Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy Wazne Urlop??!!
Autor Wiadomość
JakubW 

Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 2:59 pm   Pomocy Wazne Urlop??!!

Witam!! mam kilka pytan, wynikajacych z niewiedzy prawa pracy na Jersey, mianowicie:
Mam kontrakt na 4mies i 9 dni, na payslipie mam wpisane:
"holiday:
24 days entitlement,
0 used,
24 left"
i tu sie rodzi moje pierwsze pytanie, czy mam 24 dni urlopu w skali roku czyli przysluguje mi 2 dni wakacji za kazdy 1 mies przepracowany w roku urlopowym(ktory zaczyna sie wg mojego kontraktu z poczatkiem kwietnia i konczy z ost dniem marca nast roku), czy
niezaleznie ile miesiecy przepracowalem przysluguja mi te 24 dni urlopu??
Pytabnie nr 2:
Czy ekwiwalent za niewykozystany urlop wyplaca mi w wys 100% pensji jaka bym zarobil w czasie pracy(zamiast urlopu) czy dostane np 130% (tak jak jest w PL jesli sie nie myle)
z gory dziekuje za szybka odp!!!!

matilda

Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 3:26 pm   

Hej, podejrzewam ze w kontrakcie masz (lub powinienies miec ) napisane ze urlop jest liczony ''pro-rata'' czyli ilosc dni bedzie zalezala od ilosci przepracowanych miesiecy.

Za niewykorzystane wakacje placa roznie, to tez powinno byc wyszczegolnione, a jesli nie jest to 100% (moge sie mylic, Jacs wie na pewno...). :)

JakubW 

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 12:14 pm   

dziekuje za pomoc, w kontrakcie mam wpisane pro-rata 2 dni urlopu za przepracowany pelny mies,ale uslyszalem cos takiego od kilku osob i nie bylem pewny.pozdrawiam

maximus7 

Wysłany: Sro Wrz 23, 2009 7:15 am   

hejka. pracowalem kiedys w hotelu , na kontrakcie szescio miesiecznym, i zaplacono mi za urlop na koniec kontraktu , poniewaz go nie wykorzystalem ,tak ze dodatkowa kaska na koniec. :laugh: a poza tym ,takowe kontrakty nie obejmoja 24 dni urlopowych .
siemka. :drinking66:

BlackMamba 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 9:02 am   

Urlop otrzymujemy proporcjonalnie do przepracowanego czasu pracy. Więc jeżeli masz w roku prawo do 24 dni urlopu to po przepracowaniu pełnego miesiąca należy ci się 2 dni, 2 m-cy- 4 dni, itd.
Ekwiwalent za urlop (czyli zwrot kasy za niewykorzystane dni wolne) jest 100% płatny, teoretycznie, bo może on wynieść więcej. W Polsce nie jest to 130% - fajnie by było.
Ekwiwalent może być faktycznie wyższy, niż gdybyśmy przyjęli normalną stawkę za dany dzień pracy, a to z prostej przyczyny, mianowicie: każdego roku kalendarzowego oblicza się tzw. wskażnik ekwiwalentowy za dzień urlopu. Od liczby dni w roku kalendarzowym odejmujemy łączną liczbę niedziel i świąt oraz dni wolnych od pracy, które wynikają z przeciętnego pięciodniowego tygodnia pracy. Wynik dzielimy przez liczbę miesięcy, czyli 12.
W Polsce w 2009 roku jest 365 dni, 52 niedziele, 52 dni wynikające z pięciodniowego tygodnia pracy (na ogół soboty, albo inne offy) oraz 8 świąt w inne dni niż niedziela (np. 1 maja), w sumie 112 dni.
365 dni-112 dni = 253 dni, 253dni/ 12= 21,08 (wskaźnik dla pełnego etatu)

Poza tym, do ekwiwalentu urlopowego bierze się średnie wynagrodzenie z ostatnich 3 miesięcy przepracowanych, więc jeżeli ktoś miał więcej godzin, lub jakieś premie w poprzednich 3 miesiącach, wyjdzie wyższe wynagrodzenie za urlop.

Przykład:
Średnie (arytmetyczne) wynagrodzenie z ostatnich 3 m-cy: 3200,00

3200,00: 21,08=151,80 (wynagrodzenie za dzień niewykorzystanego urlopu na pełnym etacie)

Jeżeli nie wykorzystaliśmy 24 dni urlopu to otrzymamy: 151,80*24=3643,26

Wskaźnik dla innego etatu będzie iloczynem wskaźnika i wymiaru etatu, czyli pół etatu to 21,08*1/2=10,54, 3/4 etatu to 21,08*3/4=15,81, itp.

Podejrzewam, że na Jersey odbywa się to podobnie.
Ostatnio zmieniony przez BlackMamba Czw Wrz 24, 2009 9:23 am, w całości zmieniany 3 razy  

matilda

Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 9:31 am   

Chcialabys ;-) Tu sie nikt nie bawi w takie obliczenia, niestety (zrezta mozgi by im spuchly od nadmiaru myslenia i cyferek) ...
Moze w firmach finansowych jest inaczej.

BlackMamba 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 5:21 pm   

To nie do końca prawda, w wielu firmach, gdzie funkcjonuje normalny dział HR i payroll, takie obliczenia robi system kadrowo-płacowy. W Polsce też nikt tego na piechote nie liczy. Napisałam dla ciekawości tych, którzy chcieliby wiedziec skąd się to bierze, i sami sobie policzyli, gdyby czuli się oszukani.
Ale wiem, że na Jersey statystyczny Gary czy inny John ma w nosie jakiekolwiek payslipy i wypłaty w ogóle ;-) .

matilda

Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 11:54 am   

Wlasnie... Szczegolnie w hospitality licza takie rzeczy czesto 'na oko'... ;-)
Ostatnio zmieniony przez matilda Pią Wrz 25, 2009 11:54 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu