Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Samochód z Polski - wymogi
Autor Wiadomość
pit209 

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 2:03 pm   Samochód z Polski - wymogi

Witam

Czy są jakieś wymagania, aby można wjechać i poruszać się samochodem na Jersey? Chodzi mi o normy czystości spalin, katalizator, itp. Nie zamierzam auta na Jersey rejestrować, tylko przez jakiś czas się poruszać po wyspie samochodem zarejestrowanym w Polsce. Czy potrzebna jest zielona karta? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

benek1981 

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 9:12 pm   

Hej PIT. Co ty, jedyne co potrzebujesz to swoje prawko, zielona karte i dokumenty samochodu !!! Mozesz zapomniec o katalizatorze i takich tam .... tu nawet nie ma obowiazkowych rocznych przegladow jak w innych normalnych krajach. Gdybys chcial go tu przerejestrowac na lokalne tablice to juz inna sprawa ale tak to to mozesz smialo przyjechac. Jedyne o czym musisz pamietac to to, iz tutejsze prawo mowi, ze obcokrajowcy maja nakaz przerejestrowania pojadzu i zmiany prawojazdy na lokalne od 6ciu miesiecy pobytu na wyspie. Ale tym tez bym sie za bardzo nie martwil bo sam kiedys jezdzilem ponad rok, sprawdzali mnie i jak nic powaznego nie przeskrobiesz to po kontroli Cie puszcza. A jak cos przewinisz to musisz przepraszac i mowic, ze przyjechales kilka dni/tygodni temu i nie wiedziales. To zawsze skutkuje gdyz policja jest tu uprzejniejsza niz w naszym kraju i nie szuka dziory w calym (choc oczywiscie zdazaja sie nadgorliwi policjanci).
Jezeli masz jakies jeszcze pytania to pisz smialo.
Pozdrawiam

pit209 

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 7:37 am   

Dziękuję za odpowiedź. O tym, że na Jersey nie ma badań technicznych słyszałem. A jeśli auto wg. dowodu rejestracyjnego stanowi współwłasność - dwie osoby o tym samym nazwisku i adresie, ale nie małżeństwo, trzeba mieć jakiś dodatkowy dokument, np. upoważnienie lub coś innego?

benek1981 

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 11:43 am   

No co ty. Tu zycia ludzie tak nie komplikuja hehe. Jezeli wszystko macie legalnie jak mowisz i wasze nazwiska sa w karcie pojazdu(czy jak to teraz nazywaja w polsce) to nie macie sie o co martwic. Nie zapomnijcie tylko swoich dokumentow i od auta :drinking66:

Rafal_D

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 9:13 pm   

pit209 napisał/a:
Dziękuję za odpowiedź. O tym, że na Jersey nie ma badań technicznych słyszałem. A jeśli auto wg. dowodu rejestracyjnego stanowi współwłasność - dwie osoby o tym samym nazwisku i adresie, ale nie małżeństwo, trzeba mieć jakiś dodatkowy dokument, np. upoważnienie lub coś innego?

Na wszelki wypadek wez cos takiego. W razie wypadku (oby go nie bylo) lepiej cos takiego miec. Lepiej miec jeden papierek za duzo niz klopot na glowie.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu