Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przedszkole za drogie.....
Autor Wiadomość
JS

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:57 pm   Przedszkole za drogie.....

I tu zaczyna sie problem - jest 50% szans na to ze Twoja pociecha dostanie miejsce w przedszkolu publicznym przy primary school. Drugie 50% placi i to fortune bo okolo 180.00 funciakow na tydzien najmniej.
To mi sie wogole nie podoba na Jersey.......
Wypada wykrzyknac: Darmowe przedszkole dla wszystkich (albo chociaz te 20 godz tygodnoiwo o ktore toczy sie zacieta walka w jersey states)

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 5:26 am   

No wlasnie...
Ciezko tu cos wykombinowac. Choc sa jeszcze dwie dosc popularne opcje: opiekunka (z papierami, oficjalnie i znizkami z Social Security chyba, lub nieoficjalnie, np. inna Matka Polka) lub rodzic (sciagniety z PL, o ile ma chec, mamy zakwaterowanie i na tyle dobre relacje ze nie bedzie to przeszkadzac...).

BlackMamba 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 10:28 am   

Ja też mam problem. Wprawdzie "dopiero" jestem w ciąży, ale już zaczynam myśleć, co zrobię z dzidziusiem po 3-miesięcznym macierzyńskim. Tak się składa, że niestety muszę wrócić po nim do pracy. Rodzice raczej nie wchodzą w grę, bo wciąż zawodowo udzielają się w kraju. Szkoda mi oddać 3-miesięczne maleństwo komuś obcemu. Może niepotrzebnie się martwię? Sama nie wiem. Ale żal się rozstawać z taką Kruszyną.

noleczka

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 11:07 am   

Kiedy nie było na świecie naszego drugiego maleństwa, oboje pracowaliśmy na full time'y i kurcze jakoś nie rosła kwota na oszczędnościowym. Kiedy zaszłam w ciąże, trochę się bałam jak to wszystko się poukłada.
Moja głowa aż dymiła, co zrobię z maleństwem, bo mój pracodawca z łaski dał mi aż 4 mce zamiast 3-ch urlopu BEZPŁATNEGO i że w końcu nastanie dzień powrotu.
Jasne było, że muszę kogoś wykombinować. DO ostatnich tyg ciąży byłam pewna, że pójdę do pracki. Serce się krajało. Łezka poleciała...Dzidzia się urodziła i już wiedziałam, że będziemy jeść chleb z margaryna ale nie zgodzę się na oddanie tej kruszynki. I żeby było jasne: absolutnie nie krytykuję mam, które nie miały wyboru i musiały iść do pracy. Znam to z moją pierwszą córką.Dlatego wiem, że trzeba dużego samozaparcia i pewnego rodzaju uporu, rozmów z mężem, partnerem, bo na nim spocznie finansowa odpowiedzialność, no i chyba rozwinięcie w sobie takiego poczucia, że wszystko będzie dobrze. ALe z drugiej strony wiem ile kosztuje tutaj mieszkanie i jedzenie itd.
Jednak decydując się na dzieciątko i zostając w domu nie da rady nic zaoszczędzić.
Jeśli Bóg da zostanę jeszcze parę miesięcy, ale nawet jak Mała będzie miał rok to będę miała dokładnie takie same wątpliwości z kim ją zostawić, czy płacąc 800-900funtów za mc opłaca się iść do pracy i zostawiać ją na 9.5h!?
A jeśli wezmę jakąś opiekunkę niezarejstrowaną(nielegalne) za możliwie najmniejsze pieniądze, czy mnie ktoś życzliwy nie poda na policję?
Czy wybrana osoba na opiekunkę dla mojej córeczki będzie kochać dzieciątko?I wiele innych pytań.
PEtit-Ecole kosztuje na full-time Ł1200. Raczej nie będę zarabiać Ł2000 żeby był sens iść do pracy.
Na prawdę nie wiem. Głowa boli.
Jak Scarlet O'Hara mówię co dzień, że pomyślę o tym jutro.
Ale życie mi nie raz pokazało, że nie mam się co martwić i że wszystko będzie dobrze.
Wam życzę sił i optymizmu kochane mamy.
A w przyszłości dalekiej czy bliskiej możemy się zrzeszyć w jakieś koło Gospodyń JErseyowskich i sobie nawzajem pomagać na dłuższą i krótszą metę.
"Polska Mama" ma taką samą mentalność,podobną kulturę wychowywania dziecka i podobne podejście do tych spraw.
Jeśli będzie trzeba ja chętnie pomogę.
I to nie prawda, że Polacy na emigracji wydłubaliby sobie oczy, bo właśnie Polacy na Wyspie niesamowicie nam pomogli. Na początku i z moim starszym dzieckiem.
Sorry, że tak długo.
Pozdrawiam.

BlackMamba 

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 1:10 pm   

Dziękuję za wsparcie, jak widać wiele osób boryka się z tym problemem. Ja niestety jestem "zobowiązana" do powrotu po macierzyńskim. W każdym razie jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że znajdę jakąś fajną dziewczynę, której zaufam na tyle, żeby powierzyć jej Malucha do opieki.
Bo z tego co słyszałam od paru znajmych, angielskie "opiekunki" żywią nasze Pociechy Diet Coca-Colą i Sausage Rollami, brrrr... Wszyscy lubimy tłuściutkie Bobaski, ale bez przesady ;-)

o90

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 7:43 pm   

co to znaczy 'zobowiazana' do powrotu do pracy ?

troszke to dziwne

BlackMamba 

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 9:03 pm   

Taki mam kontrakt ;-) , wynikają z niego pewne korzyści (także związane z urlopem macierzyńskim ) ale i zobowiązania. Oczywiście mogę się zwolnić, ale póki co nie chcę.

BlackMamba 

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 9:07 pm   

Poza tym nie widzę w tym nic dziwnego. Praktyka bardzo popularna także w Polsce. Firma coś Ci oferuje, ale stawia warunki. Ja "niestety" pracuję w takiej firmie, która owszem chętnie, ale...

JS

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 10:43 pm   

Black Mamba, nie martw sie bedzie OK. Ja wrocilam do pracy po 1.5 miesiaca urlopu. Bylo mi latwiej poniewaz mam mieszkanko oddalone od pracy tylko kilka minut i raczej nie mam jakis scislych godzin kiedy musze byc w robocie wiec odwiedzalam (i ciagle odwiedzam) Malego co jakis czas. My znalezlismy nianke z Polski ale od razu uprzedzam ze jest to nielada wyzwanie nauczyc sie z kims mieszkac pod jednym dachem...
Bedzie dobrze i napewno sobie poradzisz :D

noleczka

Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 9:01 am   

Właśnie mieszkanie z kimś obcym to nie lada wyczyn.
Nawet z własna najbliższą rodzina na dłuższą metę może być ciężko.
Wiem, że rozwiązanie jakieś się znajdzie! Wierzę. Black Mamba-tak na przyszłość, jeśli będzie potrzeba, mój email:noleczka@interia.pl
Pozdrawiam.

BlackMamba 

Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 2:23 pm   

Bardzo dziekuję za otuchę, jestem dobrej myśli póki co, nie ma sie co martwić na zapas ;-) .

Odpowiedz do tematu