|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
POLACY na lodzie !!!! |
| Autor |
Wiadomość |
domo77
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 10:32 am Smiac sie kazdy moze
|
|
|
Smiac sie kazdy moze. Zaproponowalem kilka rozwiazac. Tak dla jasnosci, protokol dyplomatyczny niewiele ma wspolnego z unormowaniami prawnymi i odnosi sie raczej do obyczajowosci w swiecie kontaktow miedzynarodowych. Poza tym, madre przyslowie mowi ze prawo jest poto aby je... obchodzic. Znam kilka osob ktore spolecznie moglyby zajmowac sie takimi sprawami. Nie wszyscy mysla wylacznie o pieniadzach.
Owszem, konsul spoleczny nie ma unormowania prawnego jako takiego. Musialaby to byc osoba z odpowiednim przygotowaniem, co nie jest latwe, a zrzeklaby sie wynagrodzenia. Ty myslisz ze ile zarabia taki przecietny urzednik na placowce? Bylaby to bardziej prestizowa funkcja niz chec oblowienia sie. Ile tak znowu spraw konsularnych tutaj moze byc? Najlatwiej to po prostu wysmiac i gotowe. Gratuluje.
A co do zwiazku Polakow, to chyba uz cos takiego istnieje. I znowu bawic sie w zebrania, spotkania, typowe Polskie pieniactwo itp itd. Z reszta, biorac pod uwage obecne problemy Wyspy, nie jestem przekonany czy Council of Ministers mialoby ochote angazowac sie w podobne tematy. Nie mowiac o czasie, jaki trzeba by bylo na to poswiecic. To by wlasnie dopiero nic nie dalo.
Moze w takim razie zastanowic sie nad propozycja zeby ktorys z konsuli z Londynu przylatywal raz na jakis czas?
Mozemy miec cos, albo nic. No i przy okazji damy zarobic FlyBe. Moze wlasnie o to ci chodzi Evita? |
|
|
|
 |
|
|
evita

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 26 Mar 2007 Posty: 153 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 1:19 pm
|
|
|
| nikt tu sie nie smieje demo77 a tym bardziej ja , gdyz to wlasnie jakbys zauwazyl ode mnie wyplynela ta sprawa wiec gdybys skupil sie na przeczytaniu calosci wiedzial bys ze staram sie znalesc jakies poparcie w nielicznej grupie polakow ktorym lezy ta sprawa wiec jesli obrazanie ludzi jest czyms co lubisz to fajnie, ludzie ja sie staram znalezc jakies wyjscie zeby nas zupelnie nie ignorowano!!!! a problemy wyspy zawsze byly !!!! my mamy nasze narodowe priorytety i moim zdaniem mamy prawo sie odwolywac . poza tym jest tu o ile wiem troszke osob ktore maja prawo ubiegac sie o paszport jerseyowski wiec moze te osoby by sie tym zainteresowaly!!! |
|
|
|
 |
domo77
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 8:13 pm Nikt sie nie obraza
|
|
|
Ale ja sie wcale nie obrazam. A ze sie smialas wynika to z Twojego postu. Niewazne.
Z paszportami Jerseyowskimi jest maly problem. Kilka miesiecy temu zlozylem wizyte w Immigration i niestety ktokolwiek ma do tego prawo musi poczekac do przyszlego roku, gdyz 5 letni okres oczekiwania liczy sie od wejscie Polski do UE. Nie wiem czy bedzie ktos dla kogo zrobia wyjatek. Dalej, procedury sie troche zmienily i po 5 latach kazdy zainteresowany otrzymuje zaledwie status stalego rezydenta, a dopiero po kolejnym roku moze taki kandydat rozpoczac starania o Jerseyowski paszport. Co tra ok 10 miesiecy i kosztuje ponad 700 GBP. Na kogokolwiek z podwojnym obywatelstwem, powiedzmy z 'naszego srodowiska' przyjdzie nam zatem poczekac.
Szukajmy zatem innych rozwiazan.
