Nie jestem przekonany czy wolna wola wyjasnia wszystko tak samo jak nie wszystko da sie wytlumaczyc glupota a przy tym czasami brzmi to jak swego rodzaju "kruczek prawny" Boga - zyjcie wg moich nakazow ale gdybyscie zrobili cos zlego to ja umywam rece bo dalem wam wolna wole. Ktos moglby powiedziec ze jesli taki jest Bog to po co nam taki. Ale to byloby duze uproszczenie:)
Niech wszyscy wierza w co chca i niech pozwalaja innym wierzyc w cos innego
matilda Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 284 Skąd: St. Helier obecnie
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 9:41 pm
''Kruczek prawny'' powiadasz? No mozna tak pomyslec... Mnie sie jednak wydaje, ze to wszystko jest w miare ''jawne'' tylko ze wiekszosc ludzi nie rozumie znaczenia i konsekwencji posiadania wolnej woli...
Nakazy zas kojarza mi sie raczej z Kosciolem, zas sama Biblia zawiera raczej wskazowki i objasnienia na temat prawd zyciowych...
Jasne, niech kazdy wierzy w co chce. Moze tez kazdy konczy dokladnie wg swojej wiary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum