|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
polska-jersey -->opłaty po drodze |
| Autor |
Wiadomość |
eduardo
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 11:33 pm polska-jersey -->opłaty po drodze
|
|
|
Witam
mam pytanie dotyczące opłat na drogach i trasy którą obieracie jadąc do St.Malo
po pierwsze: czy trzeba gdzieś skorzystać z płatnych dróg i jak tak to ile wynoszą opłaty (orientacyjnie)?
po drugie: z grubsza jaką trasę obieracie (Frankfurt, Paryż - ta wydaje się najprostsza) ?
z góry dzięki za odpowiedź
aaaa i po trzecie: jak w koncu z cenami za prom w St.Malo? |
|
|
|
 |
|
|
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 12:53 pm
|
|
|
| Nie wiem z jakiego regionu Polski będziesz jechał, ja granicę przekraczam w Zgorzelcu, dalej Drezno, Chemnitz, Gera (cały czas A4) na Siegen, potem na rozjeżdzie na Frankfurt kierować się na Olpe, do Koln, dalej to już Aachen i Belgia (Liege, Namur, Mons, Valenciennes), potem Francja (Amiens, Rouen, Caen, Rennes, dalej już na St. Malo). Niemcy i Belgia drogi bezpłatne, we Francji utostrady A13 i A29 płatne koszt w jedną stronę ok. 25 euro. Można ominąc te drogi ale z doświadczenia wiem, że czasowo się nie opłaca. |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 3:06 pm
|
|
|
| Koszt promu: samochód + 2 osoby to około Ł120 |
|
|
|
 |
|
|
eduardo
|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 9:30 pm
|
|
|
no w zgorzelcu bym przekraczał. z okolic wrocka jade
troche mnie te koszty promu przerażają. bo co do tych 25 euro to luz. ale z tym promem słyszałem rózne wersje: tzn od takich ze koło 20 płacili do takich jak piszecie, ze 120;/ |
|
|
|
 |
Marceli
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 221 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 10:13 pm
|
|
|
| eduardo napisał/a: | | z tym promem słyszałem rózne wersje: tzn od takich ze koło 20 płacili... |
kto i kiedy?, bo ja tez tak chce;]
prawda jest taka, ze i 120 moze okazac sie wersja optymistyczna...
jedz tak jak napisala Ci BlackMamba, trasa sprawdzona i wszyscy nia jezdza, |
|
|
|
 |
eduardo
|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 10:26 pm
|
|
|
| no podobno zdarzały się takie strzały;-) mi nie, ale skoro mi ktoś mówi, że za tyle popłynął, to mam nadzieje ze nie kłamie |
|
|
|
 |
|
|
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 8:28 am
|
|
|
19.99 z HD Ferries zanim zbankrutowali:)
Ja jezdze przez Swiecko i tez jest ok. Autostrady we Francji kosztuja mnie okolo 30 euro.
Najmniej zaplacilem za Condora 114 funtow, najwiecej 168...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 9:19 am
|
|
|
A to HD Ferries już zbankrutowali??? myślałam, że tylko likwidują połączenia na okres zimowy?
p.s.
aha (może to jest dla niektórych oczywiste, ale wolę napisać ) jak miniesz Caen kieruj się trasą na Rennes, ale nie dojeżdżaj do samego miasta , za taką małą miejscowością Avranches są już rozjazdy na St. Michel (trasa N175, potem N176), tam trzeba jechać, potem to już tylko St. Malo. No i Jersey.
Polecam dłuższy odpoczynek w Niemczech, duże parkingi z sieciami restauracji i dobre warunki sanitarne. |
|
|
|
 |
benek1981

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 112 Skąd: Mielec
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 11:00 am
|
|
|
| Cytat: | kto i kiedy?, bo ja tez tak chce;]
prawda jest taka, ze i 120 moze okazac sie wersja optymistyczna...
jedz tak jak napisala Ci BlackMamba, trasa sprawdzona i wszyscy nia jezdza, |
Prawda ale sa przypadki, ze condor sprzedaje bilety nawet po 220 w obydwie strony (auto + 2) i to nie last minute tylko w pewnych okresach sw i wakacji !!!
zgroza ... |
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• guest-rooms cracow • wędkarstwo morskie • szkolenia finansowe • hotele kraków • alufelgi |