Ja bym na poczatek zadzwonil jednak najpierw do ambasady i umowil sie z ambasadorem lub konsulem generalnym na spotkanie zeby poznac ich ewentualne stanowisko w tej sprawie i co oni moga w tej sprawie doradzic. A najlepiej, jakby kogos zaprosic tutaj. |
|
|
|
 |
|
|
stan33
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 10:14 am
|
|
|
| ... |
| Ostatnio zmieniony przez stan33 Wto Lip 28, 2009 5:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
domo77
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 11:26 am Komitet
|
|
|
No to nie pozostaje nam nic innego jak do nich zadzwonic i zaprosic jesli nikt nie wnosi sprzeciwu. Jacys ochotnicy? Evita, moze Ty, w koncu to Ty zaczelas dyskusje? |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 12:30 pm
|
|
|
| spoko!! a gdzie mam ich zaprosic do mnie do domu ??? czy do wine baru !? skoro tak zostalo postanowione to teraz poprosze o propozycje jak i gdzie ma to spotkanie wygladac !!! a dzwonic nie bede pobawie sie w wysylanie pism... tak na poczatek |
|
|
|
 |
|
|
domo77
|
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 4:19 pm Pisma
|
|
|
A pisma beda krazyc, krazyc, krazyc.... A kto sie pod nimi po pisze? Co to za reprezentacja? OK, dajmy na to... Pan Kowalski (z szacunkiem dla wszystkich Kowalskich). Na miejscu pana ambasadora, chociaz pewnie i tak nie zobaczy tego pisma na oczy bo utknie w sekretariacie, to bym powiedzial: a kto to jest pan Kowalski? Kogo on reprezentuje? Kto mu dal prawo wystepowania w imieniu takich czy tamtych?
Moze jest ktos na forum kto zna kogos w ambasadzie, z kim moglby nieoficjalnie porozmawiac i wypytac o szczegoly jak do sprawy podejsc?
[ Dodano: Sro Sie 20, 2008 12:57 pm ]
Jednym slowem nikt nie jest zainteresowany ruszeniem tematu z miejsca? Nawet jego pomyslodawca? |
| Ostatnio zmieniony przez domo77 Pon Sie 11, 2008 4:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 12:46 pm
|
|
|
Książka telefoniczna JerseyTelecom 2008
strona 15: Ministerial Government -> Consuls
Poland: tel: 504703
Pozdrawiam,
Sławek. |
|
|
|
 |
Krystyna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Lip 2008 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 5:55 pm
|
|
|
Informacja z MSZ w Warszawie jest następująca: konsul generalny na Jersey jest w gestii ambasady w Londynie. Zaproponowano napisanie oficjalnego pisma z wyszczególnionymi problemami jakie ma Polonia na Jersey (jesli ma), zebranie maksymalnej ilości podpisów i wysłanie do ambasady. Oczywiście ktoś to pismo MUSI napisać i ktoś ZEBRAĆ podpisy oraz później PILOTOWAĆ sprawę. Samo sie nie zrobi. Mozna przeciez zmówić sie na dyskotekach, w kościele (ponoc jest polski ksiądz), wiecie chyba mniej więcej kto gdzie pracuje.
W chwili obecnej może byc pewien problem. Mianowicie pan premier szuka 17 mld więc tną koszty w ministerstwach. Również w MSZ (głównie likwidując ambasady i konsulaty). Więc może byc pewna trudność. Ale może opcja raz w tygodniu ktos z Londynu wpada na parę godzin dałoby się załatwić.
Taka jest wiedza na koniec zeszłego roku i dzis (w kwestii cięcia kosztów:(()
Życze powodzenia w realizacji. Co bedę mogła to w Warszawie moge pomóc. |
|
|
|
 |
|
|
Slawek
Slawek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 49 Skąd: Legionowo/St. Helier
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 8:33 pm
|
|
|
Na poczatek proponuje zeby kazdy zainteresowany w tym watku napisal jakie jego zdaniem problemy ma/mial/moze miec w zwiazku z faktem ze najblizszy konsulat jest w Londynie.
Przynajmnej material na pismo bedzie zebrane w jednym miejscu - ktos kto to pozniej napisze (nie przesadzajac na razie kto to bedzie) bedzie mial nieco ulatwione zadanie.
Zaczne ja od swoich problemow:
1. Wydzial paszportowy
Skradzono mi paszport. Wyrobienie nowego paszportu wymaga 2 wizyt w Londynie - jedna zeby zlozyc wniosek oraz druga aby paszport odebrac. Wymaga to wziecia wolnego na co najmniej 2 dni (koszty w postaci zmniejszenia wynagrodzenia) plus wysokie koszty dodatkowe przelotow i przemieszczenia sie pomiedzy lotniskiem a konsulatem.
Konsulat jest otwarty dziwnych godzinach (do 12.30 o ile dobrze pamietem) istnieje wiec ryzyko nie zalatwenia wizytw w ciagu dnia, co podwyzsza koszty o nocleg, i dodatkowy dzien wolny.
