|
Sprowadzenie samochodu do Polski - jakie dokumenty? |
| Autor |
Wiadomość |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 1:33 pm Sprowadzenie samochodu do Polski - jakie dokumenty?
|
|
|
Witajcie,
czy ktos z Was sciagal samochod z Jersey do Polski?
Kupilismy tutaj samochod, ktory chcemy sprezentowac w Polsce.
Czy ktos sie orientuje jakie dokumenty musze posiadac, zeby zarejestrowac auto w Polsce?
Wiem juz jakie oplaty bede musial poniesc. Nie chcialbym, zeby sie okazalo ze przez panujaca u nas biurokracje i przez brak jednego papierka nie bede mogl zarejestrowac samochodu.
Pozdrawiam,
Rafal |
|
|
|
 |
|
|
Neo

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 4:04 pm
|
|
|
Właśnie o to samo miałem pytać.
Ja chcę ściągnąś auto z lewą kierownicą do Polski i przerejestrować go tam na nasze blachy. Od stycznia przyszłego roku zmieniają się przepisy dotyczące przeglądów i prawdopodobnie nie będzie konieczności robienia przekladki.
Podstawa prawna:
Zgodnie z Konwencja Genewska i Dyrektywami Unii (77/649/EWG) "Panstwo czlonkowskie nie moze odmowic lub zakazac sprzedazy, rejestracji, dopuszczenia do ruchu lub eksploatowania popjazdow z powodow dotyczacych pola widzenia kierowcy" Polska ratyfikowala te dyrektywy (DU 2002 Nr216 poz.1825)
Problem był tak naprawdę z przeglądem (tzw zerowym) bo tylko nieliczne stacje chciały go robić dla 'anglika'. Jak przegląd był to z zarejestrowaniem nie bylo problemu.
Na szczęcie Polska przegrala w tym roku sprawe przed trybunałem w Luksemburgu i musi honorowac badanie tehniczne wykonane w innym kraju czlonkowskim i nie trzeba wykonywac tzw. przegladu zerowego! (sprawa C-170/07 )
Tu mamy oczywiście ten podstawowy problem, że Jersey nie jest krajem członkowskim UE i nie wiadomo jak to będzie interpretowane.
tylko...
Na Jersey nie ma obowiązkowych przeglądów więc nie mamy żadnygo potwierdzenia. Słyszałem, że DVS robi na "życzenie" w tym tygodniu dowiem się to dam wam znać.
Co do opłat i kosztów to nie bardzo się orientuje, jak znasz liczby to podaj Rafał. Sama procedura wygląda następująco:
1. Przegląd
2. Tłumaczenie dokumentów
3. Akcyza
4. vat-24 w skarbowym
5. Opłata recyklingowa
6. Rejestracja
Nie dokońca jeszcze wiem jak się ma sprawa z mieniem przesiedleńczym ... |
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:40 pm
|
|
|
Jezeli chodzi o oplaty to wyglada to tak:
http://moto.pl/MotoPL/1,9...ropejskiej.html
Ja sprowadzam samochod z kierownica po lewej stronie, wiec przekladka nie bedzie konieczna.
Nie wiedzialem o tym przegladzie, jak bedziesz cos wiedzial to daj znac.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:56 pm
|
|
|
Ja ostatni dzwoniłem do mojego Starostwa z zapytaniem o rejestrację pojazdów z kierownicą po prawej stronie
Ze Starostwa dostałem odpowiedź że ich to nie interesuje byle samochód miał ważny przegląd
Zadzowniłam potem do pierwszej wybranej w moim mieście stacji obsługi która robi przeglądy i oni powiedzieli że żeby zrobić przegląd anglika to tzreba mieć indywidualną zgodę z jakiegoś ministerstwa (nie pamiętam jakiego), albo trzeba samochód 'przełożyć'. Z tym że zanim się przekładkę zrobi to tzreba uzyskać gdześtam (znowu nie pamiętam gdzie) świadectwo homologacji że samochód jest 'porzekładalny' - chodzi o konstrukcje nadwozia czy nie za bardzo sie osłabi w wyniku wycinania dzuir na pedały itd. Poza tym trzeba przełożyć kierownicę, pedały, co za tym iszie cały układ hamulcowy, wycieraczki, zmienić światła.
Wniosek jest taki że jeśli dostaniesz przegląd na 'anglika' możesz bez problemu zarejestrować - czyli jeśli masz chody w stacj to ci po porstu zrobią przegląd i tyle. W Starostwie żadnych homologacji ani 'indywidualnych zezwoleń jaśnie pana ministra' nie wymagają.
Jeśliby się okazało że faktycznie starostwa zmuszone są honorować przeglądy z innych państw Unii to na prom, do UK (130F), tam przegląd (MOT to sie nazywa, jest obowiązkowe i kosztuje 90F wzwyż), a potem do PL. (Prom Dover-Dunkierka jest zresztą znaaacznie tańszy - od 25€ za pojazd osobowy - głów w środku nie liczą).
Opcja B - jeździć na prawku Jerseyskim - policja może wtedy cmoknąć..
Pozdrawiam,
Sławek |
|
|
|
 |
Neo

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:14 pm
|
|
|
| Opcja B - niestety jest problem z ubezpieczeniem. Max 3 miesiące poza wyspą, wyjazd powinieneś zgłosić. Jeżeli tego nie zrobisz a będziesz miał dzwona ubezpieczyciel umywa ręce. |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:33 pm
|
|
|
Szczerze mowiac to nie wiem czy chcialbym jezdzic z prawa kierownica po Polsce na dluzszy okres.
Jest jedno pytanie - czy warto jechac do UK tylko po to, zeby zrobic przeglad czy jechac do Polski bez przegladu?
A moze mozna zrobic przeglad w Polsce na samochod na jerseyowskich blachach?
Chyba, ze DVS moglby to zrobic...
[ Dodano: Sro Lis 19, 2008 10:36 pm ]
Jeszcze jedno...
W linku, ktory podalem wyzej nie ma nic nt. przegladu.
Moze jednak nie trzeba miec przegladu z jersey, zeby zarejestrowac auto w Polsce? |
|
|
|
 |
|
|
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:39 pm
|
|
|
Jersey nie jest UE ale GB jest, wiec jeśli w PL mają honorować przeglądy innych państw członkowskich UE to GB jest jedyną opcją. Jedynym krajem gdzie Ci bez probelmu zrobią przegląd pojazdu z kierownicą po prawej stronie |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:44 pm
|
|
|
| No tak, ale w moim przypadku problem prawej kierownicy odpada:) |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:59 pm
|
|
|
A no tak..
To pewnie przegląd w PL bedzie rozsądnym wyjściem. |
|
|
|
 |
|
|
Neo

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 4:59 pm
|
|
|
| DVS robi przeglądy tylko dla nawo sprowadzanych samochodów na Jersey, albo na zlecenie policji. Na życzenie można zrobić przegląd jedynie w warsztatach, czyli brak jest mozliwosci uzyskania jakiegogolwiek konkretnego dokumentu ... |
|
|
|
 |
|
|