|
Prom Jersey-Francja |
| Autor |
Wiadomość |
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 10:00 am Prom Jersey-Francja
|
|
|
Czesc,
Czy na prom Jersey-Francja wymagany jest paszport czy moge poplynac na dowod osobisty ?
Pozdrawiam,
Slawek |
|
|
|
 |
|
|
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 1:49 pm
|
|
|
| jak najbardziej na dowód, bez problemu |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 5:48 pm
|
|
|
Dzieki,
Czy plyniecie do Francji promem razem z samochodem na dowod tez nie stanowi problemu ?
Pozdrawiam,
Slawek |
|
|
|
 |
|
|
BlackMamba

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 9:22 am
|
|
|
| nie ma znaczenia, możesz jechac samochodem na dowód |
|
|
|
 |
Klaus BOLS
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 10:08 am
|
|
|
A jak wygląda cenowo przejazd promem bez samochodu poprostu pieszo ?
pozdrawiam |
_________________ grizzly |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 11:08 am
|
|
|
Różnie w różnych terminach.
Zobacz sobie sam www.condorferries.co.uk
Coś mi się o uszy obiło że chyba od niedawna jest jakaś nowa alternatywna linia promowa obsługująca wyłącznie ruch pieszy, nie do St. Malo, ale konkretów nie znam/nie pamiętam.
Poszukaj, a jak znajdziesz to daj znać na forum.
Pozdrawiam
Sławek |
|
|
|
 |
|
|
Klaus BOLS
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 9:34 pm
|
|
|
http://www.aferry.pl/Jersey-prom.htm
Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem, ale orientacyjnie wychodzi około 30 Euro.
Z tym że widzę że to wszytko są bilety rezerwowane itd.
Ja na Jersey wybieram się z Polski autostopem co oznacza że na drugi brzeg chciałbym dostać się niejako "z marszu" i sam nie znam konkretnej daty kiedy dotrę do wybrzeża.
Chyba jest możliwość dostać się na prom tak po prostu jednego dnia? jak W Polsce na promie przez Wisłę |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 9:41 am
|
|
|
Chodziło mi właśnie o http://www.compagniecorsaire.com/ ale widzę ze coś g...ana ta konkurencja Condor Ferries...
Normalnie chyba tak, możesz kupić bilety 'w kasie' - to tylko kwestia kosztów. Te 'w kasie' zawsze będą droższe, ofert 'last minute' nie spotkałem.... Znaczy spotkałem - cena x2
Pozdrawiam,
Sławek |
|
|
|
 |
BlackMamba

|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 2:08 pm
|
|
|
| Przez 5 lat nie odnotowałam braku miejsc na prom w dzień wyjazdu. Ale zawsze może być ten pierwszy raz... |
|
|
|
 |
|
|
Klaus BOLS
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 6:17 pm
|
|
|
| to jak radzą sobie ludzie na co dzień? mieszkający na wyspie i kursujący na kontynent>? Przepłacają kupując bilety na miejscu? |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 8:28 am
|
|
|
Normalnie to chyba nie jest żaden problem zaplanować wizytę na kontynencie 2 czy 4 tygodnie naprzód i kupić wcześniej bilet promowy. Do sklepów po bułki do St. Malo raczej chyba nikt nie jeździ o ile mi wiadomo.
To ty wybrałeś nietypowy sposób dostania się na Jersey, stąd może wydawać ci się to problematyczne. Ale już bilety na prom na powrót (o ile planujesz wracać w ten sam sposób) chyba już będzesz mógł kupić z pewnym wyprzedzeniem.. Czyż nie ?
Swoją droga możesz spróbować załapać się na 'wodny autostop'. Na prom cię oczywiście nie wpuszczą, i (przynajmniej na linii Condor Ferries) każdy podróżujący musi kupić bilet, nawet jeśli podróżuje jako pasażer w czyimś samochodzie. Jak ktoś jedzie samochodem w 4 osoby - każdy z pasażerów też musi kupić. (W Norfolk Lines - prom Dover-Dunkierka - na ten przykład jak płaci się za samochód do nie liczą ilości pasażerówm, ale to insza inszość).
Możesz przemyśleć jeszcze inną opcję.. Przecież pływają też ludzie prywatnymi łodziami. Rekreacyjnie. Jak znasz język i obrotny jesteś to może takim 'wodostopem' z portu w St. Malo na Jersey się dostaniesz... |
|
|
|
 |
donqaz
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 1:29 pm
|
|
|
a dupa tam 2 razy sprawidzilem bilety na condora z guernsey na jersey ja zamowilem przez netaa 2 tygodnie wczesniej przez neta i zaplacilem 36£ (2 strony) a kumpel ktory kupil w tym samym dniu i plynal ze mna zaplacil 24£ w kasie... i ostatnio mialem taka sama sytuacje... wiec nie wiem jak oni sprzedaja te bilety... zawsze myslalem ze im wczesniej sie zamawia to tym mniej sie placi ... |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 219 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 4:28 pm
|
|
|
| BlackMamba napisał/a: | | Przez 5 lat nie odnotowałam braku miejsc na prom w dzień wyjazdu. Ale zawsze może być ten pierwszy raz |
ja przez dwa tez nie, potem bardzo sie zdziwilem i zaczalem bukowac bilety
| donqaz napisał/a: | | a dupa tam 2 razy sprawidzilem bilety na condora z guernsey na jersey ja zamowilem przez netaa 2 tygodnie wczesniej przez neta i zaplacilem 36£ (2 strony) a kumpel ktory kupil w tym samym dniu i plynal ze mna zaplacil 24£ w kasie... i ostatnio mialem taka sama sytuacje... wiec nie wiem jak oni sprzedaja te bilety... zawsze myslalem ze im wczesniej sie zamawia to tym mniej sie placi ... |
cena jest dosc przypadkową wypadkową kilku rzeczy
- z jakim wyprzedzeniem kupisz bilet, 3 miesiace wczesniej bilety sa dosc tanie
- jakie jest zainteresowanie danym kursem, dlatego przy niskim zainteresowaniu zdaza sie spadek ceny na niedlugo przed kursem
ja zaplacilem 144 funty(sto czterdziesci cztery ) za 1 day trip do st malo, samochod + 5 pasazerow return i kupilem bilety tydzien wczesniej |
|
|
|
 |
Klaus BOLS
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 9:42 pm
|
|
|
kurde ale loteria z tymi biletami... cóż.. może wodostop to tylko 65 km wody
najpierw muszę dotrzeć do wybrzeża, ruszam koło 6-7 lipca jak wszytko ułoży się według planu.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 7:56 am
|
|
|
Właśnie się natknąłem na informację o jeszcze dwóch liniach promowych
1. Manche Iles Express
2. Condor Commodore Clipper: na Guernsey tylko niestety
Pozdrawiam,
Sławek |
| Ostatnio zmieniony przez Slawek Sob Cze 20, 2009 7:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
|
|