Nie wiem jak jest z paszportem dla dziecka - czy nie wymagana jest wizyta obojga rodzicow
Zachecam wszystkich do wpisywania swoich potrzeb w zakresie spraw zwiazanych z konsulatem. To na prawde bedzie pomocne zestawienie - jesli konsulat ma powstac na Jersey, czy chociazby konsul mialby wizytowac Jersey co jakis czas to musza byc ku temu konkretne, odpowiednio uargumentowane powody.
Konsulat ma byc bo my tak uwazamy takim powodem nie jest. Sama liczebnosc spolecznosci polskiej na Jersey tez nie jest zadnym argumentem. Placowka konsularna czy chocby wizyty konsula to sa dodatkowe koszty dla MZStu, a koszty musza miec konkretne uzasadnienie..
Obawiam sie tez ze takie pismo, nawet z najlepszym z uzasadnieniem, jest warunkiem koniecznym ale nie wystarczajacym. Niemniej powstac zapewne musi, i pewnie bedzie musialo trafic do prasy, bo nie podejrzewam polskich urzednikow zeby chcieli cokolwiek zrobic dla nas sami 'z dobrego serca'
Pozdrawiam,
Slawek. |
| Ostatnio zmieniony przez Slawek Sob Sty 31, 2009 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 9:47 pm
|
|
|
No to ruszylo, Zgadzam sie ze Slawkiem nie wazne kto to napisze wazne ze pojawia sie konkretne postulaty wiec i ja zglosze pare swoich.
1)Paszport !!!! powinnismy miec mozliwosc zalatwienia chociazby wniosku na miejsu i uzyskania pelnych informacji na ten temat.
2 ) Paszport dla dziecka , paranoja jest lot z niemowlakiem do londynu nie wspomne ze obecnosc obojga rodzicow jest obowiazkowa. A co w przypadku kiedy ma sie inne potomstwo ?? taki wypad np dla 4-5 osob tylko po to zeby wyrobic TYMCZASOWY paszport na ktory i tak trzeba czekac 4 tygognie
3) Pisma urzedowe na ktorych niezbedny jest podpis i pieczec konsula np do urzedow administ. lub sadow!!! za jedna pieczatke potwierdzajaca moj pobyt staly na wyspie musze tracic caly dzien ( bez gwarancji ze to zalatwie) i prawie 70£ na podroz.
Mysle ze z czasem bedzie tego duzo wiecej tak z buta to tyle mi do glowy przychodzi!!! dziekuje za wlaczenie sie w dyskusje i zachecam do uzupelnienia dalszych postulatow.
Pozdrawiam.
Evita |
|
|
|
 |
Krystyna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Lip 2008 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 10:35 pm
|
|
|
No dobra. Miałam się "nie wtrancać", ale dla dobra sprawy chyba trzeba. Jak widzicie JA jestem w Warszawie, czyli blisko MSZ i tych wszystkich paszportowo-przepisowych idiotyzmów. Jesli naprawdę zależy Wam, żeby cos z tgo wyszło, to ;proponuje taki ruch: Wy zbieracie wśród ludzi (może przez kościół - każda droga dobra, jesli wiedzie do celu), przez kursy jsli ktos uczęszcza i sątam Polacy), przez np. siłownie (jesli bywacie), przez miejsca pracy (jesli wiecie, że gdzies Polacy pracują), te sprawy, które uważacie, że powinny być załatwiane na miejscu, robimy z tego jakis spis treści, ja sie orientuję w Polsce, co powinno iść przez MSZ, co przez ambasadę, piszecie pismo, zbieracie podpisy i śle się do Londynu. Z mojego doświadczenia, jesli ktoś z Was nie będzie tego tzymał w garści (co w dobie maili, skypa, smsów, gg) naprawdę nie jest problemem, to będzie ciężko. Ale prawda jest taka, że z samego gadania nic nie wyjdzie. Sami musicie zadbać o swoje sprawy
[ Dodano: Sob Sty 31, 2009 11:37 pm ]
I jescze jedno. Czy ktoś się zdeklaruje, że założy folder "Konsul" i będzie zbierał "postulaty"? Czy też ja mam to zrobić? (Wolałabym nie prawdę mówiąc! |
|
|
|
 |
|
|
evita

|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 4:21 pm
|
|
|
odsylam na temat konsul na jersey |
| Ostatnio zmieniony przez evita Nie Lut 01, 2009 4:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• grubościówka • elektrownia jądrowa • budowa domów • gwiazda morza • centrale wentylacyjne |