo w St.Aubin :)

o90

Wysłany: Sro Sie 05, 2009 3:06 pm   

Cytat:
kurs jersey'skiego funta jest zawsze 1:1.

oficjalny owszem.
Sugerowałem czarnorynkowy, który wybosi 1:0.9 i spada

BlackMamba 

Wysłany: Sro Sie 05, 2009 4:14 pm   

Ale jaki jest sens sprzedaży funta na czarnym rynku, skoro każdy bank wymienia go bez problemu, w ogóle o co chodzi z tą wymianą?
W każdym sklepie płacę za chleb tyle samo w brytyjskich, jerseyskich lub szkockich funtach. Nikt nie przelicza tegoż funta. Trzeba tylko pamiętać, że jerseyski funt nie funkcjonuje na głównej wyspie i w żadnym innym państwie i tyle. Teoretycznie wszyscy na Jersey zarabiamy w funtach jerseyskich. To jest lokalna waluta, której stosunek do funta właściwego jest 1:1. Szczerze to nie słyszałam nigdy o żadnym czarnym rynku. W takim wypadku każdy pracodawca musiałby zastrzec w umowie, że płaci wyłącznie w funtach lokalnych, których przelicznik musiałby być podawany codzień w bankowych kursach walut. A przecież tego się na Jersey nie robi.
Ostatnio zmieniony przez BlackMamba Sro Sie 05, 2009 6:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  

cancer 

Wysłany: Sro Sie 05, 2009 6:45 pm   :)

Ja, nie pisałem nic o czarnym rynku. Jedynie chciałem w jakiś sposób zamienić funta jerseyskiego na brytyjskiego :) Pojechać do Polski z funtami brytyjskimi. Zamykam temat.
Ostatnio zmieniony przez cancer Sro Sie 05, 2009 6:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu