|
Podwójny podatek |
| Autor |
Wiadomość |
Dorfi
|
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 8:43 am Podwójny podatek
|
|
|
| Czy pomiędzy Polską a Wyspą jest podpisana umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania? Jak rozwiązujecie sprawy podatkowe w Polsce? |
|
|
|
 |
|
|
o90
|
Wysłany: Pią Lip 06, 2007 10:39 pm
|
|
|
umowy nie ma
rozwiazujemy to prosto. olewamy US w Polsce
a mozemy to zrobic albowiem
mieszkajac na Jersey tu jest nasze 'centrum zyciowe'
i podatkow Polsce placic nie musze
oczywiscie nie dotyczy to pobytow krotkich, wakacyjnych
na szczescie burdel w polskich Urzedach Skarbowych jest porownywalny z burdelem w Jersey Tax
w polskim US nic nie mowisz
byles za granica ? byles ?
pracowales ? nie
i CH>W>D>US |
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sob Lip 07, 2007 7:44 pm
|
|
|
Jak spytaja czemu sie nie rozliczales to powiedz,ze owszem byles za granica,ale byles na utrzymaniu swojej angielskiej(ble! ) kochanki i kij im w oko. A w razie czego mozesz powiedziec,ze trudniles sie nierzadem ktory nie jest opodatkowany:)
Glowa do gory i alleluja |
|
|
|
 |
|
|
Dorfi
|
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 7:08 am
|
|
|
Hmm też się zastanawiałam nad tym centrum życiowym. Ale gdyby mąż pojechał tam sam a ja została z dzieckiem tutaj to raczej by to nie przeszło. No i zostaje jeszcze kwestia mieszkania w Polsce.
Muszę sobie zrobić symulację tego podatku. Żeby się nie okazało, że zamiast zaoszczędzić, to wpadniemy w długi z powodu podatku w Polsce. |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
|
|
|
 |
Dorfi
|
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 11:28 am
|
|
|
| Dziękuję. Teraz mam jakiś punkt zaczepienia. |
|
|
|
 |
|
|
o90
|
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 7:20 pm
|
|
|
trzeba sie oprzec na termnie 'centrum' i sprawa jest prosta
przynajmniej dla mni (4 lata na Jersey)
mieszkam tu
place tax tu
ale podstawa jest minimum kontaktow z US w PRL
masz kase chcesz inwestowac w PRL
owszem rob to ale przez mamusie , tatusia, itd. |
|
|
|
 |
Dorfi
|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 9:00 am
|
|
|
Właśnie jestem po rozmowie z panem z US, pod który podlegam. Zapytałam go o to "centrum życiowe" i nie potrafił mi nic powiedzieć. Odniosłam wrażenie, że jestem w tym temacie o wiele bardziej zorientowana niż on. Poradził mi uzyskać certyfikat rezydencji i wtedy nie będę musiała rozliczać się z podatku w Polsce.
Na pytanie o nieruchomości pozostawione w Polsce nie umiał mi odpowiedzieć. Ale tak sobie pomyślałam, że może wystarczy dać ogłoszenie do prasy, że chcę wszystko sprzedać? Sprzedać nie muszę, ale może sam zamiar wystarczy? W końcu to nie moja wina, że nie ma chętnych? |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 12:02 pm
|
|
|
| Nieruchomości możesz mieć również w Egipcie, Etiopi i w Rosji to są tylko Twoje inwestycje, a nie "centrum interesów życiowych" Przynajmniej ja tak to widzę. |
|
|
|
 |
|
|
o90
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 4:06 pm
|
|
|
pare slow o centrum interesow zyciowych
Europejski Trybunał Sprawiedliwości przypomniał, że za miejsce stałego pobytu uznać należy miejsce, w którym zainteresowany ustanowił stałe centrum swych interesów. O stałości rozstrzyga spełnienie warunku, zgodnie z którym zainteresowany powinien zwykle przebywać w danym miejscu przynajmniej przez 185 dni w roku kalendarzowym.
calosc:
http://ksiegowosc.infor.p...-zyciowych.html
badzmy wiec dobrej mysli. Bo wracajac z Jersey kase bedziemy miec. Na prawnika i skarge na polski US do ETS jakos wyskrobiemy.
pare slow przez analogie jak to robi Polska w stosunku do innych
Większość krajów Unii Europejskiej stosuje następujące dwa kryteria rezydencji podatkowej:
- posiadanie w tym kraju stałego miejsca zamieszkania w rozumieniu domu (mieszkania) będącego stale do dyspozycji podatnika (domicile, permanent residence, main home), niezależnie od tego, czy jest on jego własnością czy go jedynie wynajmuje, lub
- przebywanie w tym kraju dłużej niż 183 dni / 6 miesięcy (w roku kalendarzowym lub w 12-miesięcznym okresie).
calosc
http://www.money.pl/podat...0,0,242532.html
a takze
http://www.podatki.pl/sn_...2&idArtykulu=99
Jednym slowem logicznie byloby ze stale przebywanie na Jersey i praca tutaj wypelnia def CIZ. Niestey logika to nie jest silna strona polskiego fiskusa.
trzeba byc dobrej mysli
|
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 5:56 pm
|
|
|
A czy myslicie,ze ejst szansa zeby polscy urzednicy wzieli Jersey za zcesc UK?
Trzeba mimo wszystko meic jakas wiedze,zeby wiedziec ze JSY nie jest czescia UK.
Mysle o wziaciu kredytu w Polsce i boje sie troche reakcji polskeigo US.
POzdrawiam |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 6:31 pm
|
|
|
szansa oczywiscie jest
tyle ze w obie strony
jesli wypelniasz def CIZ to kredyt mozesz sobie wziac w Polsce nie ma to nic wspolnego z dochodami
deklarujesz w banku dochody z Jersey
def CIZ pozwala Ci nie placic podatku w Polsce
po problemie
mozesz probowac wystapic do wlasciwego Ci US o interpretacje
ale i tak wszystko rozbije sie o CIZ |
|
|
|
 |
|
|
Rafal_D
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 7:46 pm
|
|
|
co to takiego ? |
|
|
|
 |
Dorfi
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 8:41 pm
|
|
|
Urząd już nie wydaje interpretacji w takich sprawach. Osobiście rozmawiałam z panią z urzędu w piątek i powiedziała mi, że teraz takimi sprawami zajmuje się ministerstwo i mają na odpowiedź 3 miesiące.
Co do podpięcia się Jersey pod umowę z Wielką Brytanią to raczej marne szanse. Jersey ma autonomię podatkową. Pytałam o to w skarbówce na Jersey.
Niestety podatek trzeba zapłacić i w jednym i w drugim kraju. Chociaż podstawą płacenia podatku w Polsce jest zamiar powrotu (bądź nie) do kraju. Jeśli wyjeżdża się z zamiarem powrotu podatek trzeba zapłacić. Jeżeli nie ma zamiaru się wracać, trzeba to udowodnić, poprzez np. sprzedaż posiadanych nieruchomości i wtedy płaci się tylko podatek na Jersey. Co będzie w przypadku zmiany zdania i powrotu po iluś tam latach? Czy trzeba będzie zapłacić podatek z odsetkami? Pani w skarbowym nie umiała mi na to odpowiedzieć i odesłała mnie do ministerstwa.
Podczas pierwszej rozmowy (telefonicznej) ze skarbówką urzędnik poradził mi uzyskanie certyfikatu rezydencji podatkowej, co skarbówka na Jersey obiecała wystawić. Podczas osobistej rozmowy piątkowej pani powiedziała, że certyfikat nic nie daje. Zgłupieć można od tego wszystkiego. Nie mogę 3 miesiące czekać na odpowiedź z ministertwa bo praca jest od paździrenika.
Z tego wszystkiego nasz wyjazd stoi pod bardzo dużym znakiem zapytania. Nie wiem czy odłożymy tyle kasy, żeby zapłacić ten nieszczęsny podatek w Polsce a co dopiero myśleć o oszczędnościach?
Czy koszty wynajęcia mieszkania są na Jersey kosztami podatkowymi? Ktoś mi powiedział, że chyba tak, ale to nie jest sprawdzona informacja. |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 10:08 pm
|
|
|
W całej tej zawiłej dość sprawie jedno zagadnienie majaczy mi nieustannie w głowie,a mianowicie - czy znacie kogoś mieszkającego na Jersey,kto już płacił podatek w Polsce mimo długiego okresu przebywania na wyspie.Jednym słowem - czy został już ustanowiony jakiś precedens w tej sprawie?
W kręgu moich znajomych takowy fakt nie miał miejsca... |
_________________ Motłoch wierzy,że dosięgnie rzeczy szlachetnych,poniżając je. |
|
|
|
 |
|
|
|
|