Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Skandal kolejna polska szkola na Jersey
Autor Wiadomość
mimi7532

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 10:09 am   Skandal kolejna polska szkola na Jersey

Szczerze mowiac jestem w szoku i bardzo wzburzona ! taka mala wyspa Jersey i dwie polskie szkoly? szok ile moze byc wszystkich chetnych dzieci nawet jesli ok 100, to czy nie mozna zorganizowac jednej szkoly dla wszystkich, nawet na oibczyznie robimy tzw polskie piekielko! dlaczego nie mozemy sie zintegrowac? co zlego jest ze szkola Dominiki, poza miastem ok dla mnie to nie problem, nawet wygodniej bylo by mi w mi w miescie ale co tam moge dojezdzac.... i BARDZO BARDZO dziwie sie ze ksiadz odmowil Dominice wspolpracy , a z tego jak mi sie wydaje on zyje tylko z tacy polakow bo inaczej bylo z ks Marcinem. To skandal i z tego powodu nie dam juz na tace temu ksiedzowi i powiem kolejnym o jego gierkach. selekcjonuje ludzi ze wzgledu na styl zycia, przeciez sam JPII nauczal ze musimy nauczyc sie dialogu i tolerancji dla ateistow, muzulmanow, jechowych, czyz nie? Z tego co wiem tego typu szkoly w uk sa bezplatne ... ale coz jesli nie mozna tak to te oplaty sa do przejscia i bardzo zadowolona jestem ze szkoly u Dominiki.
Skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!chialabym aby inni ludzie sie wypowiedzieli co o tym mysla , z gory dziekuje

chaton 
.

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 3:33 pm   

Głupich nie sieją, sami się rodzą, więc kretyńskim postom dziękujemy...
Co myślimy...
Szkół może być i 1000, każdy ma prawo wyboru. :tongue11:

A ja nie jestem tolerancyjny i jestem rasistą, szczególnie uczulonym na głupotę. :shooting: :peace:
Ostatnio zmieniony przez chaton Sob Lut 19, 2011 3:36 pm, w całości zmieniany 2 razy  

mimi7532

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 8:08 pm   

hmm co znaczy kretynskim postom dziekujemy???????????????? jesli nie jestes rodzicem to spadaj nikt cie tu nie prosi.... i przemysl co napisales bo to twoj wpis tchnie zenada z jeszcze bardziej smiesznymi ikonkami .... a skoro nie jestes wyrozumialy i tolerancyjny to masz baaaaaaaaaardzo duzy problem............
Ostatnio zmieniony przez mimi7532 Sob Lut 19, 2011 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

canicattinese 

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 2:04 pm   

No bo i jak mozna tolerancyjnym dla kogos,kto sam oskarza kogos o kreowanie polskiego piekielka a sam je kreuje poprzez jakies tam swoje chore pobudki,gdzie tu skandal ?.Bo co powstala jeszcze jedna polska szkola,Aaaaaa,a moze ktos ci robi konkurencje?

Piotr81 

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 5:00 pm   

Ale po co te negatywne emocje i uderzanie w nute skandalu? Choc rozumiem, ze zupelnie niepotrzebne jest podsycanie niezgody to jednak zjawiskiem pozytywnym jest poszerzanie spektrum wolnego wyboru. A co do polskiego piekielka to wlasnie pewnie wypowiedzi w tym tonie podsycaja jego atmosfere.
Pozwolmy sobie sprzwdzic jedna i druga opcje i sami dokonac wyboru.

canicattinese 

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 5:05 pm   Polska szkola

Co prawda to prawda,tylko dlaczego ktos z jakiegos pozytywnego poniekad zjawiska chce zrobic skandal?.Nie mozna przejsc kolo wypowiedzi w tak glupim tonie obojetnie,ponbiewaz taki ktosiu lub ktosia moze posiac rzeczywiscie za duzo fermentu i kpogos skrzywdzic.

snajper 

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 11:16 pm   Re: Skandal kolejna polska szkola na Jersey

mimi7532 napisał/a:
Szczerze mowiac jestem w szoku i bardzo wzburzona ! taka mala wyspa Jersey i dwie polskie szkoly? szok ile moze byc wszystkich chetnych dzieci nawet jesli ok 100, to czy nie mozna zorganizowac jednej szkoly dla wszystkich, nawet na oibczyznie robimy tzw polskie piekielko! dlaczego nie mozemy sie zintegrowac? co zlego jest ze szkola Dominiki, poza miastem ok dla mnie to nie problem, nawet wygodniej bylo by mi w mi w miescie ale co tam moge dojezdzac....

Skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!chialabym aby inni ludzie sie wypowiedzieli co o tym mysla , z gory dziekuje

hm... napiszę tak: Jeśli każdy zacznie się zajmować swoimi sprawami tak jak zajmuje się cudzymi to świat będzie piękniejszy...
Nie zależnie co wybieramy w naszym życiu ważne by nasz cel był dobrze przemyślany, tzn ważne byśmy dobrze poznali kierunek naszej drogi zwłaszcza przed jakimkolwiek osądem do którego zresztą nie mamy żadnego prawa choćby przez wzgląd że sami możemy zostać osądzeni...!!!

mimi7532

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 11:45 am   

jestem wzburzona bo to wlasnie nowy Ksiadz kreuje takie piekielko ta szkola nazwijmy ja pierwsza poprosila ksiedza o lekcje religii i on odmowil uwazasz ze to fair?

snajper 

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 12:54 pm   

mimi7532 napisał/a:
jestem wzburzona bo to wlasnie nowy Ksiadz kreuje takie piekielko ta szkola nazwijmy ja pierwsza poprosila ksiedza o lekcje religii i on odmowil uwazasz ze to fair?

Nie chcę być mediatorem w tej sprawie, zwłaszcza że księdza znam mało a ciebie wogóle.
Jestem jednak przeciwny publicznemu rozpowszechnianiu konfliktów - jeśli masz problem to załatw to w cztery oczy, zwłaszcza że dotykasz bardzo delikatnej sfery.
Przypomnę ci tylko że - jak z twojej wypowiedzi wynika jesteś Katoliczką i masz dziecko?, dzieci? - też stanowicie o Kościele bo nim jesteście...
Nie chcę się w dawać w dyskusję kto ma rację a kto nie ale on cię publicznie nie degraduje a ty tak - pamiętaj że ponosisz za to ogromną odpowiedzialność, popełniając grzech zgorszenia.
Jeśli jakaś osoba po przeczytaniu twojego postu odejdzie ze wspólnoty poniesiesz i za to odpowiedzialność przed Sądem Ostatecznym.
Rada...? zaprzestań już dziś pisać na ten temat - wyspowiadaj się - jako zaduśćuczynienie przeproś wszystkich internautów, oczywiście księdza módl się za nich i pogadaj z księdzem - proszę cię o to w trosce o życie Wieczne twoje i twojego dziecka(dzieci?)

Trochę pokory, cierpliwości i odwagi a wszystko się poukłada - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez snajper Pon Lut 21, 2011 12:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Czarny_Olek 

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 6:24 pm   

snajper napisał/a:
mimi7532 napisał/a:

Nie chcę być mediatorem w tej sprawie, zwłaszcza że księdza znam mało a ciebie wogóle.
Jestem jednak przeciwny publicznemu rozpowszechnianiu konfliktów - jeśli masz problem to załatw to w cztery oczy, zwłaszcza że dotykasz bardzo delikatnej sfery.
Przypomnę ci tylko że - jak z twojej wypowiedzi wynika jesteś Katoliczką i masz dziecko?, dzieci? - też stanowicie o Kościele bo nim jesteście...
Nie chcę się w dawać w dyskusję kto ma rację a kto nie ale on cię publicznie nie degraduje a ty tak - pamiętaj że ponosisz za to ogromną odpowiedzialność, popełniając grzech zgorszenia.
Jeśli jakaś osoba po przeczytaniu twojego postu odejdzie ze wspólnoty poniesiesz i za to odpowiedzialność przed Sądem Ostatecznym.
Rada...? zaprzestań już dziś pisać na ten temat - wyspowiadaj się - jako zaduśćuczynienie przeproś wszystkich internautów, oczywiście księdza módl się za nich i pogadaj z księdzem - proszę cię o to w trosce o życie Wieczne twoje i twojego dziecka(dzieci?)

Witam serdecznie,
czytajac twoj post przyjacielu, nieda sie niezauwarzyc... bez obrazy, ale kupy sie to niekleji co piszesz: "w cztery oczy" lub "ale on cię publicznie nie degraduje a ty tak" do kogo Ty piejesz, co to sa za sugestje z palca wyssane to mi niejest jasne... "Nie chcę być mediatorem w tej sprawie, zwłaszcza że księdza znam mało a ciebie wogóle." tu bardziej na Adwokata Ksiedza mi wygladasz niz na "MEDIATORA", zreszta niewazne. Co jest wazne to, ze sprawa szkoly oraz jej wyboru nalezy do czlonkow spoleczenstwa to jak najbardziej publiczna sprawa wiec, kazda opinia powinna miec prawo byc wypowiedziana oraz wysluchana w koncu do tego sluzy FORUM. Szanuj ludzi, to nie owce a wiec prosze zaufaj w ich rozsadek i daj szanse nienarzucajac wyborow. I prosze Cie odpusc sobie Dogmaty i niezastraszaj bliznich takimi textami: "Jeśli jakaś osoba po przeczytaniu twojego postu odejdzie ze wspólnoty poniesiesz i za to odpowiedzialność przed Sądem Ostatecznym." lub "zaprzestań już dziś pisać na ten temat - wyspowiadaj się - jako zaduśćuczynienie przeproś wszystkich internautów, oczywiście księdza módl się za nich i pogadaj z księdzem - proszę cię o to w trosce o życie Wieczne twoje i twojego dziecka(dzieci?)"... to niepochrzescijansku i to nie ten kraj... tu trzeba rozsadnego i zdrowego podejscia... w koncu chodzi o dzieci i ich przyszlosc. Pozdrawiam i zycze szybkiego przebudzenia na miare 21wszego wieku... wszystkiego dobrego. Szacunek.

mimi7532

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 6:33 pm   

prosze mnie nie straszyc... dawno juz rozwazam odejscie od kosciola, za te wszystkie akcje z malymi chlopcami etc- prosze jechac do francji i zobaczyc jak ichniejsze koscioly wieja pustka bo epoka dewotek przeminela a mlodym sie to nie podoba....mam dosc ksiezy jakie grzechy jeszcze wyjda na jaw?????????hmmm po polowie wyszly.... a po polowie sa/beda zamiecione pod dywan.... prosze nie starszyc mnie Sadem Ostatecznym, bo czuje ze Snajper jest mocno zwiazany z kiedzowa kraina na jersey, dziwne bo ks. Marcin nie byl takim bufonem... moze dlatego wrocil do Polski?????bo mial dosc tej zgnilizny?????UWAZAJ KOMU DAJESZ NA TACE!!!!!!!!!!

[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 6:34 pm ]
serio rozwazam kontakt z Kuria w Polsce

[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 6:41 pm ]
mam dosyc lasek co co tydzien uczeszczaja do kosciola ... a po kosciele uprawiaja nierzad.... to jest ok ????????

snajper 

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:00 pm   

Czarny_Olek napisał/a:
snajper napisał/a:
mimi7532 napisał/a:

Witam serdecznie,
czytajac twoj post przyjacielu, nieda sie niezauwarzyc... bez obrazy, ale kupy sie to niekleji co piszesz: "w cztery oczy" lub "ale on cię publicznie nie degraduje a ty tak" do kogo Ty piejesz, co to sa za sugestje z palca wyssane to mi niejest jasne... "Nie chcę być mediatorem w tej sprawie, zwłaszcza że księdza znam mało a ciebie wogóle." tu bardziej na Adwokata Ksiedza mi wygladasz niz na "MEDIATORA", zreszta niewazne. Co jest wazne to, ze sprawa szkoly oraz jej wyboru nalezy do czlonkow spoleczenstwa to jak najbardziej publiczna sprawa wiec, kazda opinia powinna miec prawo byc wypowiedziana oraz wysluchana w koncu do tego sluzy FORUM. Szanuj ludzi, to nie owce a wiec prosze zaufaj w ich rozsadek i daj szanse nienarzucajac wyborow. I prosze Cie odpusc sobie Dogmaty i niezastraszaj bliznich takimi textami: "Jeśli jakaś osoba po przeczytaniu twojego postu odejdzie ze wspólnoty poniesiesz i za to odpowiedzialność przed Sądem Ostatecznym." lub "zaprzestań już dziś pisać na ten temat - wyspowiadaj się - jako zaduśćuczynienie przeproś wszystkich internautów, oczywiście księdza módl się za nich i pogadaj z księdzem - proszę cię o to w trosce o życie Wieczne twoje i twojego dziecka(dzieci?)"... to niepochrzescijansku i to nie ten kraj... tu trzeba rozsadnego i zdrowego podejscia... w koncu chodzi o dzieci i ich przyszlosc. Pozdrawiam i zycze szybkiego przebudzenia na miare 21wszego wieku... wszystkiego dobrego. Szacunek.

Widzę gościu że nie zakumałeś no cóż - tak bywa - pozdrawiam

[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 9:14 pm ]
mimi7532 napisał/a:
prosze mnie nie straszyc... dawno juz rozwazam odejscie od kosciola, za te wszystkie akcje z malymi chlopcami etc- prosze jechac do francji i zobaczyc jak ichniejsze koscioly wieja pustka bo epoka dewotek przeminela a mlodym sie to nie podoba....mam dosc ksiezy jakie grzechy jeszcze wyjda na jaw?????????hmmm po polowie wyszly.... a po polowie sa/beda zamiecione pod dywan.... prosze nie starszyc mnie Sadem Ostatecznym, bo czuje ze Snajper jest mocno zwiazany z kiedzowa kraina na jersey, dziwne bo ks. Marcin nie byl takim bufonem... moze dlatego wrocil do Polski?????bo mial dosc tej zgnilizny?????UWAZAJ KOMU DAJESZ NA TACE!!!!!!!!!!

[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 6:34 pm ]
serio rozwazam kontakt z Kuria w Polsce

[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 6:41 pm ]
mam dosyc lasek co co tydzien uczeszczaja do kosciola ... a po kosciele uprawiaja nierzad.... to jest ok ????????

tak tylko w ramach wtrącenia - nie straszę ciebie tylko przypominam...
Ale widzę że to strata czasu!!!

Zupełnie na koniec! - To co napisałem wyżej wynika z faktu że nie stoje ani po jednej ani po drugiej stronie - obiektywne stwierdzenie które wynika z kultury osobistej i bycia Katolikiem...

Pozdrawiam i życzę spokoju wewnętrznego!

Czarny_Olek 

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:26 pm   

[quote="snajper"]
Czarny_Olek napisał/a:
snajper napisał/a:
mimi7532 napisał/a:

Witam serdecznie,

Widzę gościu że nie zakumałeś no cóż - tak bywa - pozdrawiam

Zgadzam sie, niepierwszy raz mi sie zdarzylo, ze niekumam kosciola(lub az zadobrze)... coz chybowac rzecz ludzka... wybacz przyjacielu blizniemu. Pokoj.

sasiadka 

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 12:21 am   

snajper napisał/a:
mimi7532 napisał/a:

Snajper ...zyjemy w 21 wieku czlowieku, nie w SREDNIOWIECZU ! Czytam i oczom nie wierze!!! Milo ze sie troszczysz o nasze Zycie wieczne i ostrzegasz przed Sadem Ostatecznym.....chwala Ci za to. Pamietaj jednak ze Polacy nie owce.. i swoj rozum maja!
W zyciu wazne jest aby byc DOBRYM czlowiekiem, szanowac innych i nie oceniac (aby nie byc ocenianym)." Get a life" as the English say...poszukaj jakiegos hobby, ksiazke poczytaj - to otwiera horyzonty...:-) jeszcze moga byc z Ciebie ludzie!!!

canicattinese 

Wysłany: Wto Lut 22, 2011 6:43 am   Polska szkola

No i wszytstko w temacie,mowa o polskim piekielku,a kto je kreuje?.Jakas tam sobie wzburzona,ktora szuka dziurym w calym.Jezeli mam komukokolwiek wierzyc ,to napewno bedzie to ktos,kto probuje zrobic cos dla spoleczenstwa,polskiej mniejszosci i kto wstrzymuje sie od oceny,glupiego gadania i.t.p,komus kto wychodzi z inicjatywa i pomoca,wiec moze lepej jezeli sie pani mimi zamknie beko,i zajmie sie swoim zyciem zamiast polaczkowato podjudzac do nienawisci,poki sie nie odezwiesz ktos niewiele moze o tobie powiedziec,ale powiedz tylko zdanie a wszystko bedzie jak na tacy,wiec lepiej zajmij sie kobiecino,sprzataniem,dziecmi,a nie zmienianiem rzeczy ktore najwyrazniej z deka cie przerastaja, i osadami innych.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez canicattinese Wto Lut 22, 2011 8:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu