Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek do zaplacenia ( osoby opuszczajace Jersey)
Autor Wiadomość
oczkoski

Wysłany: Sob Lut 02, 2008 2:38 pm   Podatek do zaplacenia ( osoby opuszczajace Jersey)

Czesc wszystkim!
Mam pytanie. Czy ktos wie jak sie rozliczyc z taxem, jezeli planuje opuscic wyspe w polowie roku. Oczywiscie wiem, ze im wisze pewne pieniadze z tyt. podatku, bo zaliczki wszystkiego nie pokrywaja.
Zastanawiam sie tylko czy im placic czy nie? czy oposcic wyspe jak kamfora. Dylemat placic czy nie placic?
Niektorzy mowia zeby zaplacic ten podatek, bo i taxoffice bedzie wysylal ponaglenia do Polski (znajac ich to nawet funta nie podaruja), ze musze uregulowac podatek. A wtedy tez moga wyslac zapytanie Do US w Polsce o moja osobe (wiadomo w Polsce nie place i nie figuruje). Wiec chyba lepiej byc fair wobec Jersey Tax office i zaplacic. Ale k.. nie chce mi sie.

o90

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 2:03 pm   

uwazam ze jerseyowski podatek to takie grosze ze nalezy go zaplacic
po co zostawiac za soba smrod i palic mosty
wiadomo to czy nie bedzie trzeba kiedys wrocic ?

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sro Lut 06, 2008 4:51 am   

Grosze??? Moze jesli zarabiasz grosze...
Wcale nie uwazam ze w przypadku wyjazdu okazuja sie grosze. Gdybym chcial wyjechac w polowie maja musialbym placic ponad 30% taxa. Bedac single-parentem...

oczkoski

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 4:49 pm   dla mnie to nie grosze

Raczej tu nie wroce, ale kto wie? moze w przyszlosci przeniose tu firme. Tylko z roku na roku states dowala nowa niespodzianke. A to podatki, niedlugo GST. Spoleczenstwo Jersey sie starzeje ( i dlugo zyje) i ktos musi pracowac na ich emeryturki - wiec przewiduje ze za 2 lata znowu bedzie podwyzszenie podatkow albo cos innego.
Co do zaplaty tego podatku to chyba zaplace go z bolem serca, przed wyjazdem z Jersey. Grosze to dla mnie nie sa bo ok. 1500 £ zaplacic jednorazowo to niewesolo. Ale coz takie zycie :shock: :x :x

o90

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 5:44 pm   

Gierma jak to wyliczyles ? te 30 %

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Czw Lut 07, 2008 6:31 pm   

o90 napisał/a:
Gierma jak to wyliczyles ? te 30 %

Liczylem namietnie z doradca z Taxa i uwierz mi - tyle musialbym placic gdybym chcial wyjechac w maju...
Oczywiscie jest to wyliczenie Taxa za 2007+2008, ktory musialbym zaplacic w ciagu 4 miesiecy.
Jesli ktos chce wyjezdzac niech pomysli o tym wczesniej, i zacznie splacac odpowiednio wczesnie. To jest wlasnie zasadzka rozliczenia na rok wstecz.

Odpowiedz do tematu