|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Uwagi dotyczace szpitala i porodu |
| Autor |
Wiadomość |
Aga
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 8:03 pm Uwagi dotyczace szpitala i porodu
|
|
|
Witam wszystkie mamy i tatusiow na Jersey. Mysle, ze Forum "Dziecko na Jersey" to bardzo dobry pomysl, ja sama chetnie wymienie sie doswiadczeniami i spostrzezeniami co do rodzicielstwa na wyspie. Moja corcia Malgosia urodzila sie w lutym 2007 w General Hospital i musze powiedziec, ze bylam zachwycona opieka, fachowym podejsciem i ogromnym sercem calego personelu maternity unit, w szczegolnosci poloznych. Jesli ktos jest zainteresowany to moge opowiedziec w szczegolach, no moze nie tak dokladnie, ale... Pozdrawiem wszystkie mamy, te z dziecmi, i te przyszle!
Aga |
|
|
|
 |
|
|
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 1:48 pm
|
|
|
My tez jestesmy zadowoleni ze sposobu, w jaki przyszla na swiat Agatka - 20.05.2006.
Niestety z badan i mamy, i corki przed i po porodem juz nie jestesmy zadowoleni |
|
|
|
 |
JS
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:52 pm
|
|
|
My z Bartusiem (ur. marzec 2006) tez jestesmy zadowoleni chociaz wedlug mnie wiedza i umiejetnosci tutejszej sluzby medycznej pozostwiaja wiele do zyczenia...
Jednak wyposazenie szpitala tz maternity ward nadrabiaja wiele zaleglosci. Porod byl ok chociaz najwiekszym stresem byl brak ginekologa tylko polozna, no ale niema co narzekac bo Bartus zdrowy i wszystko jest super.
Jesli chodzi o tz GP czyli magiczna doktor albo doktora Quinn, ktory przyjmuje wszystkich i wie o wszystkim, to tez ineteresujaca historia. Diagnozy itd bardzo ogolne i generalnie zawsze jest ok. Z jednej strony zle bo nie ma pewnosci czy wszystko ok a z drugiej dobra taka diagnoza anizeli od lekarza polskiego tj alergia na wszystko do tego astma itd....
Hmmmmmm - potwierdza sie teoria ze Polacy potrafia i lubia narzekac bo trudno nam dogodzic.......
Pozdrowionka JS |
|
|
|
 |
|
|
Aga
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:55 pm
|
|
|
| Zgadzam sie z Toba, Gierma, co do badan przed porodem, to juz nie az tak kolorowo bylo zawsze. Kolejki dlugie w Antenatal Clinic, wszystkie badania jakos tak 'na chybcika', polozne raz mile raz nie. Ale sam porod byl cudowny. Moze to magia chwili, bo jak widzisz swoja corcie po raz pierwszy, to wszystko jest piekne. Ale podobalo mie sie to, ze mielismy tyle prywatnosci i nasza polozna byla naprawde profesjonalistka z wielkim sercem i oddaniem. Aha, jeszcze jedno, ultrasound - nie mogli stwierdzic, czy to chlopiec czy dziewczynka wlacznie z ostatnim badaniem, mysle ze General Hospital moglby zafundowac sobie 3D scan, a jesli nie szpital, to chociaz jakis prywatny gabinet, tak jak jest na 'main landzie', czyli w Anglii. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 7:06 pm
|
|
|
A tak z czystej ciekawości zapytam (bo mnie już raczej nie dotyczy ).
Jak tu wygląda sprawa porodu rodzinnego (tata przecinający pępowinę - te sprawy)?
Raczej norma, raczej nie? |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
Aga
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 9:22 pm
|
|
|
| Czesc Radiaga, jak sam powiedziales, to jest juz norma. Duzo wczesniej uczestniczy sie w warsztatach, gdzie spotykaja sie mamusie i tatusiowie z polozna, i ona tlumaczy i wyjasnia jak to bedzie... taka szkola rodzenia. Nalezy tez napisac sobie taki plan porodu, i do tego jest formularz w ksiazce- notesie z przebiegiem ciazy. Tam przyszla mama moze napisac, co sobie zyczy a co nie w trakcie porodu, miedzy innymi czy partner ma byc z nia. Pozniej jednak nikt tego i tak nie czyta, przynajmniej w naszym przypadku, i nikt sie nie pytal nas, po prostu moj maz byl ze mna od poczatku do konca i juz. I chwala mu za to, bo chyba sie bardziej bal niz ja. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 5:22 am
|
|
|
| radiaga napisał/a: | Jak tu wygląda sprawa porodu rodzinnego?
|
Nie ma problemu. Bylem i bylo suuuuperrrr
Choc nie chcialbym tak na codzien...
