|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Uwaga na wyłudzenia |
| Autor |
Wiadomość |
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 2:45 am Uwaga na wyłudzenia
|
|
|
Cześć wszystkim,
W ogłoszeniach mieszkaniowych na www.jerseyinsight.com pojawiły się próby wyłudzenia na mieszkanie. Nie podejrzewam szanownych rodaków znających doskonal lokalne problemy z mieszkaniami oraz ceny na rynku o ta aby ktokolwiek dał się nabrać niemniej zamieszczę znany mi osobiście (i osobiści przetestowany) przypadek - ku ogólnej uciesze i dla ostrzeżenia.
Zaczęło się od ogłoszenia - "...2 bez apartment, fully furnished..." za... 100pw. Podany e-mail i telefon. Na początku pomyślałem że to pewnie pomyłka, że 1000pcm i na pewno już poszedł. No ale nie zaszkodzi sprawdzić Numer telefonu owszem podany - ale jak mu się przyjrzeć to za krótki o jedną cyfrę. No nic myślę - wykaże się inteligencją i wykombinuje "zgubioną" cyfrę tak żeby jakaś lokalna komórka z tego wyszła. Ale się nie udało.
To pomślałem - no to wyślę maila. Wysłałem i dostałem odpowiedź:
Tu kawałek poniżej:
| Cytat: | ..The flat is available and i want you to know that you can move in any
day any time.
..... However, you did not mention when you need the room and for how
long. The house you will be staying belongs to my Step Dad who is
presently out of the Country for West Africa Working as a personal
Manager in Dangote Flour Mills company.
The room is available now, I'm looking for someone for short term or
long term room with private bathroom and toilet , You will have to pay
the sum of
£400 - per month, all bills included with internet .
and security deposit is £200 now. The room is fully furnished with all
good equipments.......
And you will be making the payment for the security deposit now! so we
can secure the place for you prior to your arrival. You almost only
need to bring your own clothes and buy your own food.
I will have love to show you around but cant right now due to the fact
that i went to Dublin for my friends naming ceremony cos she just gave
birth to a baby boy so am out of home now to help her make some
preparation cos she is my childhood friend and the other tenants from
canada and europe went on holiday and i wont be coming back so soon, cos my friend will be relocating to the United States with
her Husband. hope you Understand? and we can only be talking via
Email, because i cant answer to my phone....
You will have to deal with my step dad cos he his the one who will be
receiving the payment..
... |
(wyboldowane przeze mnie są charakterystyczne cechy - mieszkanko jest 'kogoś z rodziny', osobiste pokazanie nie możliwe z jakiegokolwiek powodu, no i płatność trzeba zrobić od razu ..)
Aha - skoro tak to postanowiłem podrążyć temat. Odpisałem że oczywiście jak najbardziej zapłata depozytu jest zrozumiała, napisałem to samo do szanownego 'Dad' mojego rozmówcy, przy okazji dopytując o różne rzeczy - ale nie hurtem... Okazało się że mieszkanie jest na 5 Nelson Ave w St. Heiler, jest fully equipped. Nawet zdjęcia mailem dostałem
Tyle tylko że szanowny 'Dad' nie może gotówki podjąć osobiście, ale zrobi to za niego sekretarka . No dobrze - niech poda dane tej sekretarki a ja już pędzę wysłać kasę
Jak już miałem komplet informacji komu zapłacić to stwierdziłem ze szybciej będzie gotówką - w końcu w każdym mailu nalegali na wysyłkę pieniędzy. W tym celu wysłałem się niespodziewanie do Dublina w podróż służbową , i napisałem szanownemu 'Dad' że będę miał wolne i mogę do synka podjechać dać mu kaskę do reki... podałem nawet swój numer komóry. I zaczęły się schody - syn jest busy busy i nie może podjechać. I żeby koniecznie zapłacić bezpośrednio jemu (to znaczy przez sekretarkę To odpisałem że mogę wziąć taksówkę (jestem w końcu w Dublinie) podjechać i zostawić kasę w domu przyjaciela - Też nie bo synek weźmie i wyda (sknera ten Dad ) Nawet gościu do mnie dzwonił kilka razy - z Nigerii (numer na +234 sie zidentyfikował) - gadałem jak najdłużej się dało tłumacząc że dziś nie mogę wysłać, ale już jutro to na pewno.
Naciągacz odpadł dopiero jak go poprosiłem o przesłanie mailem wzoru umowy którą miał mi wysłać 'razem z kluczami zaraz po wpłaceniu depozytu'
Na koniec mały cytat listu z danymi osoby której trzeba było wpłacić depozyt
| Cytat: | Hello,
I will like you to know that you will send the money tru money gram...
Do not make any mistake...
The person that will receive the money is my personal secretary here in Nigeria here is the info :
The Receivers Name Is : Moroun Atunda
The Receivers Address : 15 Akeju Street,
Shomolu
Lagos 23401
Nigeria
After sending the money you will get back to me with all these details :
1)The Full Name And Address Used In Sending The Money..
2)The Total Amount Sent...
3)The Refrence Number..
4)The Text Question And Answer Used...
And Send me the address that you want the keys and the documents to be sent to...
Hope to hear from you soonest....
Mr Tony James |
To tak na wszelki wypadek gdybyście kiedyś mieli coś kupić/sprzedać/wynająć/pożyczyć panu(i) Moroun Atunda z Nigerii... Vel Tony'emu Jamesowi... Vel Matthiasowi Harry'emu. Jakby ktoś chciał do 'szanownych' panów zadzwonić do Nigerii to numer telefonu jest +2347029595186
Uwaga nr 1.
Zgłosiłem ogłoszenie adminowi www.jerseyinsight.com z opisem co i jak - zero odzewu. Ogłoszenie ze kilka dni co prawda zniknęło ale nie wiem czy usunięte przez admina czy przez ogłoszeniodawcę..
Uwaga nr 2.
Zgłosiłem sprawę na lokalną policje osobiście z w komisariacie w St. Helier z wydrukami maili - generalnie zlewka - nie ścigają bo nie mają możliwości
Uwaga nr 3
Zgłosiłem to na policję mailem (istnieje ogólny mail policji na Jersey) forwardując całą korespondencję z danymi - reakcja jak powyżej, czyli zero odzewu....
Pozdrawiam,
Sławek |
|
|
|
 |
|
|
cichociemna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Mar 2007 Posty: 51 Skąd: St Helier
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 1:12 pm
|
|
|
Miałam kontakt dokladnie z tym samym gościem. Maile wysylal mi identyczne, w kazdym naciskajac,zeby jak najszybciej wyslac depozyt Pisal,ze nie wroci z Dublina do niedzieli. Odpisalam mu,ze moge poczekac nawet miesiac na ogladanie mieszkania,to odpisal,ze przez 2 miesiace nie wraca i zeby wyslac depozyt
Napisalam,ze nie bede w ciemno wysylac pieniedzy do nieznanej mi osoby, w dodatku w Afryce. A ten w odpowiedzi do mnie napisal,ze to wstyd,ze ja go uwazam za oszusta, ze oni sa z dobrze usytulowanej rodziny i nie znikna z moimi pieniedzmi,bo sa bogaci i ...zebym jak najszybciej wyslala depozyt hehehe |
|
|
|
 |
Robsonxp
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 3:02 pm
|
|
|
heheh... kolesie z afryki to juz chyba calkowicie poszaleli z tego goraca ciekawe ile wyciagaja tygodniowo na 'wynajmowaniu' mieszkan na jersey |
|
|
|
 |
|
|
cichociemna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Mar 2007 Posty: 51 Skąd: St Helier
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 10:58 pm
|
|
|
Hehehe Chyba jednak nic nie zarabiaja,bo ktos kto zna tutejsze ceny za mieszkania nie da sie nabrac na ogloszenie o super tanim,w pelni wyposazonym mieszkniu za 400 funtow miesiecznie z wliczonymi rachunkami Zbyt piekne by bylo prawdziwe... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• zaćma • szkolenia biznesowe • obuwie robocze • oczyszczalnie ścieków • gadźety reklamowe |