|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Podatek do zaplacenia ( osoby opuszczajace Jersey) |
| Autor |
Wiadomość |
oczkoski
|
Wysłany: Sob Lut 02, 2008 2:38 pm Podatek do zaplacenia ( osoby opuszczajace Jersey)
|
|
|
Czesc wszystkim!
Mam pytanie. Czy ktos wie jak sie rozliczyc z taxem, jezeli planuje opuscic wyspe w polowie roku. Oczywiscie wiem, ze im wisze pewne pieniadze z tyt. podatku, bo zaliczki wszystkiego nie pokrywaja.
Zastanawiam sie tylko czy im placic czy nie? czy oposcic wyspe jak kamfora. Dylemat placic czy nie placic?
Niektorzy mowia zeby zaplacic ten podatek, bo i taxoffice bedzie wysylal ponaglenia do Polski (znajac ich to nawet funta nie podaruja), ze musze uregulowac podatek. A wtedy tez moga wyslac zapytanie Do US w Polsce o moja osobe (wiadomo w Polsce nie place i nie figuruje). Wiec chyba lepiej byc fair wobec Jersey Tax office i zaplacic. Ale k.. nie chce mi sie. |
|
|
|
 |
|
|
o90
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 2:03 pm
|
|
|
uwazam ze jerseyowski podatek to takie grosze ze nalezy go zaplacic
po co zostawiac za soba smrod i palic mosty
wiadomo to czy nie bedzie trzeba kiedys wrocic ? |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 4:51 am
|
|
|
Grosze??? Moze jesli zarabiasz grosze...
Wcale nie uwazam ze w przypadku wyjazdu okazuja sie grosze. Gdybym chcial wyjechac w polowie maja musialbym placic ponad 30% taxa. Bedac single-parentem... |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
|
|
oczkoski
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 4:49 pm dla mnie to nie grosze
|
|
|
Raczej tu nie wroce, ale kto wie? moze w przyszlosci przeniose tu firme. Tylko z roku na roku states dowala nowa niespodzianke. A to podatki, niedlugo GST. Spoleczenstwo Jersey sie starzeje ( i dlugo zyje) i ktos musi pracowac na ich emeryturki - wiec przewiduje ze za 2 lata znowu bedzie podwyzszenie podatkow albo cos innego.
Co do zaplaty tego podatku to chyba zaplace go z bolem serca, przed wyjazdem z Jersey. Grosze to dla mnie nie sa bo ok. 1500 £ zaplacic jednorazowo to niewesolo. Ale coz takie zycie |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 5:44 pm
|
|
|
| Gierma jak to wyliczyles ? te 30 % |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 6:31 pm
|
|
|
| o90 napisał/a: | | Gierma jak to wyliczyles ? te 30 % |
Liczylem namietnie z doradca z Taxa i uwierz mi - tyle musialbym placic gdybym chcial wyjechac w maju...
Oczywiscie jest to wyliczenie Taxa za 2007+2008, ktory musialbym zaplacic w ciagu 4 miesiecy.
Jesli ktos chce wyjezdzac niech pomysli o tym wczesniej, i zacznie splacac odpowiednio wczesnie. To jest wlasnie zasadzka rozliczenia na rok wstecz. |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• dentysta kraków • telebimy • tabliczki znamionowe • fotografia ślubna Warszawa • szkolenia rachunkowość | |
|