Opieka podczas - super. Kamila miala komplet badan i tu, i w PL. Przywiozlem ja spowrotem na dwa miesiace przed porodem, wczesniej byla trzy miesiace w PL.
Doctor Quinn jest... jaka jest. Nie zdiagnozowala nam "wady fabrycznej" naszej malej i dopiero po moim ZADANIU dodatkowych badan stwierdzila: "jest wszytko w porzadku, ale skoro pan chce..." No i dziewczyny zaczely latac co tydzien do Southampton... Mala ma wiecej wylatane niz tatus |
|
|
|
 |
noleczka
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 11:36 am
|
|
|
Właśnie-Southampton.
Tydzien temu byłam z moja małą u GP. Alergia jak byk!Nic nie pomaga od 2 mcy. Ciągle rożne specyfiki na skore przepisywane. Żadnej konkretnej porady i gdyby nie internet niewiele bym wiedziała co mam robić. A pani doktor mówi, ze za 2-3 lata mój dziecko wyrośnie z tego i nie trzeba alergologa!:)
I oczywiście, ze podawanie alergenu nie zaszkodzi.:)
Potem sie dowiedziałam, ze do alergologa jeździ sie do UK. A to ich kosztuje=moje dziecko jest zdrowe. |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 11:49 am
|
|
|
ZAŻĄDAJ skierowania do specjalisty. To zdrowie Twojego dziecka i trzeba o nie walczyc...
A jak nie - lec z nim do PL |
|
|
|
 |
|
|
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 9:29 am
|
|
|
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, żeby wyposażenie szpitala i Maternity Unit nadrabiało zaległości.
Nie mają tu chociażby USG 4D albo 3D, w Polsce można już zobaczyć dzidziusia w "tym wymiarze" i stwierdzić do kogo jest podobny .
Moim zdaniem pokoje do badań (przynajmniej te na I pietrze) wyglądają jak magazyny środków opatrunkowych. I nie widziałam nigdzie fotela ginekologicznego, badanie chyba odbywa się na kozetce, dziwne. Poza tym szpital generalnie sprawia wrażenie bardzo brudnego.
Ogólnie jako pacjentka czuję się zostawiona na pastwę losu, gdzie co wizytę bada mnie kto inny. O ginekologu nawet nie wspomnę, jak nie ma poważnych kłopotów z ciążą to nawet nikt za przeproszeniem nie zaglądnie, czy wszystko ok.
Chociaż może takie "zaglądanie" co miesiąc wcale nie jest konieczne? Jednak większość kobiet czuje się chyba pewniej, kiedy opiekuje się nią ginekolog .
Obsługa może miła i plus za organizację w dokumentacji medycznej.
Piszę bo mam spore doświadczenie w pracy w polskich szpitalach, zarówno klinicznych - państwowych, jak i prywatnych.
Co jak co, ale nasi lekarze mają o wieeele wiekszą wiedzę medyczną.
Szkoda tylko, że mamy o nich często opinię łapówkarzy. Z doświadczenia wiem, że dużo większa połowa personelu medycznego w Polsce to ludzie z powołania. Tutaj za to każą się traktować jak bogów, a to zbieranina z całego świata. Jaki dobry lekarz decyduje się na rozwój naukowy i karierę na takiej wiosce? Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłam, ale to czysto osobiste spostrzeżenia. |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 9:37 am
|
|
|
Aha, jeszcze jedno mi się przypomniało. Lekarze nie noszą fartuszków, w tych samych za przeproszeniem "szmatkach" przyjeżdżają do pracy, jedzą w restauracji lunch, idą w nich do kibla i spokojnie sobie w nich cały dzień pracują. Koszmar. Rękawiczki niestety nie wystarczą. W Polsce każdy lekarz, a już tym bardziej w szpitalu MUSI się przebrać w strój roboczy. Codziennie są prane i czyste. Spodenki i bluza, zielone, białe albo niebieskie jak kto woli.
Poza tym przerażają mnie dywany w przychodniach - skupisko zarazy i roztoczy.
Zboczenie zawodowe mam chyba. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• firma budowlana • BUTY SPAWALNICZE • wypadki w pracy • projektowanie stron sosnowiec • przeprowadzki |