|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Straszna lipa z praca na Jersey |
| Autor |
Wiadomość |
Marceli
Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 229 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 11:27 pm Straszna lipa z praca na Jersey
|
|
|
Witam, moze ktos sie skusi do pogawedki...
Dalem taki temat, zeby was zainteresowac do poczytania moich wypocin. Mianowicie chcialem sie was zapytac co sadzicie o obecnej sytuacji na rynku pracy na Jersey. Czy myslicie ze obecne zawirowania na swiatowych rynkach odbija sie na nas - Polakach na Jersey i w jaki sposob?
Ludzie sporo gadaja i mozna sie nasluchac, z tym ze to co uslyszalem ostatnio zaczelo niepokoic nawet mnie , bardzo opanowanego czlowieka, a wiec do rzeczy:
Brenwal - zwalnia 8 osob w tym dwoch Polakow
Maret - 10 lejbrow do zwolnienia w tym kilku Polakow
Ronez - 30 osob do zwolnienia, nic mi nie wiadomo o Polakach, zreszta bylo w gazecie
nie wiem jak sie maja te wszystkie molochy budowlane w stylu camerons itd, zwyczajnie nie mam tam znajomych, ale wiem np. ze normans nie zatrudnia nowych ludzi nawet w miejsce zwalnianych, w pentagonie lipa ze ho ho...
wyskoczylem moze tak z tematem z "budowy", ale sam na jednej pracuje wiec sie w tym krece.
Generalnie chcialem sie zapytac o wasze przemyslenia na takie i pobliskie tematy.
Moim zdaniem zaczyna robic sie nieciekawie. Znam sytuacje tylko z punktu widzenia budownictwa, zeby nie powiedziec budowy i nastroje generalnie sa o wiele gorsze jak kiedys, dzisiaj uslyszalem, ze ode mnie z firmy moze poleciec jeden z formanow, bo nie bedzie dla niego pracy.
Wysmarujcie male co nieco na tym forum, mysle ze post jest na czasie i moze ktos cos doda ciekawego, niekoniecznie "z budowy"
Pozdr |
|
|
|
 |
|
|
matilda
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 284 Skąd: St. Helier obecnie
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 9:26 am
|
|
|
heja, ja nie z budowy, ale o budowie chcialam napisac... jakis zastoj chyba sie szykuje, poniewaz syszalam o 2 wiedkszych projektach, ktore zostaly wstrzymane akurat teraz, byly to plany rozbudowy i odnowy 2 obiektow. nie jest powiedziane ze to z powodu kryzysu finansowego, moze po prostu zarzadzajacy z innego powodu nie maja teraz kasy, ale dziwny zbieg okolicznosci, zwarzywszy ze obydwie odnowy byly w planie od grubo ponad roku. |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 12:09 pm
|
|
|
ja się dopisuję, zwalniaja i nie przyjmują nowych, nie będzie łatwo, bo jak znam życie pierwsi "polecą" Polacy i inne narodowości nie anglojęzyczne (podobno nie ma tu rasizmu), no chyba, że zwolni się troche miejsc pracy, sporo osób wraca do kraju.
Przynajmniej funt trochę podskoczył , zawsze są jakieś pozytywy |
|
|
|
 |
|
|
o90
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 3:15 pm
|
|
|
zbliza sie juz wielkimi krokami najlepszy moment aby pieniazki zarobione
zebrac do kupeczki i udac sie w wielka podroz dookola swiata.
za 3-4 lata akurat wroce razem z koniunktura.
piekny plan
swoja droga nie obawiacie sie trzymac pieniedzy w lokalnych bankach ? czy tez w lokalnych pieniazkach typu 'eurobusiness' ?
oczywiscie zapewnienia i garancje owszem ale wiadomo jak jest.
Strzezonego Pan Bog strzeze.
zakladajac ze nasza wyspa zyje z kasy i maglowania jesj na lewa strone
to raczej owa kasa znika, co za tym idzie pojdzie wszystko po kolei.
jak slysze ze ktos chce mojego dobra to chowam moje dobra gleboko. |
|
|
|
 |
Neo

|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 4:27 pm
|
|
|
W Dandarze okolo 20 pracowników dostalo wypowiedzenia, praca tylko do konca roku. Wiele powaznych inwestycji nie ruszy w najblizszym czasie nie tylko w tej firmie ...
Wszyscy czekaja na lepsze czasy. Duzo bagatych ludzi stracilo nie male pieniadze z powodu kryzysu teraz zabieraja kase z Jersey, aby pokryc straty i utrzymac przy zyciu swoje firmy na duzej wyspie. To samo dzieje sie teraz w Polsce, amerykanscy inwestorzy wycofuja srodki i wracaja z nimi do siebie. Wysprzedaja wszystko i kupuja zielone i mamy taki kurs dolara jak mamy a złoty pikuje w dol. |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 9:12 pm
|
|
|
z drugiej strony.
robota caly czas jest w jobcenter.
ida swieta - sklepy szukaja raczek do pracy
nie wspominajac o plytkach
a budownictwo to chyba tez nieco sezonowo i w zaleznosci od kontraktow
w mojej firmie roboty w grom a zaopatruje budowlanke....jak widac zalezy
Tusio wyraznie zapowiedzial ze kryzysu nie bedzie w Polsce
wiec moze trzeba sie pakowac i wracac do tej ostoi ? |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 229 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 11:08 pm
|
|
|
heh...
w sumie to niezla reakcja jak na to nasze forum jerseyowskie, czyli temat maci glowe nie tylko moja.
myslalem sobie ze moze przebudowa esplande cos wniesie, mowia nawet o 500 pracownikach potrzebnych, rzadowa inwestycja, ale to tez nie dla kazdego,
z mojej strony male uscislenie, wylatuje foreman szkot i jeden polski labourer, czyli prawie cala ekipa, bo reszta to podwykonawcy.
ale jaka to robota z job center? part time waiting staff? przegladalem ogloszenia w zeszlym tygodniu i zdawalo mi sie cos malo tego w porownaniu z tym co pamietam. jezdze czasami i kupuje materialy na budowe po roznych firmach i ja mam odmienne odczucia.
nie zebym chcial siac czarna propagande co mogloby sie zdawac, bylem zwyczajnie ciekaw, zreszta widze ze i tak odpowiedzieli "weterani", moze jeszcze ktos cos skrobnie tutaj...
pzdr. |
|
|
|
 |
Neo

|
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 12:14 am
|
|
|
| o90 napisał/a: |
w mojej firmie roboty w grom a zaopatruje budowlanke....jak widac zalezy
|
Wiekszosc inwestycji firmy zakoncza do pol gora roku, no a pozniej zobaczymy jak bedzie z tymi zamowieniami.
Ale jest jedna dobra strona tego balaganu ... Funcik wspina sie do piątki (w astronomicznym tepie)
Tu odgrzebie moj stary post i zapraszam do rozmowy na temat zawirowań walutowych http://jersey.info.pl/for...-pln-vt1448.htm |
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 10:08 am
|
|
|
Na King/Queen Street nie ma chyba sklepu ktory nie szukalby do pracy, kazdy Checkers potrzebuje rak do pracy, plyty etc.
Jest duzo firm, ktore sa zdesperowane na ludzi a ludzie nie chca w nich pracowac.
Coraz wiecej ludzi nie ma pracy albo dlugo jej szuka dlatego ze "za 6 funtow pracowac nie bede". Nie twierdze, ze to jest zle bo trzeba sie szanowac, ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.
Akurat na naszej wyspie, jezeli ktos szuka pracy to znajdzie ja bez problemu.
Takie jest moje zdanie przynajmniej. |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• domy drewniane • szkolenia otwarte • piła formatowa • zakład pogrzebowy morąg • drzwi aluminiowe |