Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwójny podatek
Autor Wiadomość
o90

Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 6:40 pm   

Centrum Interesow Zyciowych

czas pracy

reguluja wszystko. I to WSZYSTKO

nie ma tam nic o zamiarach, koniecznosci sprzedazy nieruchosci itd

jesli uzyskujesz dochod w Polsce np. wynajmujesz mieszkanie, grasz na polskiej gieldzie, masz konto i odsetki z konta placisz od tego dochodu podatek w Polsce

a jesli siedzisz na Jersey > niz 185 dni w roku kalendarzowym to z dochodow na Jersey rozliczasz sie na Jersey

po klopocie.

oczywiscie zupelnie inna sprawa jesli
przyjezdzasz na mniej niz 185 dni

wtedy klopot bo lamiesz przepisy rozliczajac sie tylko na Jersey

ale wtedy nie przyznajesz sie do tego i koniec

ile jest panstw na swiecie ?
czy US ma tlumaczy tych wszystkich jezykow aby zadac pytania o kazdego obywatela ?

niewykonalny absurd

a wiec CICHO SZA i KONSPIRA

przestancie sie ludzie martwic na zapas

:!: :!: :!:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 8:59 am   

Rafal_D napisał/a:
A czy myslicie,ze ejst szansa zeby polscy urzednicy wzieli Jersey za zcesc UK?
Trzeba mimo wszystko meic jakas wiedze,zeby wiedziec ze JSY nie jest czescia UK.
Mysle o wziaciu kredytu w Polsce i boje sie troche reakcji polskeigo US.

Ja wlasnie zaciagnalem kredyt hipoteczny w PL i US mam generalnie... gdzies.
Faktem jest, ze jak przez telefon powiedzialem w dwoch bankach ze Jersey nie nalezy do Unii, to odpowiedziano mi: "Przykro nam, nie da sie". Potem postanowilem nie mowic.
Siedze tu juz pare latek, z PL jestem wymeldowany i nie mam zamiaru placic w PL podatku od ciezko zarobionej kasy tutaj. Z reszta tu juz place podatek... 1% 8)

Rafal_D

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:15 pm   

Gierma ja tez jestem wymeldowany z Polski.
Chcialem kupic dom w Polsce na kredyt.
Dom,z ktorego czerpalbym zyski...
Mam zamiar wrocic za kilka lat do Polski...
I co wtedy??

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:25 pm   

Rafal_D napisał/a:
Gierma ja tez jestem wymeldowany z Polski.
Chcialem kupic dom w Polsce na kredyt.
Dom,z ktorego czerpalbym zyski...
Mam zamiar wrocic za kilka lat do Polski...
I co wtedy??

Ja jestem wymeldowany, choc wpisu w dowodzie nie dalem wykreslic...
Zyski z nieruchomosci uzyskiwane w PL musielibysmy chyba rozliczac w PL.
Ja kupilem ziemie okazyjnie i bede sie zastanawial co z nia zrobic jak przyjade do PL. Moze sprzedam kawalek, splace reszte i za to co zostanie wybuduje dom w ktorym zamieszkam z rodzina?
Tez kiedys wroce :)

Rafal_D

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 8:08 pm   

Podejrzewam,ze ebdac wymeldowanym z Polski musialbys rozliczac sie w miejscu zameldowania... Tak mnie sie wydaje,chociaz oczywiscie moge sie mylic. Podejrzewam,ze problemem mogloby byc powtorne zameldowanie sie w Polsce...

o90

Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 7:11 pm   

a jestescie pewni ze obowiazek meldunkowy ma tu cos do rzeczy ?
bo chyba nie ma

Neo 

Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 8:14 am   

Meldunek jest tylko spełnieniem obowiązku rejestracyjnego, nie jest brany pod uwagę. Jedyną prawną podporą przy rozpatrywaniu wątpliwości podatkowych przez urzędnika jest określenie miejsca interesów życiowych. Przy czym warto tu wspomnieć, że i tak odnosi się to do krajów członkowskich, a jeśli chodzi o Jersey to nie ma uregulowań prawnych i prawdopodobnie nie będzie ze wzglądu na politykę finansową wyspy ( „raj podatkowy” ). Tak więc wszyscy bez względu na to ile tu są powinni bezwzględnie zapłacić drugi podatek również w Polsce, czego oczywiście nikt nie robi bo dalsze przebywanie tutaj straciłoby sens. 99% Urzędasów nie ma o tym pojęcia i klasyfikują Jersey jako Państwo członkowskie. Ale jeśli chcecie to zwróćcie się u celu wyjaśnienia sytuacji do swojego US to szybciutko się dokopią. Aby dalsza dyskusja na temat podatków miała sens proponuje pod swoje wypowiedzi podpinać linki z odnośnikiem do ustaw, lub orzeczeń US, bo wypowiedzi niektórych domorosłych radców podatkowych świadczą o nie znajomości przepisów prawa w tej materii i wprowadzają zamęt i propagandę wśród społeczeństwa. :lol:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 11:06 pm   

Neo napisał/a:

(...)

Mowisz, ze jest to podatek paszportowy? Inaczej zwany podatkiem od obywatelstwa? :roll:

Shami 

Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 1:14 pm   

Na poczatku roku tez wzialem w Polsce kredyt na mieszkanie, ktore kupilem i obecnie wynajmuje. W kraju jestem wymeldowany, choc posiadam niezmieniony dowod osobisty, wiec meldunku nikt nie myslal nawet sprawdzac. Do Urzedu Skarbowego nic nie odprowadzam- bo po co?Przypominajac sie im, bardziej narazam sie na wyrywkowa kontrole, ktore zwykli robic swym platnikom. Skala tego procederu jest zbyt wielka, by mogli sobie z tym poradzic-nie ukaraja przeciez polowy narodu:) No i tyle. Pozdrawiam!

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 1:19 pm   

Shami napisał/a:
Na poczatku roku tez wzialem w Polsce kredyt na mieszkanie, ktore kupilem i obecnie wynajmuje.

Ja wzialem kredyt na ziemie. Lezy odlogiem i czeka na moj powrot. Ale gdybym uzyskiwal w PL jakiekolwiek dochody - w PL bym je odprowadzal. Chociazby dla "swietego spokoju". Ale rozumiem, ze umowy nie masz, najemca na czarno... :(

Shami 

Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 5:33 pm   

Gierma napisał/a:
Ja wzialem kredyt na ziemie. Lezy odlogiem i czeka na moj powrot. Ale gdybym uzyskiwal w PL jakiekolwiek dochody - w PL bym je odprowadzal. Chociazby dla "swietego spokoju". Ale rozumiem, ze umowy nie masz, najemca na czarno... :(

Umowa musi byc :twisted: Wszystko legalnie. Nie wiem czy wiesz, ale jest w Polsce prawo, ze jesli posiadasz TYLKO JEDNA nieruchomosc, to mozesz z niej uzyskiwac dochod (wynajmowac ja) i nie musisz sie z tego rozliczac (sprawdzone zrodlo). Jesli wiec mieszkasz w mieszkaniu, ktorego jestes wlascicielem i pewnego dnia postanowisz je wynajmowac nie kupujac kolejnego, to mozesz to robic ze "swietym spokojem" :D W moim przypadku tak wlasnie jest, wiec... :wink:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 7:17 pm   

Shami napisał/a:
Gierma napisał/a:

Umowa musi byc :twisted: Wszystko legalnie. Nie wiem czy wiesz, ale jest w Polsce prawo, ze jesli posiadasz TYLKO JEDNA nieruchomosc, to mozesz z niej uzyskiwac dochod (wynajmowac ja) i nie musisz sie z tego rozliczac (sprawdzone zrodlo).

Nie wiedzialem :roll:
Mozesz podac zrodlo? Ustawa?

o90

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 9:10 pm   

pierwsze slysze/widze

podaj koniecznie zrodlo tej rewelki !! prosze

Shami 

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 3:18 pm   

Na wstepie musze jednak przeprosic za zamieszanie, bo okazalo sie, ze nie do konca jest tak jak napisalem- osoba ktora podala mi powyzsza informacje zazwyczaj nie myli sie w tej dziedzinie... :donkey1:
Wczesniej bylo tak jak napisalem i dotyczylo to wynajmu okazjonalnego, jednak to sie zmienilo w 2001 roku- nowa ustawa nakazuje obowiazek podatkowy :oops: Nie obowiazuje w tym wypadku jedynie prawo ochrony lokatora (http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2467475.html).

"Uniknąć podatku możemy tylko wtedy, gdy podpisana jest umowa o użyczenie lokalu i w dodatku tylko członkom rodziny. Jeśli zawrzesz umowę o użyczenie lokalu osobie spoza rodziny, wtedy niestety także jesteś zobowiązany do odprowadzania podatku od oszacowanego dochodu."
-->http://www.mieszkania-studenckie.pl/wynajem_a_prawo.php

Istnieje metoda przy ktorej nie trzeba odprowadzac podatku dochodowego o ktorej wspominal juz Gierma i jest w sumie legalna:

"Bez pisemnej umowy

Inny sposób polega na niezawieraniu umowy w ogóle. Można wtedy zachowywać się tak, jakby lokal był zajmowany przez lokatora bez tytułu prawnego. Wówczas, zgodnie z art. 18 nowej ustawy, lokator powinien płacić właścicielowi odszkodowanie, od którego nawet nie trzeba odprowadzać podatku dochodowego. Ale i to rozwiązanie ma swoją słabą stronę. Jeśli lokator stwierdzi, że jednak zawarł z właścicielem ustną umowę najmu i sąd da jemu wiarę, to zgodnie z kodeksem cywilnym mamy tu do czynienia w rzeczywistości z umową najmu i to zawartą na czas nieokreślony.

Oczywiście ciężar dowodu, iż do zawarcia umowy doszło, a jedynie nie została ona zawarta na piśmie, będzie ciążył na lokatorze. Jeśli więc właściciel mieszkania zdecyduje się na zastosowanie takiego posunięcia przy wynajmowaniu mieszkania, musi mieć tego świadomość. Trudno mu będzie np. obalić oświadczenie lokatora, gdy ustalenia w sprawie najmu podejmowane będą w obecności świadka albo gdy np. lokator będzie dysponował pisemnym pokwitowaniem kwot, które właściciel pobrał jako należność za najem. Podobnie rzecz będzie się miała, gdy znajdą się świadkowie wręczania lokatorowi kluczy przez właściciela mieszkania lub wszelkich innych czynności świadczących o tym, że relacje między lokatorem a właścicielem pozwalały sądzić, iż istniała między nimi więź oparta na umowie najmu."

--->http://www.kamienica.pl/Dodspecjalny.htm

To by bylo chyba na tyle. Sorka jeszcze raz za wprowadzenie w blad- powinienem byl to najpierw dokladniej sprawdzic, a nie brac za pewnik "wiarygodne" zrodlo :roll:

"Swiety spokoj" odszedl w sina dal...mam nadzieje, ze US razem z nim :twisted:

sadogado

Wysłany: Pon Sty 14, 2008 2:09 pm   

Czy w tym temacie są jakieś nowinki :?:
W każdym urzędzie skarbowym jest wydzielona osoba, która bezpośrednio zajmuję się sprawami-podatkami-osób, które pracują w "rajach podatkowych" i zapewniam, że doskonale wiedzą jakie wyspy do nich należą, jakie są tam podatki, jakie są przepisy prawa podatkowego-o ile takowe są, a także jaka jast zakleżność między np. Jersey a UK. Problem w tym aby trafić do takiej osoby. W ciągu ostatnich dwuch lat zmieniła się właściwość miejscowa dla podatników, którzy zgłosili wyjazd za granicę-tak było w naszym wypadku. Dokumenty dwukrotnie były przesyłane. W zasadzie taki podatnik należy do US, na terenie którego ostatni raz był zarejestrowany (np. w/g ostatniego miejsca zamieszkania). Jeśli jednak już po wyjeździe nastąpi jakieś zobowiązanie podatkowe to w każdej Izbie Skarbowej jest wyznaczony US do załatwiania spraw takiego "zagranicznego" podatnika.
Czy ktoś wie jak jest z Guernsey i Sark w tym temacie :?:

Odpowiedz do tematu