Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Ruszyła polska grupa chrześcijańska
Autor Wiadomość
Promonter 

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 11:21 am   Re: .....

Kristof83 napisał/a:
Promonter napisał/a:
Kristof83 napisał/a:
:war3orc: takich proroków to na pęczki jest..... ostatnio nawiedzają mnie co chwile JEHOWI....powiem wam, że zaczynają przeginać pałkę bo są coraz bardziej namolni....kolejne tzw "grupy wsparcia" wyłapują samotnych polaków na wyspie.....po prostu żenada!!!

Tylko pozostaje gratulować przenikliwości umysłu i wiedzy, tym, którzy nie wiedzą o czym mówią a tymczasem osądem dorównują biegłych ekspertom religioznawstwa. Jak o czymś nie wiesz to miej pokorę zapytać zamiast obrażać cudze poglądy. Czy prawo w tym kraju coś dla ciebie znaczy ? Nie wygląda na to.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale nikogo nie obraziłem. Wyraziłem swoje zdanie na temat który mnie strasznie irytuje. Werbowanie ludzi w ten sposób zamieszczając posty na internecie to kompletna porażka, a konwersacja z otumanionymi ludźmi poszukującymi słabych ogniw do niczego nie doprowadzi.

Witaj. Dziękuję Tobie, że ten post się nieco różni tonem od pierwszego, idzie ku dobremu. Nie czuję się nawet obrażony (choć jednak mógłbym), bo tak mnie uczy Chrystus, nasz wielki Bóg, wspólny dla katolików i innych wyznań, aby szybko przebaczać. Ale poglądy i oceny proszę zachowaj dla siebie. Nie ruszamy przeciwko nikomu i niczemu ale chcemy być dowodem zmiany, którą Jezus dokonał w naszym życiu i On to głoszenie nakazuje. Co do promocji - kiedy jakiś kościół (lub organizacja) podejmuje akcje o charakterze publicznym, np billboardy na autobusach w Londynie, to takie sprawy reguluje prawo i to jest prawo demokracji by wyrazić jakiś pogląd.

Pytanie o status - nie mamy rejestracji ale wsparcie kilku lokalnych kościołów m.in. metodystów i sala jest za darmo, więc nie mamy kosztów ani finansów (herbata i ciastka w zakresie własnym).

[ Dodano: Pią Maj 28, 2010 12:26 pm ]
Kristof83 napisał/a:
Promonter napisał/a:
Kristof83 napisał/a:
:war3orc: takich proroków to na pęczki jest..... ostatnio nawiedzają mnie co chwile JEHOWI....powiem wam, że zaczynają przeginać pałkę bo są coraz bardziej namolni....kolejne tzw "grupy wsparcia" wyłapują samotnych polaków na wyspie.....po prostu żenada!!!

Tylko pozostaje gratulować przenikliwości umysłu i wiedzy, tym, którzy nie wiedzą o czym mówią a tymczasem osądem dorównują biegłych ekspertom religioznawstwa. Jak o czymś nie wiesz to miej pokorę zapytać zamiast obrażać cudze poglądy. Czy prawo w tym kraju coś dla ciebie znaczy ? Nie wygląda na to.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale nikogo nie obraziłem. Wyraziłem swoje zdanie na temat który mnie strasznie irytuje. Werbowanie ludzi w ten sposób zamieszczając posty na internecie to kompletna porażka, a konwersacja z otumanionymi ludźmi poszukującymi słabych ogniw do niczego nie doprowadzi.

Witaj. Naprawdę ci dziekuję bo z każdym nagatywnym słowem mogę bardziej pokazać ci, ze nadal ci przebaczam i błogosławię, choć ty krytykujesz coś czego nie znasz a co jest wielkie i piękne. Bóg, który jest szlachetnym władcą ziemi, nie narzuca się nam ale pozwala byśmy na Niego i jego ludzi wylewali swój nierozumny gniew po to by Jego Syn okazał się zawsze większy w przebaczeniu. Dzisiaj ja też wobec tak wielkiej miłości nie mam wyboru tylko ci nadal przebaczyć. Co dla ciebie otumanienie to dla innych wielka radość z odnoowionego życia, zerwanych pęt nałogów, grzechu i chciwości. Pytania o to kto to finansuje to informuje, nie potrzebujemy finansowania bo sala jest za darmo a herbata i ciastka we własnym zakresie i nie jest to duzy wydatek. Ale z faktu, że takie pytanie się pojawia sugeruje, że świat materii i pieniądza stanowią fundament egocentrycznego bytu podczas gdy wiara uwalnia nas byśmy zapomnieli o swoich potrzebach i służyli innym. W tym przypadku opieramy się o nieskończoną moc i zaopatrzenie Boga, ktory nigdy nie opuszcza swoich dzieci. Myśmy wybrali Jego bo jest mocny wystarczająco by zawsze pomóc a szczęściem jest być blisko Niego. Może tym masz już dużo pieniążków i to czyni cię pewnym ? Ale powiem ci, że nikt z nas nie wie co będzie choćby jutro, i to nie tylko powodzie i wulkany dają sygnał, że czas wszystkim powrócić do dróg Stworzyciela a każdy zda sprawę z każdego swojego czynu i jeśli teraz nie podejmiemy decyzji by pójść za Jezusem bo w pewnym momencie będzie już za późno. Czas zatem już ostateczny by otworzyć serce na to Bóg przygotował jako plan dla naszego życia. Zostańcie z Bogiem.

idgie 

Wysłany: Pon Maj 31, 2010 7:55 am   Re: Ruszyła polska grupa chrześcijańska

[

Eh..Ja chyba nie bede mogla byc 'blisko Jezusa' z racji bycia lesbijka. szczerze-nie interesuje mnie nalezenie do sekty kosciol, nie podoba mi sie jego ingerencja w polityke, nie wierze w opowiesci biblijne jak rowniez nie zgadzam sie z teoria kosciola na temat powstania swiata i wielu innych. Jestem przekonana ze conajmniej 50% chrzescijan w Polsce nie zna historii i przywyklo slepo wierzyc w glos Wszech-niepodwazalny. Wierze natomiast w Historie..a historia pokazuje co innego - chocby ewolucje czlowieka ktorej kosciol NIE uznaje. na mysl o sredniowieczu podnosi mi sie cisnienie. Jednym slowem...kosciol NIE! - Bog TAK!
niemniej jednak zycze powodzenia w zgromadzeniach:)
dla zainteresowanych http://www.rumburak.friko...zbawienia-2.php
Ostatnio zmieniony przez idgie Pon Maj 31, 2010 8:26 am, w całości zmieniany 3 razy  

nick71 

Wysłany: Pon Maj 31, 2010 5:11 pm   

Panie Guru czy fajne dupeczki przychodzą na te Wasze spotkania,czy też walicie sie po dupach?Jeśli to drugie to niestety ale jestem zmuszony zrezygnować ze względu na swoje hetero.Pozdrawiam i miłej zabawy ! :bath2:

matilda

Wysłany: Pon Maj 31, 2010 7:21 pm   

Idgie, da sie pogodzic Darwina z Biblia, trzeba tylko spojrzec szerzej.... poczytac wiecej.... :) i nie traktowac przypowiesci biblijnych doslownie.

Promonter 

Wysłany: Czw Cze 03, 2010 2:25 pm   Re: Ruszyła polska grupa chrześcijańska

idgie napisał/a:
[

Eh..Ja chyba nie bede mogla byc 'blisko Jezusa' z racji bycia lesbijka. szczerze-nie interesuje mnie nalezenie do sekty kosciol, nie podoba mi sie jego ingerencja w polityke, nie wierze w opowiesci biblijne jak rowniez nie zgadzam sie z teoria kosciola na temat powstania swiata i wielu innych. Jestem przekonana ze conajmniej 50% chrzescijan w Polsce nie zna historii i przywyklo slepo wierzyc w glos Wszech-niepodwazalny. Wierze natomiast w Historie..a historia pokazuje co innego - chocby ewolucje czlowieka ktorej kosciol NIE uznaje. na mysl o sredniowieczu podnosi mi sie cisnienie. Jednym slowem...kosciol NIE! - Bog TAK!
niemniej jednak zycze powodzenia w zgromadzeniach:)
dla zainteresowanych http://www.rumburak.friko...zbawienia-2.php

Hej. Chrześcijaństwo Biblii bardzo się różni od religii stworzonych przez człowieka, w tym chrześcijaństwa opartego o zasługi człowieka. Nawet jeżeli piszesz "Bóg" to rozumiemy kogoś innego. Jezus jedynie pokazał nam ludziom, kim i jaki jest Bóg i tylko będąc Jego uczniem i weryfikując życie codziennie, możemy być z Nim w przyjaźni. Żadne deklaracje ani obrzędy innych ludzi nie wprowadzają nas w relację z Bogiem Stworzycielem ale tylko nasza decyzja podążania za światłem tego świata. To kwestia posłudzeństwa, które w naszych czasach nie jest popularne. Co do historii to osobiście widzę wielką zbieżność nauki, historii i Biblii. Bóg stworzył świat ok. 6000 lat temu, bo tak średnio wskazuje kilkadziesiąt metod geologicznych i astronomicznych. Jesli ktoś wierzy w ewolucję to dla mnie jest to swoista religia oparta na stwierdzeniach dogmatycznych. Biblia mówi, że Bóg stworzył mężczyznę i kobietę jako człowieka na swój obraz, tymczasem ewolucja widząc podobieństwa buduje swoje teorie tymczasem pozostanie na zawsze bezradna w wielu pytaniach szczegółowych, na przykład skąd się wzięła płeć ? Polecam www.inteligentny-projekt.pl

matilda

Wysłany: Czw Cze 03, 2010 6:58 pm   

Ty, Panie Promonter , tez troche poczytaj.

Jeden z wielu artykulow:

http://www.rp.pl/artykul/..._z_Biblia_.html

Promonter 

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 10:27 pm   

matilda napisał/a:
Ty, Panie Promonter , tez troche poczytaj.

Jeden z wielu artykulow:

http://www.rp.pl/artykul/..._z_Biblia_.html

Witam. Temat jest mi znany jak najbardziej i niestety do niczgo nie prowadzi przedstawianie dogmatów wiary kontra dogmaty nauki typu ewolucja, bo zawsze dyskusja wraca do punktu wyjścia, czy rację ma dogmat. Tymczasem Biblia uczy by poznać prawde trzeba to robic 1) osobiście po 2) wytrwale. Dlatego osobistego podejścia jak i wytrwałości życzę wszystkim pragnacym odnaleźć prawdę. I wcale nie jest tak jak się myśli - prawdziwe jest to w co wierzą moi rodzice, mój naród i moja tradycja, bo w ten sposób religie typu islam czy hinduizm i też twierdzą, że znają prawdę. Dla mnie Biblia jest w 100% zgodna z nauką i nieco tylko otwarcia się na badania biblijne pokazuje, że ewolucja to mit a nauka współczesna wszystko potwierdza. Więcej może na http://www.inteligentny-projekt.pl/ Wytwałości życzę, rzeczywiście lekka jest tylko droga do piekła.

matilda

Wysłany: Wto Cze 22, 2010 11:13 pm   

W nauce nie ma 'dogmatow'... tylko dowody. :-/

Nie po to sie meczylo tyle pokolen badaczy aby kazdy wszystko odkrywal na nowo, 'dla siebie'. Takie podejscie mijaloby sie z celem. Odkrycia naukowe sa po to aby z nich korzystac.

A Biblia z jaka nauka znowu jest zgodna...? Nic juz nie rozumiem z Panskiej wypowiedzi Panie Promonter... :alien59: Nie z nauka ogolnie przyjeta zdaje sie bo temus Pan zaprzeczal.

Mysle ze Islam i Hinduizm owszem, tez znaja Prawde, te sama co Chrzescijanie, tylko w ich swietych ksiegach ubrana jest w inne slowa....
Ostatnio zmieniony przez matilda Wto Cze 22, 2010 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Promonter 

Wysłany: Sro Cze 23, 2010 12:28 pm   

matilda napisał/a:
W nauce nie ma 'dogmatow'... tylko dowody. :-/

Nie po to sie meczylo tyle pokolen badaczy aby kazdy wszystko odkrywal na nowo, 'dla siebie'. Takie podejscie mijaloby sie z celem. Odkrycia naukowe sa po to aby z nich korzystac.

A Biblia z jaka nauka znowu jest zgodna...? Nic juz nie rozumiem z Panskiej wypowiedzi Panie Promonter... :alien59: Nie z nauka ogolnie przyjeta zdaje sie bo temus Pan zaprzeczal.

Mysle ze Islam i Hinduizm owszem, tez znaja Prawde, te sama co Chrzescijanie, tylko w ich swietych ksiegach ubrana jest w inne slowa....

Witam Cię. Dobrze by tak było by nauka była oparta tylko o dowody ale to właśnie teoria ewolucji potwierdza, że dowodami naukowymi próbuje sie bronić wniosku "od tyłu" uformowanego a priori. Tak się składa, że nawet skamienielinom brakuje milionów faz przejściwoych gatunków a znajdujemy głównie to co pogrzebał biblijny potop kilka tysięcy lat temu. To nie przypadek, prawda jest jedna i jest zgodna z nauką, dlatego Biblia jest w całkowitej zgodności z nauką. Tak samo jak kościoły tak i naukowcy są podzieleni na obozy promujące pewne nurty, i rzeczywiście jest wśród nich prawda. Tak zatem prawda i kłamstwo są pomieszane w ogólnych przekazach ale przy otwartym umyśle i gotowości zapłacenia pewnej ceny można dojśc do tego co prawdziwe. Dużo niekomercyjnych materiałów jest na Youtube np http://www.youtube.com/wa...feature=related

matilda

Wysłany: Czw Cze 24, 2010 12:37 am   

Oh zedecyduj sie wreszcie! ''Biblia jest w całkowitej zgodności z nauką'' czy teoria ewolucji nie trzyma sie kupy bo ''skamienielinom brakuje milionów faz przejściwoych gatunków'' ??!!??

''Tak samo jak kościoły tak i naukowcy są podzieleni na obozy promujące pewne nurty, i rzeczywiście jest wśród nich prawda.'' ??? Czy to znaczy ze nikt nie ma calkowitej racji wg Ciebie???
Nie mowisz niczego konkretnie, ani tak ani nie... To troche jak zgromadzenie, do ktorego nalezysz: chrzescijanskie, polskie ale nie wiadomo nadal jak sie ma do katolicyzmu... :-/ Bo jak przychodzi do odpowiedzi na konkretne pytania to sie placzesz w zeznaniach.

Nie tak dawno zdawalam egzamin z metodologii nauk... Jakos nie przypominam sobie zeby jedna z metod naukowych bylo formulowanie teorii a priori i upieranie sie przy nich bez mocnych dowodow... :mysli:

A Dr Kent Hovint to w wiezieniu siedzi :mrgreen: ... Moze wyslij jakis inny link na poparcie swoich teorii!
Ostatnio zmieniony przez matilda Czw Cze 24, 2010 12:42 am, w całości zmieniany 1 raz  

Grzdżymczysław 

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 9:41 pm   

BOGA NIE MA

dowodami na to jest sa :

* Auschwitz-Birkenau
* Bad Sulza
* Belzec
* Bergen-Belsen
* Buchenwald
* Dachau
* Esterwegen
* Flossenbürg
* Fuhlsbüttel
* Gross-Rosen
* Hertogenbosch
* Hinzert
* Hohenbruch
* Kaiserwald
* Kauen
* Klooga
* Kulmhof
* Plaszow
* Lichtenburg
* Majdanek
* Mauthausen-Gusen
* Mittelbau-Dora
* Moringen
* Natzweiler-Struthof
* Neuengamme
* Niederhagen-Wewelsburg
* Oranienburg
* Ravensbrück
* Sachsenburg
* Sachsenhausen
* Sobibor
* Stutthof
* Theresienstadt
* Treblinka
* Uckermark
* Vaivara
* Warschau

Więc może zamiast zajmować się bajkami o BOGU zajmiecie się czymś bardziej pożytecznym. Spacer, plaża, książka...

matilda

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 9:57 pm   

To sa dowody na to, ze ludzie maja obiecana wolna wole i czasem czynia zlo...

Grzdżymczysław 

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 11:22 pm   

taa a Bóg w tym czasie był na rybach...

czy numer z wolną wolą odnosi się też do umierających z głodu dzieci w Afryce ?

pewnie tak, wszak nie chcą smarkacze jeść...
masowa wielomilionowa głodówka protestacyjna.

Jeżeli Boga nie ma, to wszystko wolno.

i popatrz na Ziemie, WSZYSTKO WOLNO.....bo Boga nie ma.

proste logiczne

swoja drogą Twoja odpowiedź mogła brzmieć : to sa dowody na istnienie krasnoludków.

szyndziel 

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:32 pm   

Po pierwsze drodzy moi dyskusja z takimi osobami jak Pan Promonter mija sie z celem bo tacy ludzie nie sa nastawieni na dyskusje tylko na stwierdzenia typu "to ja mam racje a cala reszta to banda ignorantow. Po drugie taka lista jakkolwiek calkowicie zrozumiala jest przykladem zbyt duzego uproszczenia w dyskusji na temat istnienia Boga. To mimo wszystko jest troche bardziej skomplikowane ale jak juz wspomnialem wyzej rozumiem ten sposob argumentacji. Po trzecie cala sprawa z wolna wola to tez zagadnienie do ktorego mozna a nawet trzeba miec wiele zastrzezen. Reasumujac jesli istnieje taka istota jak bog i jesli posiada takie przymioty jakie przypisuje mu Biblia to to co dieje sie na swiecie od kilkuset lat mozna uznac za delikatnie mowiac srednio zrozumiale. A po za tym kazdy ma prawo wykrzykiwac swoje tezy na rozne tematy, tworzyc sekty lub inne towarzysta wzajemnej adoracji i w zwiazku z czym zycze Panu Promonterowi "good luck". A koniec mala rada - wszystkie nieszczescia tego swiata w tym rowniez glodujace dzieci w Afryce o wiele latwiej jest sobie wytlumaczyc (jesli to w ogole mozliwe) bez mieszania Boga w to wszystko.
Niech ta...ciemniejsza strona mocy bedzie z Wami

matilda

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 11:58 pm   

Jesli chodzi o cierpienie dzieci to tego jeszcze nie rozumiem do konca, moze nie zrozumiem... nie wiem... probuje. Dorosli natomiast sami sobie gotuja ten zly los. Moze dzieciom tez.

Te pare zdan rzuconych tutaj trudno nawet uznac za ''dyskusje na temat istnienia Boga'' prawde mowiac. Za malo miejsca; za szeroki temat.

A wolna wola, ''szyndziel'', owszem wyjasnia wiele! jesli nie wszystko!! - mowiac w wielkim uproszczeniu, znowu...

Odpowiedz do tematu