Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
pies na wyspie
Autor Wiadomość
Viennaya 

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 2:42 pm   pies na wyspie

Witam!
Zastanawiam się jak wyglada przewóz psa na wyspę? Wystarczy paszport i szczepienie czy trzeba sie bawić w kwarantannę jak do Anglii? Wybieram sie być może za jakieś pół roku i wychodzi na to że nie ma się kto moją suką zająć. Jak wyglada sytuacja z psem juz na miejscu? Dużo trudniej jest znaleźć lokum?

Pozdrawiam
Dorota

Marceli 

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 10:55 pm   

Viennaya napisał/a:
Zastanawiam się jak wyglada przewóz psa na wyspę? Wystarczy paszport i szczepienie czy trzeba sie bawić w kwarantannę jak do Anglii?

http://www.gov.je/NR/rdon...TSFactSheet.pdf

tutaj wsazystko jest wyjasnione, jezeli nie dopelnisz jednej zasady, np 6 month rule i w porcie we francji to przeocza, a na miejscu zorientuja sie o tym, zastrzela psa, i nie zartuje,

Viennaya napisał/a:
ak wyglada sytuacja z psem juz na miejscu?

musisz miec dom z dostepen do ogrodu, inna sprawa ze nieraz takie domy sa licencjonowane, a landlordzi i tak nie zycza sobie zwierzat na swoich nieruchomosciach,

Viennaya napisał/a:
Dużo trudniej jest znaleźć lokum?

troche trudniej, ale raczej duzo drozej

idgie 

Wysłany: Pon Maj 31, 2010 7:26 am   Re: pies na wyspie

Viennaya napisał/a:
Witam!
Zastanawiam się jak wyglada przewóz psa na wyspę? Wystarczy paszport i szczepienie czy trzeba sie bawić w kwarantannę jak do Anglii? Wybieram sie być może za jakieś pół roku i wychodzi na to że nie ma się kto moją suką zająć. Jak wyglada sytuacja z psem juz na miejscu? Dużo trudniej jest znaleźć lokum?

Pozdrawiam
Dorota

Na temat psa na wyspie.
Ja przywiozlam swojego, duzego psa. Samego zalatwiania papierow nie bylo sporo. Tylko 2 szczepienia,chip i paszport.Trzeba bylo to zrobic w odpowiedniej kolejnosci ( co Bardzo Wazne). A kwarantanna polega na tym ze czeka sie do 6 mies. na wyniki badan psa przeciwcial na wscieklizne i z tym papierem zalatwia sie wpisy w paszport i to tyle. Najwazniejsze by sprawdzic juz wyjezdzajac ile czasu wczesniej pies powinien byc odrobaczony dlatego ze Anglia a Jersey to roznica i mnie o tym nikt nie poinformowal i w zwiazku z tym moj prom w St.Malo odplynol beze mnie,poza tym musialam znalesc weterynaza o polnocy w st.Malo ( francuski-'0' :) oraz hotel na kolejne 24h+zaplacic za nowy prom-koszty koszty. samo odrobaczenie we francji kosztowalo (mala tabletka) 90euro.
Co do zycia tu z Psem-lekko nie jest gdyz tu panuje chore (no pets allowed) czyli Tenenci nie zycza sobie zwierzat czy dzieci w swoich mieszkaniach. Aczkolwiek gdy jest Was kilkoro mozna wynajac caly dom i wtedy b.czesto pies czy kot nie stanowia problemu. Zycie psa na wyspie jest piekne,plaze, brak bezpanskich ktore moglyby zaatakowac,zarazic jakims swinstwem,przestrzen. Wydaje mi sie ze moj to uwielbia. Szczerze-mialabym zaoszczedzona kase gdybym byla bez psa na wyspie ale nie zamienilabym nie wiem jakiej kasy na psa czekajacego w Polsce:)
pozdrawiam!

matilda

Wysłany: Pon Maj 31, 2010 12:55 pm   

hej, to znaczy ze na urlop tez mozna tu sobie pieska przywiezc? a jesli taki zwierz ma juz paszport, czip i wszelkie badania robione regularnie to bedzie potrzebne cos jeszcze?

Odpowiedz do tematu