Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Paszport dla noworodka
Autor Wiadomość
K&P24

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 11:43 am   Paszport dla noworodka

witam.szukamy prawdziwych informacji dotyczacych paszportu dla dziecka tj.jakie dokumenty beda nam potrzebne,czy w Polsce trzeba bedzie tez cos zalatwiac w urzedzie stanu,gdzie na Jersey lub Anglii mamy sie udac i do kogo.Wiem ze to temat dosc rozlegly ale codziennie slysze nowe historie co do paszportu mego dziecka i jestesmy w dalej w punkcie zero.To smieszne dla mnie i pewnie wiekszosci nas tu na wyspie ze nie mamy gdzie udac sie w takich sprawach,tymbardziej ze reprezentujemy dosc duza liczbe spoleczenstwa i wiadomo sa rozne sytuacje jak narodziny dziecka,ludzie gubia dokumenty,koncza sie waznosci dokumentow itp.to przykre naprawde ze nikt nas tu nie reprezentuje.Piszcie wszystko co wiecie z dosc pewnego dla was zrodla.Dziekujemy i pozdrawiamy.

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 7:31 pm   Re: Paszport dla nowonarodzonego dziecka

Oto co napisalem na pewnym forum swiezo po wizycie w Konsulacie RP w Londynie w grudniu:

Gierma napisał/a:
Poniewaz corce paszport musimy wyrobic, musielismy sie stawic osobiscie we trojke. Majac polskiego Konsula gdzie jestem (Jersey) jest to nieporozumienie, zebym do konsulatu latal, ale trudno. Skoro PISuary tak chca, niech bedzie. Nie ja ich wybieralem, ale podporzadkowac sie musze.
Umowic sie na spotkanie strasznie ciezko, dzwonilem dzien w dzien przez dwa tygodnie. Wreszcie ktoregos razu zadzwonilem zaraz po 9, do innego dzialu, wyjasnilem sytuacje, poprosilem o call back w celu umowienia spotkania. Nie wierzylem ze cos z tego wyjdzie, ale udalo sie!
Bylismy w konsulacie w Londynie, na New Cavendish Str, w piatek. Pierwsze wrazenia: drzwi zamkniete, tlum ludzi przed budynkiem, deszcz pada. Okazuje sie, ze otwieraja drzwi raz na jakis czas i wpuszczaja po kilka osob. Fajnie, mysle, postoje troche. A byla 11.15. Spotkanie umowione na 12...
Kolejka nr 1
Drzwi sie otwieraja, pare osob "out", nikt "in". Pare pytan padlo, ale za daleko stalem zeby sluchac. Przepchnalem sie do przodu i pytam, czy jesli spotkanie umowione na konkretna godzine to czy o takiej bedzie, czy mam sie przygotowac na pol dnia z dzieckiem w deszczu... Ochroniarz sprawdzil nazwisko, godzine spotkania i... wpuscil. Mysle fajnie, 40 min przed czasem
A tam burdel jak... w polskich urzedach (a czego ja sie spodziewalem). W okienku 3 i 4 wnioski paszportowe, 5 dzial prawny, 6 wydawanie dokumentow (ktore odbywalo sie w okienku 7 tego dnia - choc moze zawsze), 7 to kasa. Kasa nie przyjmuje kart ani czekow powyzej GBP50
Ludzie kloca sie z Konsulami, dyskutuja ze soba, maja pretensje do ochroniarza, mamy karmia dzieci na schodach do toalety, nota bene jednej - koedukacyjnej...
Kolejka nr 2
Zalatwilem co mialem zalatwic w dziale prawnym, szybko i dosc sprawnie pomijajac niechec pani do zrozumienia jasno wyrazonego pytania, oraz stwierdzenia: nie widzialam jak sie pan podpisuje, prosze wypelnic jeszcze raz! No cholera, skoro dala mi minute wczesniej wniosek bez podpisu, to co, zona podpisala sie za mnie? Czy moze szesciomiesieczne dziecko??
Kolejka nr 3
Nastepna kolejka do dzialu paszportowego. Kolejki oddzielne do obu okienek, wiec jak ktos utknie przy okienku na pol godziny - stoisz w tej kolejce i czekasz. W okienku 3 - Pani ok. 50 lat, w okienku 4 - Pan na oko 22. Pomyslalem, ze szybciej sie dogadam z kolesiem, ale gdy posluchalem go podczas rozmowy z interesentka, doszedlem do wniosku ze nie bede sie znizac do jego poziomu. No wiec Pani.
Pani zaskoczyla mnie profesjonalizmem, choc moze ja ja wczesniej zaskoczylem precyzja i dobrze wypelnionymi wnioskami, na ktorych (po przepisaniu zgodnie z doswiadczeniem z okienka 5) brakowalo tylko podpisow. Pani odpowiedziala rzeczowo na pytania, przyjela wnioski, spytala o mala, jak nam sie zyje itp oraz wydala papierek wg ktorego mialem zaplacic w kasie.
No wiec kolejka nr 4.
Najdluzsza i chyba najwolniejsza. Ujme to tak: Pani pracy w supermarkecie by nie dostala.

No i koniec...
Wspolczulem ochroniarzowi, ktory w miedzyczasie prawie tlukl sie z jakims niecierpliwcem z zewnatrz, i poszedlem.
Wrocilem po godzinie odebrac papierek, tym razem bez kolejki na zewnatrz (zapukalem powiedzialem ze tylko po odbior), tylko do okienka 7.

Ufffff.... zalatwione. O godzinie 14 bylem znowu wolny.

Paszport ma byc u mnie w polowie stycznia - zobaczymy czy dojdzie.

Paszport dolecial. Byl to tymczasowy, w PL niedlugo pozniej wyrobilismy piecioletni (trwalo to oare miesiecy). Tez taki proponuje, bo inaczej trzeba bedzie przechodzic przez te gehenne co roku.
Z tego wiem teraz wystarczy, ze jeden rodzic tylko poleci - bez dziecka. Takie ulatwienie dla tych z Jersey...

K&P24

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 10:05 pm   

Dziekuje za wyczerpujaca odp :D ale wciaz nie wiem jakich dokumentow potrzebuje :? ???Czy to prawda ze przed wyprawa do Londynu musze zarejstrowac dziecko w Polsce??? Z gory dziekuje za wszelkie informacje :) :)

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 7:57 am   

Nie musisz go rejestrowac... zreszta chyba nawet nie masz jak.
Bierzesz Birth certificate i lecisz do Londynu. Tam wypelniasz wnioski (m.in. o nadanie PESEL)...

Konsulat napisał/a:

WYDANIE PASZPORTU TYMCZASOWEGO MAŁOLETNIEMU,
KTÓRY NIE UKONCZYL 5 LAT

Zgodnie z obowiązującą właściwością terytorialną, paszporty tymczasowe dla dzieci w wieku do 5 lat wydawane są przez Konsulat Generalny RP w Londynie obywatelom polskim na stałe zamieszkałym na terenie Anglii, Walii, Wysp Normandzkich, Wyspy Man oraz na Gibraltarze.

Zgodnie z ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych małoletnim do ukończenia 5 roku życia wydawane sa paszporty tymczasowe na okres 12 miesięcy. Na zadanie rodziców małoletniemu przed ukończenia 5 roku życia może być wydany paszport książeczkowy ważny przez 5 lat (konieczny jest pisemny wniosek obojga rodziców - formularz dostepny w konsulacie), ale konieczne jest wowczas przedstawienie polskiego aktu urodzenia dziecka.

