|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Pomoc socjalna |
| Autor |
Wiadomość |
Fish
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 2:30 pm Pomoc socjalna
|
|
|
| Prosze powiedzcie mi czy w momencie gdy zdecyduje sie nie pracowac i zostac z dzieckiem w domu to przysługje mi jakas pomoc z sociala? i ile maxymalnie moze zarobić moj mąż zebysmy wogole dostali ta pomoc. A jesli pośle dziecko do przedszkola to mamy szanse na jakas pomoc? |
|
|
|
 |
|
|
Aga
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 5:16 pm
|
|
|
Jesli pozostaje sie z dzieckiem, rezygnujac calkowicie z pracy zawodowej, Social Security przyznaje taz zwane Home Responsability Protection. Nie jest to zadna zapomoga pieniezna, jedynie forma kredytowania skladek ubezpieczeniowych, jakie normalnie placisz, kiedy jestes zatrudniona. W ten sposob ten okres spedzony w domu z dzieckim jest zaliczany w przyszlosci - dalekiej - do twojej emerytury. Nie dostajesz formalnie zadnych pieniedzy ani z racji HRP nie przysluguja benefity takie jak Maternity Grand itp jesli w tym czasie zdecydujesz sie na nastepne dziecko. Poza tym musisz miec wiecej niz 18 lat, byc na jersey ponad 6m-cy, dziecko musi mieszkac z Toba i miec mniej niz 5 lat.
Z tego co rozumiem, zeby otrzymac Family Allowance, roczny dochod twojej rodziny nie moze przekraczac 14.035 funtow jesli masz jedno dziecko, wtedy kwalifikujesz sie na otzymanie zapomogi. Child Care Allowance, czyli zapomoge na opieke nad dzieckiem,mozna otrzymac jedynie jesli sie pracuje, i dochody tez musza byc niskie zeby cokolwiek otrzymac. Ja tak rozumiem te ich zasady, ale warto isc samemu do Social Security, od razu do sekcji Family i tam mila pani wytlumaczy wszystko. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 10:59 pm
|
|
|
| przedszkole o ile wiem nie jest bezplatne i nieco drogie |
|
|
|
 |
|
|
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 2:16 am
|
|
|
| o90 napisał/a: | | przedszkole o ile wiem nie jest bezplatne i nieco drogie |
Ze szczegolnym naciskiem na slowo drogie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• imprezy firmowe • architektura wnętrz warszawa • firma budowlana • okulary ray ban • stoźek rogówki | |
|