|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Samochód z Polski - wymogi |
| Autor |
Wiadomość |
pit209
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 2:03 pm Samochód z Polski - wymogi
|
|
|
Witam
Czy są jakieś wymagania, aby można wjechać i poruszać się samochodem na Jersey? Chodzi mi o normy czystości spalin, katalizator, itp. Nie zamierzam auta na Jersey rejestrować, tylko przez jakiś czas się poruszać po wyspie samochodem zarejestrowanym w Polsce. Czy potrzebna jest zielona karta? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. |
|
|
|
 |
|
|
benek1981

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 112 Skąd: Mielec
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 9:12 pm
|
|
|
Hej PIT. Co ty, jedyne co potrzebujesz to swoje prawko, zielona karte i dokumenty samochodu !!! Mozesz zapomniec o katalizatorze i takich tam .... tu nawet nie ma obowiazkowych rocznych przegladow jak w innych normalnych krajach. Gdybys chcial go tu przerejestrowac na lokalne tablice to juz inna sprawa ale tak to to mozesz smialo przyjechac. Jedyne o czym musisz pamietac to to, iz tutejsze prawo mowi, ze obcokrajowcy maja nakaz przerejestrowania pojadzu i zmiany prawojazdy na lokalne od 6ciu miesiecy pobytu na wyspie. Ale tym tez bym sie za bardzo nie martwil bo sam kiedys jezdzilem ponad rok, sprawdzali mnie i jak nic powaznego nie przeskrobiesz to po kontroli Cie puszcza. A jak cos przewinisz to musisz przepraszac i mowic, ze przyjechales kilka dni/tygodni temu i nie wiedziales. To zawsze skutkuje gdyz policja jest tu uprzejniejsza niz w naszym kraju i nie szuka dziory w calym (choc oczywiscie zdazaja sie nadgorliwi policjanci).
Jezeli masz jakies jeszcze pytania to pisz smialo.
Pozdrawiam |
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
pit209
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 7:37 am
|
|
|
| Dziękuję za odpowiedź. O tym, że na Jersey nie ma badań technicznych słyszałem. A jeśli auto wg. dowodu rejestracyjnego stanowi współwłasność - dwie osoby o tym samym nazwisku i adresie, ale nie małżeństwo, trzeba mieć jakiś dodatkowy dokument, np. upoważnienie lub coś innego? |
|
|
|
 |
|
|
benek1981

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 112 Skąd: Mielec
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 11:43 am
|
|
|
No co ty. Tu zycia ludzie tak nie komplikuja hehe. Jezeli wszystko macie legalnie jak mowisz i wasze nazwiska sa w karcie pojazdu(czy jak to teraz nazywaja w polsce) to nie macie sie o co martwic. Nie zapomnijcie tylko swoich dokumentow i od auta |
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 9:13 pm
|
|
|
| pit209 napisał/a: | | Dziękuję za odpowiedź. O tym, że na Jersey nie ma badań technicznych słyszałem. A jeśli auto wg. dowodu rejestracyjnego stanowi współwłasność - dwie osoby o tym samym nazwisku i adresie, ale nie małżeństwo, trzeba mieć jakiś dodatkowy dokument, np. upoważnienie lub coś innego? |
Na wszelki wypadek wez cos takiego. W razie wypadku (oby go nie bylo) lepiej cos takiego miec. Lepiej miec jeden papierek za duzo niz klopot na glowie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• BUTY OCHRONNE • środki czyszczące ekologiczne • systemy wystawiennicze • zaproszenia ślubne • kosmetyki Barry M | |
|