Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyjazd na Jersey z dzieckiem
Autor Wiadomość
madzia

Wysłany: Czw Lip 19, 2007 11:40 pm   Przyjazd na Jersey z dzieckiem

prosze napiszcie jak mozna zorganizowac zycie na wyspie, przyjezdzajac tu z dzieckiem, (dziecmi) Jak wygląda kwestia szkloy, przedszkola Chyba nie jest zalatwo? :( Bede wdzieczna za wszelkie informacje

o90

Wysłany: Pią Lip 20, 2007 4:45 pm   

wiecej optymizmu !
przeciez tu jest nie taki znowu dziki zachod

znam ludzi ktorzy maja dzieci i zyja !

najbardziej w dupe daje brak mieszkan bez kwalifikacji a za to z mozliwoscia mieszkania z dzieckiem.

dziecko od ktoregos tam roku zycia musi miec wlasny pokoj

dokladnie popieprzone sa te jersjanskie przepisy.

wiem ze w szkolach sa juz nauczyciele dodatkowi dla polskich dzieci, aby pomoc w przystosowaniu sie do tutejszego szkolnictwa. klopot to moze byc tylko jezyk, ale dzieci bardzo szybko lapia angielski.
poziom szkoly dla malych dzici pojecia nie mam
ale przepytywalem kiedys gimnazjalistow
to egzaminy sa z nagrywania na wideo i obslugi faxu

typowy pozim angielskiego tluka.

jak masz jakiekolwiek pytania

pisz do customerservices@gov.je i ich drecz, a oni MUSZA odpowiedziec
bo jak nie to sie pojdzie do Krolowej i naskarzy.

albo znajdz kogos z wiedza praktyczna
bo ja to raczej teoretycznie
choc mieszkania szukam na 2+1 :wink:

madzia

Wysłany: Pią Lip 20, 2007 11:10 pm   dzieci!!!

dzieki bardzo za odpowiedz Optymistyczna ta wiadomosc o nauczycielach do pomocy Faktycznie, najbardziej trudną do przeskoczenia wydaje sie byc kwestia mieszkania Straszna kapa, te ktore sama widzialam, jeszcze za taka kase! Byloby milutko urządzic sie w przyzwoitych warunkach To podstawa dla rodzinki
a jak tam nasza polonia? slychac cos, aby ludzie sie organizowali? jakas pomoc w opiece nad dziecmi, wspolne spedzanie czasu?
czy znajda sie rodzice, ktorzy zdecydowali sie wychowywac na wyspie wiecej niz jedno dziecko? :)
czekam na odzew i z gory dziekuje za wszelkie przydatne info

Aga

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 5:27 pm   

Czesc Madzia, ja mieszkam na Jersey od 6 lat, i z mezem tutaj postanowilismy powiekszyc nasza rodzinke bo, pomimo ze jest dosc drogo, to nam sie bardzo dobrze tu zyje, i bardzo lubimy Jersey. Pamietamy, ze jestesmy goscmi u tutejszych 'angielskich tlukow', jak to wyrazil ktos przede mna, i traktujemy ich z szacunkiem, a oni wzamian szanuja nas. Mysle ze to jest podstawa wszystkiego. Nikt nie kaze ani nie zmusza nikogo do mieszkania tutaj ani zapisywania dzieci do szkoly, jesli ma sie tak niskie zdanie o tutejszej edukacji. Moja coreczka ma 7 miesiacy i pewnie do szkoly tutaj nie bedzie chodzila, bo bede juz mam nadzieje wtedy w Polsce, ale podejscie niektorych Polakow wydaje mi sie bardzo ksenofobiczne. Nie jest tak zle!!!!

noleczka

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 5:30 pm   

My mamy dwójkę. Nie byłoby najgorzej gdyby nie mieszkania. Trzeba mieć niesamowite szczęście, żeby znaleźć coś dla 2+2. Nas to czeka w marcu.
Ale szkoła i pomoc dla dziecka była super.

Aga

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 5:41 pm   

Mi sie osobiscie wydaje ze duzo latwiej jest znalezc cos fajnego poza St.Helier, trzeba sie tylko zdecydowac na dojazdy do miasta, jesli sie tam pracuje. Ja mieszkam w Grouville w mieszkaniu, gdzie nie ma problemu jesli chodzi o 2+2, i nie jest wcale drogie w porownaniu do mieszkan w miescie

sasi 

Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 8:43 am   

Ja mieszkam w Grouville w mieszkaniu, gdzie nie ma problemu jesli chodzi o 2+2, i nie jest wcale drogie w porownaniu do mieszkan w miescie[/quote]

To masz wielkie szczęście, my od ponad roku szukamy czegoś w Grouville, w przyzwoitej cenie i z dzieckiem. Niestety bez dobrych rezultatów. Nasza mała chodzi do tamtejszej szkoły i musimy ją codziennie dowozić z St. Helier. Może wiesz o jakimś mieszkanku w Grouville? :?:

Aga

Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 8:17 pm   

Znalazlam mieszkanie przez agencje na Hope Street, w poblizu bus station, bardzo pomocny jest Steve kory tam pracuje. Mieszkanie, w ktorym ja mieszkam z mezem i coreczka, sklada sie z sypialni, bardzo przestronnej, z wszelkiego rodzaju schowkami, szafami, czyli great storage, drugiej sypialni, salonu z wydzielonym anneksem kuchennym oraz lazienki z wanna/prysznicem. Na parterze jest pralnia, na monety of course. Placimy 230 funtow na tydzien, wydaje mi sie ze to przyzwoita cena. Oczywiscie, jak na ceny na Jersey, bez kwalifikacji.....

sasi 

Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 10:14 am   

Aga, dzięki sprawdzimy. Wcześniej szukaliśmy ale w innej agencji i nic... To faktycznie przyzwoita cena, mieliście szczęście:)

Aga

Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 12:45 pm   

hej Sasi, jesli moge pomoc jeszcze, to podaje telefon do naszego landlorda, or caretaker, nie wiem dokladnie kim on jest - w kazdym razie nazywa sie Bruno, mily gosc, ale zawsze busy wiec nie trzeba sie zrazac jesli nie pomoze od razu. Ale warto zadzwonic, bo mozna w ten sposob prawdopodobnie ominac oplaty agencyjne... w kazdym razie numer do Bruna to 07797713835. Pozdrawiam:)

Odpowiedz do tematu