Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
POLACY na lodzie !!!!
Autor Wiadomość
evita 

Pomogła: 5 razy
  Wysłany: Sob Lip 12, 2008 7:10 pm   POLACY na lodzie !!!!

Witam wszystkich zgromadzonych na naszym jerseyowskim forum ! Jestem zbulwersowana faktem iz stanowimy spora czesc populacji tej wyspy placimy podatki pracujemy wydajemy nasze zarobione funciki w sklepach na calej wyspie i generalnie stanowimy klase ktora wspiera ta machine a w perfidny sposob zostalismy pozbawieni naszego reprezentanta czyli KONNSULA!!!!!! ludzie to nie fer po glupie pieczatki leciec do Londynu czy oni rozum stracili a i my sie musimy jakos postawic!!!! Zalozmy jakas partie czy cos !!!! nie dajmy sie tej dominacji moze jakas petycja!!! ludzie co wy na ten temat myslicie ???? Portugalczycy tutaj nawet paszporty moga zalatwiac a my co ???? gorszy gatunek!!!! nas do londynu wysylaja zeby flybe zarobilo!!!!To jakas masakra!!!!![/b]

matilda

Wysłany: Nie Lip 13, 2008 1:14 am   

Konsul ktory odszedl/ odchodzi i tak byl nieprzydatny do niczego... :-/ Poszukuja nowego, ale nie wiadomo jak dlugo to zajmie. Bylo ogloszenie, ale nie pamietam gdzie je widzialam. Bedzie nowy, no worries :-) .

gg 

Wysłany: Czw Lip 17, 2008 5:28 pm   

Droga Evito! zanim zaczniesz sie bulwersowac i urzadzac pikiety pod polskim konsulatem .... czy kiedykolwiek próbowałas cos załatwic u tego "konsula"???? Ja sie z nim usiłowałem 3 razy spotkac bo potrzebowałem własnie głupiej pieczątki .... niestety do dnia dzisiejszego nawet nie wiem jak gosc wyglada ... Szybciej do Londynu na nogach by doszedł !

evita 

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 12:49 pm   

tak moi drodzy ja mialam to szczescie ze kiedy potrzebowalam pieczatek tlumaczen aktow itd zawsze mozna sie bylo umowic telefonicznie na wizyte i zalatwic co sie chce !!!! no pech ze kolo nie znal polskiego co pewnie dla wiekszosci bylo irytujace ale ja i moi zanjomi czesto korzystalismy z jego pomocy !!!!! wiec nie rozumiem dlaczego tak negatywne opinie na jego temat????? teraz za to jest super !!!!!!!!!!! do londynu na 2 dni w kolejke po pieczatke !!!!! no BOMBA!!!!!!

agunia

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 1:40 pm   

tak evitko masz racje :o k jak ktos nie zna angielskiego to gosciu byl nie potrzebny a teraz poleca wszyscy na londyn spoko loko bedzie kolejka jjak w 81r. za slonina

matilda

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 3:11 pm   

Moi znajomi, ktorzy go ptrzebowali swietnie znali agnielski ale nigdy go nie bylo albo sie wymigiwal jesli byl.

evita 

Wysłany: Nie Lip 20, 2008 7:07 pm   

genaralnie to ja nie mam zamiaru rozliczac kolesia komu pomogl a komu nie i co robil i jak wygladal !!!!! chodzi o to ze od stycznia zniesiono urzad polskiego konsula na Jersey i to jest problem , gdyz jak to pancia powiedziala byla to instytucja nierentowna !!!!! i w tym caly problem ,a nie w ocenianu kolesia czy byl przystojny i komu reke podal !!!!! wiec prosze nie mowcie ze nie ma problemu bo jest i to odczuja osoby ktore sa tu na stale a nie na sezon!!!!!!!!

[ Dodano: Nie Lip 20, 2008 9:17 pm ]
:war3orc:

matilda

Wysłany: Pon Lip 21, 2008 11:32 am   

A kto mowi ze zniesiono? Szukaja kogos nowego!

evita 

Wysłany: Pon Lip 21, 2008 5:25 pm   

jakies kiepskie info macie, bo mi do mnie dotarlo, ze nie maja nawet zamiaru !!!! bylam tam miesiac temu !!! bla bla bla !!! konsula sie mianuje, a nie daje ogloszenie w socjalu !!! moze to zrobic ambasador w UK, prezydent RP lub premier RP( prawo europejskie ) a teksty wstawiane przez panie z recepcji to sorry !!!! one to po 5 pm do baru na piwko leca i na odbieraniu telefonow sie znaja jedynie !!! Pozdro !

skaut 
Site Admin

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 8:37 am   Konsul honorowy

Ja nie spełniam tych kryteriów, ale może ktoś z was się kwalifikuje ...

Cytat:
Konsul honorowy (ang. honorary consul, fr. consul honoraire, niem. Honorarkonsul), jest urzędnikiem konsularnym określonego państwa (tzw. państwa wysyłającego) w innym państwie (państwie przyjmującym). W odróżnieniu od konsulów zawodowych za swoją pracę nie pobiera wynagrodzenia - pracuje honorowo, stąd i jego nazwa. Często również na własny koszt musi wynająć lokal na urząd konsularny i ewentualnie opłacić personel administracyjny (np. sekretarkę). Niekiedy umowa pomiędzy państwem wysyłającym a konsulem honorowym może przewidywać pewien zwrot wydatków ponoszonych przez niego w związku z prowadzeniem konsulatu (np. koszty wynajmu, wynagrodzenia osób zatrudnionych, opłaty za elektryczność, wodę, itd.)

Konsul honorowy, co do zasady, może wykonywać wszystkie te same funkcje, co konsul zawodowy, choć niekiedy faktycznie powierza się im węższy zakres obowiązków. W krajach, w których państwo wysyłające nie jest reprezentowane przez misję dyplomatyczną, ani konsula zawodowego - konsul honorowy może być traktowany jak "oficjalny przedstawiciel" państwa i w takim charakterze zapraszany na uroczystości państwowe, itp.

Konsulami honorowymi najczęściej zostają osoby posiadające obywatelstwo państwa przyjmującego (w przypadku konsulów zawodowych - praktycznie zawsze posiadają oni obywatelstwo państwa wysyłającego), a mające korzenie w kraju wysyłającym. Mogą to być osoby, które wyemigrowały ze swojego kraju lub mają z nim związki rodzinne. Osoby takie muszą być dobrze sytuowane, oraz mieć dobrą opinią w kraju, w którym mają pełnić funkcję konsula.
W przypadku, gdy konsul honorowy jest obywatelem państwa, w którym urzęduje, jego przywileje i immunitety są bardzo ograniczone i właściwie sprowadzają się do wyłączenia możliwości pociągnięcia go przez to państwo do odpowiedzialności w związku z wykonywaniem przez niego czynności konsularnych.

Większość konsulatów i placówek dyplomatycznych to właśnie Konsulaty Honorowe.

evita 

Wysłany: Pią Lip 25, 2008 8:22 am   

wlasnie Jerseyowczyk z polskim paszportem koniecznie dziany !!! mysle ze tacy to ogloszenia w socjalu przegladaja codziennie :) spoko warto poczekac!!! a na chwile obecna London City :)

gg 

Wysłany: Nie Lip 27, 2008 2:36 am   

No ale kochani .... prawda jest taka ze nam nie jest potrzebny konsul honorowy tylko konsul z prawdziwego zdarzenia i konsulat ... a tego tutaj nie zalatwimy i to tylko zalezy od naszego kochanego rzadu polskiego !!

evita 

Wysłany: Nie Lip 27, 2008 9:48 am   

no masz racje "gg" ale teraz pomysl rozsadnie !!!! czy ty uwazasz ze kaczor i donald sa tak zorientowani co sie tutaj na Jersey dzieje i nic innego nie robia jak wysylaja nam konsula otwieraja i oplacaja konsulat !!! oni nawet nie wiedza co to Jersey jest !!!! i o to mi chodzi to my musimy sie jakos za to wziasc a nie czekac az to za nas ktos zalatwi !!!! nie badzmy ignorantami !!!! ludzie tu o nasze prawa chodzi !!!! ale 5 lat na jersey nauczylo mnie juz ze tu kazdy tylko wlasnego t.... pilnuje i czeka na gotowe, tacy wlasnie jestesmy , a to przykre :(

domo77

Wysłany: Pon Lip 28, 2008 7:41 pm   Konsul taki i konsul owaki

Bardzo dobrze Skaut ze podales definicje konsula honorowego.

Zeby bylo jasne: ludzie w Warszawie nie tylko nie maja pojecia co to jest Jersey a juz na pewno nie dadza kasy na otwarcie tutaj konsulatu z prawdziwego zdarzenia. Watpie tez zeby udalo sie znalezc kolejnego jerseyczyka z polskim paszportem. Prawo innych rozwiazan nie dopuszcza. Hmmmmm chociaz zastanawiam sie czy byloby mozliwe wprowadzenie istytucji konsula spolecznego - Polak, z polskim obywatelstwem, pracujacy spolecznie, ktos, kto zrzeklby sie wynagrodzenia. Ale znowu z pewnoscia trzeba by bylo przejsc jakies szkolenie i wogole. Moze jacys chetni???

Ale co by bylo gdyby... polski konsul z Londynu wpadal na Jersey przynajmniej raz w tygodniu? Czy nie uwazacie ze byloby to dobre rozwiazanie? Na pewno udaloby sie dogadac z Parish Hallem w St. Helier albo z CAB, albo z kimkolwiek innym zeby udostepnil biuro na pare godzin w tygodniu. Tylko czy znowu bedziemy miec az taka sile przebicia zeby do takiej sytuacji doprowdzic?

Z drugiej strony, pamietajcie ze sprawa podatkow nadal jest nie do konca jasna. Jedni mowia tak, drudzy siak. Czy warto wychodzic przed szereg? Wiem ze latanie do Londynu jest malo wygodne bo sam juz to robilem, ale kosztowalo mnie to sporo nerwow i niewiele brakowalo a moja podroz poszlaby na marne.

evita 

Wysłany: Wto Lip 29, 2008 8:23 pm   

Konsul spoleczny ??? a niby kto by go mianowal na ten urzad i jakie mialby prawa??? po co nam ktos kto nic nie moze !!!! prawo miedzynarodowe a zwlaszcza protokol dyplomatyczny jasno i wyraznie okresla unormowania prawe co do tej instytucji (google zachecam) . nastepne pytanie kto z polakow bedzie SPOLECZNIE pracowal buhahah to dobre :) Moim skromnym zdaniem powinnismy otworzyc cos na zasadzie zwiazku polakow na jersey, okreslic program wybrac intrumenty rzadzace i wybrac sie na spotkanie deputowanych jersey i chodzic tam i pisac prosby potwierdzone podpisami to moze wtedy na odwal sie by cos nam poradzili !!!!!! jakies inne propozycje????

Odpowiedz do tematu