Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
St.Malo - granica polska - jaki czas ?
Autor Wiadomość
Rafal_D

Wysłany: Nie Gru 16, 2007 10:33 pm   St.Malo - granica polska - jaki czas ?

Witajcie,
powiedzcie prosze w jakim czasie dojezdzacie do polskiej granicy ?
Jakim samochodem i ktoredy?

Pozdrawiam

leon28l

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 3:40 pm   odp

witam, trase St.Malo -Polska Ruda Slaska zrobiem w 17.5h i nigdy wiecej.Spytasz dlaczego wiec odpowiadam: zona nie ma prawka wiec tylko ja prowadzilem i nie jest lekko i nie wierz tym ktorzy twierdza ze jest ok. Jesli chodzi o to jak wracalem i jak jezdze teraz czy wczesniej to juz odpowiadam ,zatrzymujemy sie w niemczech u rodziny .Dobrym pomyslem jest przerwa i odpoczynek to najlepsze rozwiazanie jesli prowadzisz tylko sam.Jesli chodzi o trase to bylo przez francje belgie niemcy.Jesli nie posiadasz nawigacji a jedziesz na urlop to wypozycz sobie , koszt to 25 funtow na tydzien polecam. Pytales jeszcze o samochod jezdze Avensis Verso 2.0 VVT-I. Tak naprawde to chyba nie ma roznicy czym jedziesz tylko jak jedziesz jesli bedziesz wciskal noge w podloge to dojedziesz szybciej ale czy warto??? Przyznam ze tez przekraczalem predkosc i czasem nawet bardzo ale tylko miejscami.Autostrady na mojej trasie byly darmowe ale jezdzac do wurzburg to koszt okolo 60 euro ale trasa 1050 km w 9 godzin,potem zostaje mi tylko 7.5 trasy do rudy slaskiej.Wybierajac trase w nawigacji masz opcje darmowe lub platne.Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo.

Rafal_D

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 5:59 pm   

Dzieki za odpowiedz Leon.
Zastanawiam sie nad kupnem samochodu z lewa kierownica i jazda do Polski. I licze ile zajmie mi trasa do Kalisza. Podejrzewam,ze troche szybciej niz do Rudy, ale i tak z 16h wyjdzie. Chce to zrobic na raz, bez zatrzymywania sie w hotelu na noc.

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:34 pm   

Wyznacz sobie na http://map24.interia.pl/
Wychodzi St Malo - Kalisz ok. 20h.

Przejechalem kiedys do Wawy w 18h, ale darlem Sejem ile fabryka dala...

skaut 
Site Admin

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 9:23 am   

Jeden kierowca, pierwszym promem do st.Malo
st.Malo - Wroclaw, 16,5h Honda Civic 1,4 dziesiecioletnia, miejscami w Niemczech 200km/h. Po drodze 4 przerwy 15min na sika i tankowanie.

Trasa Francja, Belgia, Niemcy. Granice przekraczlem po okolo 14 godzinach w Zgorzelcu. Pod koniec trasy nie wiedzialem jak sie nazywam.

Nie polecam takiej jazdy. Mysle ze najrozsadniej jest wyplynac wieczornym promem do st. Malo, prowadzic do okolo 1-2 w nocy, spanko po drodze do okolo 6 rano i dalej w droge do PL. Tak jest zdrowiej i bezpieczniej.

No chyba ze jedzie dwuch kierowcow ...

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 11:07 am   

Zgadzam sie z przedmowca ;)
Choc mnie to zatrzymywanie kolo 1-2 nigdy nie wychodzi i zatrzymuje sie na godzinna drzemke kolo 4 :oops:

Najdluzszy czas jaki mialem - 28h, sam, autem zapakowanym po dach i wiecej (3 rowery na plecach, deska windsurfingowa na dachu), hardcore. Ale po przyjezdzie na miejsce czulem sie w miare OK :wink:

krzys 

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 10:21 pm   

Bylem w PL samochodem 5 razy.Co moge poradzic-pierwszy i drogi raz jechalem jak wariat-nie polecam.Warto jest zatrzymac sie w niemczech na pare godzin w hotelu(piekny hotel w Kamen 3 gwiazdki tylko za 69 euro za dobe za dwie osoby-500 metrow od atostrady za znakiem kamen center).Oczywiscie najgorsza jest Polska -ja jestem z LUBLINA wiec mam do przejechania 650km-przejezdzam je w ok. 10 godzin-porazka.Pozdrawiam.

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 10:30 pm   

Ja z reguly jezdze do Radomia - niedaleko, ale po Polsce jakos szybciej mi idzie :twisted:

Rafal_D

Wysłany: Sob Gru 29, 2007 9:54 pm   

A jechal ktos z Was samochodem z lewa kerownica?
Jest jakas roznica?

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 12:12 am   

Z lewa kierownica??? Czy moze jednak chodzi o RHD? :lol:

Tak, roznica jest w PL, jesli nie jedziesz drogami ekspresowymi/autostradami. Wyprzedzanie ciezarowek jest utrudnione. Choc najgorzej wyprzedza sie busy - nie wiem czemu...
Innych utrudnien (poza platnosciami za autostrady, np we Francji) nie zauwazono.

Rafal_D

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 1:37 pm   

Nie,nie... Wlasnie LHD:)
Wiem, ze wiekszosc Polakow ogolnie z UK jezdzi RHDrive'ami.
Chcialem zobaczyc jakie roznice widzicie miedzy LHD i RHD, jezeli chodzi o jazde po Europie nie-autostradowej.

Pozdrawiam

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 3:51 pm   

Nie... bardzo rozumiem...
LHDkiem w Europie jezdzi sie tak jak powinno. Nigdy takim nie jezdziles? Zrozumialbym pytanie: "Jak sie jezdzi LHD w UK / na Jersey." Rozumiem pytanie: "Jak sie jezdzi RHD w Europie." Rozumiem, gdybys spytal: "Jak sie jezdzi Europejczykowi autem RHD w UK."
Ale tego, ktore zadales - nie jestem w stanie pojac...
Mimo wszystko - moj poprzedni post mial pokazac glowne minusy jazdy RHD, wiec roznice miedzy LHD i RHD jestes w stanie sobie wydedukowac sam, drogi Watsonie :wink:

Rafal_D

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 8:50 pm   

A wiec tlumacze...
Chodzi mi o to czy ktos jechal wczescniej RHD do Polski, przesiadl sie w LHD i jaka zobaczyl roznice, tzn. jaka roznica w czasie i komforcie podrozy :) Clear ? :twisted: Wezykiem Tomus, wezykiem... :lol:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 10:56 pm   

Rafal_D napisał/a:
A wiec tlumacze...
Chodzi mi o to czy ktos jechal wczescniej RHD do Polski, przesiadl sie w LHD i jaka zobaczyl roznice, tzn. jaka roznica w czasie

Tak, na minus, bo nie musisz polegac na pasazerze przy wyprzedzaniu, ale tu chodzi raczej o polskie drogi jednopasmowe

Rafal_D napisał/a:
i komforcie podrozy

Jak wyzej... W sumie to Ci juz chyba wszystko opisalem...

:roll:

jack

Wysłany: Pon Gru 31, 2007 3:21 pm   hej

cześć wam ja mam pytanie dotyczące promu z Jersey podobno czytam jest wieczorem możecie mi napisać o której wypływa i jaki jest koszt ( czy jest to koszt w 2 strony czy jedną) dzięki serdeczne za odpowiedz pozdrawiam i życzę miłego sylwestra :D

Odpowiedz do tematu