|
stowarzyszenie polakow na jersey |
| Autor |
Wiadomość |
bez-czelny
stefan
|
Wysłany: Nie Sie 21, 2011 5:21 am stowarzyszenie polakow na jersey
|
|
|
witam wszystkich bez wyjatku.
chcialbym podzielic sie z wami idea ktora zrodzila sie w mojej swiadomosci-a mianowicie powolaniu STOWARZYSZENIA POLAKOW NA JERSEY. i nie chodzi mi tu o stworzenie kolejnej struktory, podobnej do tych ktore gdzies tam istnieja(mam na mysli nieformalne grupy przyjaciol, paczki, kliki i ekipy), a powolaniu do zycia nowej, oficjalnie dzialajacej, organizacji zrzeszajacej polakow ktora miala by na celu:
-krzewieniu polskiej kultury(a takze sztuki literatury i histori) na jersey w wymiarze w jakim polska kultura(jako szeroko rozumiane pojecie), nie byla wczesniej przedstawiona;
-zcalenie wszelakich dzialan majacych doprowadzic do poprawy statusu polakow na jersey jako mniejszosci;
-wspieraniu procesu asymilacji polakow ze spolecznoscia jersey
-reprezentowaniu nas jako nacji we wszystkich wazniejszych, dla nas rzecz jasna, otwartych debatach, inicjatywach spolecznych etc., etc.;
nie mam konkretnego planu ani zarysu jak dokladnie powinno dane stowarzyszenie dzialac. ale mam ogromna chec stworzenia czegokolwiek(organizacji ktora bedzie legalna forma reprezentacji naszej nacji), azeby nadac naszemu bytowi na jersey powagi; jednoczesnie aby zaznaczyc ze pomimo naszej pelnej woli i checi zasymilowania sie ze spolecznoscia wyspy jako miejsca, ktore to dobrowolnie wybralismy na nasz "nowy" dom. jestesmy polakami i nie zamierzamy zapomniec i zaniechac naszej kultury i tradycji, nie zamierzamy zdradzic wartosci ktore zostaly nam wpojone wraz z mlekiem matki, nie pozwolimy na lekcewarzenie nas jako grupy. nie zaakceptujemy objawow niecheci i nienawisci wobec nas ktore , nie czesto , ale jednak, zdarzaja sie i sa sola w oku, i ze bedziemy z tym walczyc. i ze bedziemy zabiegac o akceptacje, oddajac jako przyklad nas samych i to jak potrafimy sie konsolidowac z wszelkimi innymi grupami narodowymi, spolecznymi i religijnymi.
ja nie namawiam do nacjonalizmu, sam prywatnie uwazam siebie za libertyna, a tylko podejmoje probe stworzenia jakiejkolwiek struktory o charakterze reprezentatywnym, ktora moze pomoc nas zjednoczyc i byc nasza ostoja, byc gwarancja ze nie bedziemy traktowani jak obywatele drugiej kategorii....
podejmoje ta inicjatywe, kierowany poczuciem przynaleznosci do naszej polskiej nacji.rowniez dlatego ze pomimo ponad 5 tysiecy polakow mieszkajacych obecnie na jersey, tak czesto czuje sie tu samotny i bezradny....
kogokolwiek zainteresowanego moja idea, myslacego podobnie do mnie, prosze o kontakt na e-mail adresss: thc-band@o2.pl
pomyslnosci |
_________________ ----> |
| Ostatnio zmieniony przez bez-czelny Nie Sie 21, 2011 7:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
TAG
|
Wysłany: Nie Sie 21, 2011 9:21 am
|
|
|
| Cytat: | | sam prywatnie uwazam siebie za libertyna |
No to bracie z tym libertynem żeś pojechał.Libertynizm( ) to pogląd nie za dobrze kojarzony do stowarzyszenia które proponujesz.Myślę że chodziło tobie o liberała.No chyba że się mylę.
Co do idei stowarzyszenia to popieram w 100%
Powodzenia |
|
|
|
 |
!!!!Ola!!!!
|
Wysłany: Nie Sie 21, 2011 10:40 am hmm
|
|
|
Powiemw ten sposob ,wydaje mi sie ze jest to malo realne ,lezpomysl podobami sie bardzo |
|
|
|
 |
|
|
canicattinese
|
Wysłany: Nie Sie 21, 2011 1:22 pm
|
|
|
| Jak najbardziej za ,nie tylko Ty miales ta idee ,rozmawialem juz z naszym ksiedzem o tym ,ale. No to teraz jest nas dwoch zawsze to dobry poczatek . Moze bylaby jakas mozliwosc spotkania sie i pogadania?. |
|
|
|
 |
Masmix
|
Wysłany: Nie Sie 21, 2011 6:44 pm
|
|
|
| jkc pisze sie za tym:) |
|
|
|
 |
evita

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 26 Mar 2007 Posty: 153 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 8:50 am
|
|
|
| idea jak najbardziej na czasie ( ani konsula, ani nikogo) moze ktos z SPJ w wyborach wystartuje ? Moim bardzo skromnym zdaniem ,uwazam jednak ,ze na zdrowie nam wyjdzie jesli bedzie to akcja stricte swiecka ! co ludzkie - ludziom , co boskie - bogu !!!! bez obrazy ale taki zwiazek odbije sie czkawka tak jak wczesniej w przypadku zalozenia szkoly ! |
| Ostatnio zmieniony przez evita Pon Sie 22, 2011 8:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
RafajelP
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 1:09 pm
|
|
|
| Jestem za. Kwestia dogadania szczegolow i ogolnej rzeczywistosci istnienia takiego stowarzyszenia. |
|
|
|
 |
rafter
|
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 9:39 am
|
|
|
cze
Pomysl niezly ale mysle, ze malo prawdopodobne aby zostal zrealizowany.
Na poczatek radze abys zmienil swego nicka z bez-czelnego na cos bardziej przystepnego...
W kazdym razie pozdrawiam. |
|
|
|
 |
LK
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 11 Paź 2010 Posty: 63
|
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 11:03 am
|
|
|
| Zmien nicka i zacznij jeszcze raz, bo jako bezczelny juz strasznie podpadles szukajac taniej sensacji na tym forum... Pokazales sie z kiepskiej strony i z bezczelnym to ja nie chcialabym miec nic wspolnego... |
|
|
|
 |
|
|
bez-czelny
stefan
|
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 7:19 pm
|
|
|
a ty droga LK rad mi nie dawaj bo ich nie potrzebuje(bynajmniej nie od ciebie). jak bede potrzebowal to sie zglosze....ale nie do ciebie
|
_________________ ----> |
|
|
|
 |
radziukg
|
Wysłany: Sro Lis 02, 2011 9:00 pm
|
|
|
no i jak sie rozwija to stowarzyszenie ? |
|
|
|
 |
Jack_Daniels7
|
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 9:59 am
|
|
|
Siema . Koncept przedni ale stworzenie samej struktury działania i funkcjonowania jej , to dwie inne sprawy. |
|
|
|
 |
|
|
|
|