|
Pytanie INCOME TAX RETURN |
| Autor |
Wiadomość |
Petre
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 7:43 pm Pytanie INCOME TAX RETURN
|
|
|
| Witam. Mam pytanie odnośnie INCOME TAX RETURN do kiedy muszę odesłać rozliczenie do Taxu? i jak waszym zdaniem jest lepiej wpisać, ponieważ jeżdzę do Polski 3razy do roku na około miesiąc, czy wpisać wszystkie daty wyjazdów i powrotów czy po prostu wpisać jedną datę przyjazdu na wyspę na początku roku i wyjazdu pod koniec roku? bo słyszałem że podobno tak jest lepiej.Z góry wielkie dzięki. |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 219 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 10:40 pm
|
|
|
do kiedy musisz zlozyc rozliczenie to nie wiem, ja swoje juz zanioslem i mam ich w d.. do nastepnego roku
co do dat to zalezy czy zbierasz do rezydencji,(po pytaniu wnioskuje ze nie) bo jak nie to olej i mozesz im okresy twojej nieobecnoci wykazac, nie ma to zadnego wplywu na twoj procent podatku - nic takiego nie slyszalem przynajmniej
"czy po prostu wpisać jedną datę przyjazdu na wyspę na początku roku i wyjazdu pod koniec roku? bo słyszałem że podobno tak jest lepiej." - ale lepiej dlaczego? bo nie rozumiem co to mogloby zmienic, w rajach podatkowych takich jak ten, raz zrabowanych podatkow juz nie zwracaja he he he
pozdr |
|
|
|
 |
benek1981

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 112 Skąd: Mielec
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 12:45 pm
|
|
|
Witam. W prawym gornym rogu masz date wystawienia formularza (np.: date of issue: 01-Jan-09) i nizej pod swoim adresem dawniej pisalo ze powinno sie go odeslac do 60dni od daty otrzymania. A w momencie otrzymania go w pozniejszych datach nie moze byc oddany i rozpatrzony pozniej niz w ostatni piatek miesiaca Maja. Czy tak jest dalej (pewnie tak) nie mam pojecia bo to akurat nie wydrukowali ale dla pewnosci mozesz zadzwonic i sie upewnic. Tylko po co czekac tak dlugo. I tak trzeba zaplacic i tak
Pzdr.
|
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 8:27 pm
|
|
|
| benek1981 napisał/a: | Tylko po co czekac tak dlugo. I tak trzeba zaplacic i tak
Pzdr.
|
dobre dobre... ubawilem sie he he he...
pzdr |
|
|
|
 |
anniee
anniee
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 7:53 pm
|
|
|
| A tak poważnie to co się stanie gdy się nie odeśle Income Tax i się nie ma zamiaru wracać? Z góry dziękuje za odpowiedź |
|
|
|
 |
benek1981

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 8:54 pm
|
|
|
| anniee napisał/a: | | A tak poważnie to co się stanie gdy się nie odeśle Income Tax i się nie ma zamiaru wracać? Z góry dziękuje za odpowiedź |
No, na to moja droga to sie sklada wiele czynnikow. Ile bylas na wyspie, jakie mialas zarobki, czy cos "im" zalegalas, kiedy wyjechalas itd itp. A ogolnie mowiac to juz nie masz sie czym martwic ale jezeli zmienisz zdanie i bedziesz chciala kiedys wrocic to bedziesz musiala siegnac glebiej do kieszeni. Pewnie wogole sie nie zglosislas, poinformowalas taxa i nawet sie nie staralas o zwrot podatku ?!
Jak widzisz jest wiele czynnikow B-] |
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
|
|
anniee
anniee
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 9:44 pm
|
|
|
Byłam tylko na wakacje (ok. 2,5 miesiąca pracy) . Gdy wyjeżdżałam wypełniałam formularz w którym pisałam zarobki, gdzie pracowałam itp (taki różowy). Myślałam że dostane zwrot aż tu nagle do domu przychodzi mi list, że musze zapłacić xxx funtów. Nic z tym nie zrobiłam i po jakimś czasie przychodzi formularz do wypełnienia (coś jak pit) podobny do tego, który wypełniałam tam. Teraz nie wiem co robić, czy jeśli tam nie wróce to coś mi mogą tutaj w PL zrobić? |
|
|
|
 |
benek1981

|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:12 pm
|
|
|
anniee ... juz musisz sama zadecydowac. jezeli juz nie wracasz to za kilka funtow przeciez ciebie nie beda scigac a zaplacic ci przeciez kazac nie mozemy. zrob wedlug wlasnego sumienia |
|
|
|
 |
gg
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2007 Posty: 51 Skąd: St. Helier
|
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 5:35 pm
|
|
|
| Hmm.... no w sumie nic zrobic nie mogą . Ale : 200f za spoznienie sie z rozliczeniem , do 5000f za nie rozlicznie sie wogóle ... podejrzewam ze w przypadku powrotu na wyspe ta kieszen bedzie musiała być bardzo głeboka.... Z tego co wiem (nie wiem jak to w praktyce wyglada) osoby które zalegaja z zaplata podatku na Jersey są wciagane na międzynarodowa listę dłuzników ... wiec oni nas ścigać nie bedą i nic nie bedą robić - sami do nich wrócimy.... |
|
|
|
 |
|
|
boczek121
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 10:13 pm
|
|
|
Witam!
mam podobny problem co Anniee, z tym że ja nic nie wypełniałem przed wyjazdem. Teraz dostałem już 2 pismo (pierwsze zignorowałem, dostałem je w wakacje). Na wyspę na pewno już nigdy nie wrócę więc myślicie, iż mogę to zignorować po raz kolejny i oby ostatni?
czy ta międzynarodowa lista dłużników może nas w jakiś sposób ukarać? |
|
|
|
 |
Marceli
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 12:05 am
|
|
|
Nie wiem jak rozwiazyje to Tax Office, prywatne firmy zwyczajnie sprzedaja Twoje dlugi.
Chetnie je skupi np Cashback Limited z siedziba w St. Ouen. I jezeli im nie splacisz dlugu to oni juz Cie zrobia "blacklisted". Nie wiem tylko, czy sprawa w Petty Debts Court odbywa sie zanim Twoje dlugi zostana sprzedane, czy po tym fakcie. Ale jedno wiem na pewno, istnieje Jersey Register of Judgment Debts. Oczywiscie informacje w nim zawarte sa na biezaco przesylane do UK (raz w tygodniu)i tam tez jestes blacklisted. No, a poniewaz to juz Unia Europejska, wiec reszte sobie dopowiedz.
| boczek121 napisał/a: | | czy ta międzynarodowa lista dłużników może nas w jakiś sposób ukarać? |
dla mniej kumatych odpowiedz: TAK, banki przestana Ci ufac i odprawia Cie z putymi raczkami, gdy przyjdziesz do nich po kredycik na dom.
pozdrawiam |
_________________ Pomogłem? Nie krępuj się, wciśnij "Pomógł". |
|
|
|
 |
boczek121
|
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 9:39 pm
|
|
|
ok, dzięki za radę. W takim razie nie będę ryzykował i zapłacę te nieszczęsne pieniądze...
W jaki sposób mam to zrobić i ile mam na to czasu? |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 6:03 pm
|
|
|
Chcialem po raz ostatni wzniesc palec do gory, i przypomniec, ze nie wiem co robi tax office w wypadku zaleglosci. Moze lepiej poszukac bardziej wiarygodnego zrodla informacji, np na stronach tax office w necie...
pzpr |
_________________ Pomogłem? Nie krępuj się, wciśnij "Pomógł". |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 6:42 pm
|
|
|
Al'a Pacino zamknęli właśnie za podatki więc może lepiej zapłącić . Po co ma cię sumienie dręczyć, a widać dręczy, skoro tak bardzo się tym przejmujesz. Zapłacisz - zapomnisz. |
|
|
|
 |
boczek121
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 7:19 pm
|
|
|
| tak, tylko że to on był tego świadom... ja niestety po mega nieudanej wyprawie na tą wyspę dowiaduję się, że jeszcze mam coś do zapłaty... chore to troszke, dlatego też jakoś nie uśmiecha mi się płacić. z drugiej strony wiem, że konsekwencje mogą być dotkliwe więc... dlatego pytałem Was o rade... dzięki za pomoc! |
| Ostatnio zmieniony przez boczek121 Wto Gru 01, 2009 7:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
|
|