|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Ogórki gruntowe |
| Autor |
Wiadomość |
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 1:22 pm Ogórki gruntowe
|
|
|
Cześć,
Pytałem tubylców w pracy ale, mimo że wiedzą o co chodzi, nie są w stanie powiedzieć czy na wyspie można dostać ogórki gruntowe (małe) - taki, zeby można je było w słoiczki zrobić.
Te dostępne w polskich sklepach - czy to kiszone, czy konserwowe - czasami kupuję, ale potem długo muszę czekać aż mi złość przejdzie... w Polsce bym na takie marki/jakość nawet nie spojżał
Więc wymyśliłem sobie, że sam zrobię - ale gdzie dostać ogórki, które by się nadały? |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
|
|
konrad79
|
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 7:44 pm
|
|
|
| kogo nazywasz tubylcami buraku nastepny kozak z warszawy kolejny do odstrzalu |
|
|
|
 |
radiaga

|
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 8:07 pm
|
|
|
No zawsze mogę Ci konto zbanować, prawda?
W wikipedii faktycznie nie ma - ale wystarczy w google wpisać - i już wyskakuje kilka linków...
(WIEM - darmowa encyklopedia) Tubylec - człowiek pochodzący z rodziny zamieszkującej na danym terytorium od wielu pokoleń, przedstawiciel rdzennej ludności obszaru, np. Maorysi na Nowej Zelandii. Termin tubylec używany jest głównie w stosunku do ludności krajów odległych, egzotycznych, np. podbijanych przez kolonizatorów, odwiedzanych przez turystów czy wyprawy badawcze. W stosunku do mieszkańców terenów bliższych, np. europejskich, ma raczej zabarwienie żartobliwe i zastępuje się go bardziej naukowym terminem autochton.
A konkretnie pytałem koleżankę, która urodziła się i wychowała na Jersey |
Radek
|
|
|
 |
|
|
Marceli
Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 229 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 9:03 pm
|
|
|
poszukaj moze w takich malych budkach kolo farm, stoja przy drogach tych mniej uczeszczanych
znam jeszcze jeden fajny farm shop, jak jedziesz z ronda do b&q, mijasz b&q z lewej strony, jedziesz dalej, gdy skoncza sie budynki z prawej strony, skrecasz w pierwsza lub druga w prawo a potem po znakach, tam widzialem rozne ciekawe warzywa
z drugiej strony czy to juz sezon ogorkowy? |
|
|
|
 |
Maximus
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 2:53 am
|
|
|
sezon na ogorki jest zawsze Marceli.czy to konserwowe czy tez swierze. |
|
|
|
 |
Kinga
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 10:43 am
|
|
|
Czesc,
Mi raz sie udalo kupic ogorki gruntowe na markecie, wspaniale kiszone mi wyszly. To bylo ze 4 lata temu, ale moze warto byloby zapytac ludzi na markecie.. |
|
|
|
 |
|
|
radiaga

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 11:20 am
|
|
|
No niby fakt - nie wziąłem pod uwagę faktu, że one to w jakimś konkretnym miesiącu mają wysyp... Co z człowiekiem robią lata kupowania w supermarkecie
No ale poszukam... chociaż koleżanka się długo musiała zastanawiać o co mi chodzi
Dzięki za rady w każdym razie |
Radek
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• dom weselny • frezarka do drewna • oczyszczalnie ścieków • szkolenia podatki • psie zaprzęgi |