Pierwszy paszport dla dziecka wydawany jest na podstawie odpisu skróconego lub zupełnego aktu urodzenia wystawionego przez polski Urzad Stanu Cywilnego (dzieci urodzone na terenie Wielkiej Brytanii nalezy zarejestrowac w urzedzie stanu cywilnego w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodzicow). W uzasadnionych przypadkach konsul moze wystawic paszport na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia w wypisie zupelnym. Do drugiego paszpotu niezbedny jest polski akt urodzenia oraz numer PESEL (nadawany jest w urzedzie gminy w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodzicow). Paszport 5-letni moze byc wydany wylacznie na podstawie polskiego aktu urodzenia.

Do wydania paszportu dla dziecka wymagana jest zgoda obojga rodziców lub opiekunów prawnych chyba, że z orzeczenia sądu wynika, że prawo do decydowania w tej sprawie jednemu lub obojgu z rodziców nie przysługuje. W przypadku niemożności uzyskania takiej zgody, odpowiednie postanowienie wydaje sąd opiekuńczy w Polsce.

Okres oczekiwania na paszport tymczasowy wynosi do 2 tygodni, a na paszport 5-letni 4 miesiace.

W celu wystawienia paszportu dla małoletniego należy dostarczyć do Konsulatu:

1. Wypełnione w 2 egzemplarzach wniosek paszportowy - dostępny w Konsulacie.

2. Oryginał polskiego skróconego lub zupełnego odpisu aktu urodzenia dziecka. W uzasadnionych przypadkach konsul moze przyjac odpis zupelny brytyjskiego aktu urodzenia i wowczas w okresie waznosci paszportu tymczasowego (12 miesiecy) należy zadbać o umiejscowienie brytyjskiego aktu urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce (umiejscowienie). W przypadku ubiegania się o kolejny paszport dla dziecka polski akt urodzenia jest niezbędny (oraz numer PESEL).

Uwaga - zasady nadawania nazwiska dziecku: Jeżeli rodzice dziecka są małżeństwem dziecko nosi nazwisko zgodnie z aktem małżeństwa, w zależności od treści oświadczenia złożonego przez małżonków w momencie zawarcia związku to może być nazwisko po ojcu, po matce lub podwójne nazwisko stanowiące połączenie nazwisk rodziców (małżonków);
Jeżeli rodzice dziecka nie są małżeństwem dziecko nosi nazwisko ojca (jeśli nastąpiło uznanie dziecka i ojciec jest wpisany w akcie urodzenia) lub nazwisko matki; Jeżeli rodzice dziecka nie są małżeństwem dziecko nie może nosić podwójnego nazwiska stanowiącego połączenie nazwisk rodziców;
Jeżeli dziecko nie zostało uznane przez ojca (ojciec nie jest wpisany w akcie urodzenia) dziecko nosi nazwisko matki;
Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa matki albo przed upływem trzystu dni od jego ustania lub unieważnienia, domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki. Domniemanie powyższe może być obalone tylko na skutek powództwa o zaprzeczenie ojcostwa.

3. Dokument potwierdzający charakter pobytu rodzica na terenie Wielkiej Brytanii, np. umowa o pracę, dokument rejestracyjny z Home Office, National Insurance Number, zaświadczenie od pracodawcy potwierdzające zatrudnienie lub zaświadczenie o podjęciu nauki na studiach wyższych.

4. W przypadku aplikowania o paszport 5-letni Wniosek o nadanie numeru ewidencyjnego (PESEL) wraz z oryginałem polskiego odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka (wzór wniosku o nadanie numeru PESEL dostępny w Konsulacie). Powyższe nie dotyczy dziecka, które ma już nadany numer PESEL (dzieci urodzone w Polsce numer PESEL mają nadawany przy rejestracji urodzenia).

5. Polskie paszporty rodziców (m.in. w celu ew. wykreślenia dziecka z paszportu) lub dowody osobiste (w przypadku obywateli RP).

6. Trzy jednakowe fotografie o wymiarach 3,5x4,5 cm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle, mające dobrą ostrość oraz pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% fotografii; Fotografia ma przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, patrzącą na wprost z otwartymi oczami, nieprzesłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami. WZÓR ZDJECIA.

7. Pisemną zgodę obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu (dotyczy to również ponownego wydania paszportu dla dziecka). Poświadczenie własnoręczności podpisu nie jest wymagane, jeżeli oboje rodzice stawią się w Konsulacie celem podpisania zgody przed urzędnikiem konsularnym, legitymując się ważnymi paszportami lub dowodami osobistymi. Jezeli wniosek sklada jeden z rodzicow, to podpis drugiego rodzica na zgodzie musi byc poświadczony przez notariusza.

8. Odpis aktu małzenstwa, jezeli rodzice maloletniego sa malzenstwem.

Jeżeli dziecko jest wpisane do paszportu rodzica (rodziców), to wpis ten podlega wykreśleniu przed wydaniem małoletniemu paszportu.

UWAGA: Zgodnie z art. 15 ustawy o dokumentach paszportowych przy składaniu wniosku o wydanie dokumentu paszportowego wymagana jest obecność małoletniego (dziecka) lub osoby ubezwłasnowolnionej. Natomiast odbioru dokumentu paszportowego dla małoletniego do lat 13 może dokonać jeden z rodziców lub opiekunów.
W celu złożenia wniosku o wydanie paszportu dla dziecka należy umówić się na wizytę w Konsulacie samodzielnie przez internet (kliknij).

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. Nr 143, poz. 127).

Opłaty za wydanie paszportu są przyjmowane: w gotówce w kasie Konsulatu, w czekach wystawionych na „Consulate of Poland in London" lub Postal Order.

Wiecej TU

Proponuje tez skontaktowac sie z Konsulatem i dowiedziec sie "u zrodla".

Konsulat napisał/a:

KONSULAT GENERALNY RP w LONDYNIE

73 New Cavendish Street

Londyn W1W 6LS

Numery telefonów: 0870 7742 800, 0207 2913 900; fax: 0207 3232 320

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji, na które nie mogą Państwo znaleźć odpowiedzi na stronie internetowej Konsulatu prosimy o kontakt mailowy (koniecznie podając numer telefonu) z poszczególnymi działami naszego urzędu:
prawny@polishconsulate.co.uk

paszportowy@polishconsulate.co.uk

polonijny@polishconsulate.co.uk

visasection@polishconsulate.co.uk

lub w sprawach ogólnych:
konsulat@polishconsulate.co.uk

PS Miejmy nadzieje ze odezwie sie ktos, kto to robiil ostatnio :wink:

K&P24

Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 12:16 pm   

Dziekuje za wszystkie udzielone nam informacje :)
Pozdrawiamy.

Neo 

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 9:17 am   

Obilo mi sie o uszy ze mozliwe jest otrzymanie paszportu dla dziecka urodzonego na Jersey nawet jesli rodzice nie maja 5-ciu lat rezydencji. Jest jednak jeden warunek, dokumenty nalezy zlozyc przed urodzeniem dziecka. Nie wydaje mi sie to prawdziwa informacja, ale moze warto ja sprawdzic.

hkate

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 2:12 pm   Bez paszportu do Polski ??????

A czy mozna wyjechac z niemowlakiem do Polski bez paszportu (i tam go dopiero wyrobic gdyz to powrot na stale do ojczyzny :-)

Neo 

Wysłany: Sro Lip 09, 2008 7:23 am   

Legalnie niemowlak nie może opuścić terytorium Korony Brytyjskiej bez ważnego paszportu. Można jedynie podróżować z nim na podstawie aktu urodzenia wydanego na Jersey.
Tak to wygląda w teorii. Z praktyki powiem, że byłem ze swoim niemowlakiem w Londynie po paszport. Bilety kupowałem przez internet i nikt, nigdzie przez całą podróż nie zapytał mnie o dokumenty dziecka. Wszyscy kontrolerzy tylko: ciu, ciu, ciu jaki piękny dzidziuś...

Odpowiedz do tematu