Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogórki gruntowe
Autor Wiadomość
radiaga

Wysłany: Pią Cze 12, 2009 1:22 pm   Ogórki gruntowe

Cześć,

Pytałem tubylców w pracy ale, mimo że wiedzą o co chodzi, nie są w stanie powiedzieć czy na wyspie można dostać ogórki gruntowe (małe) - taki, zeby można je było w słoiczki zrobić.

Te dostępne w polskich sklepach - czy to kiszone, czy konserwowe - czasami kupuję, ale potem długo muszę czekać aż mi złość przejdzie... w Polsce bym na takie marki/jakość nawet nie spojżał ;)

Więc wymyśliłem sobie, że sam zrobię - ale gdzie dostać ogórki, które by się nadały?

konrad79 

Wysłany: Pią Cze 12, 2009 7:44 pm   

kogo nazywasz tubylcami buraku nastepny kozak z warszawy kolejny do odstrzalu

radiaga

Wysłany: Pią Cze 12, 2009 8:07 pm   

No zawsze mogę Ci konto zbanować, prawda? :alien59:

W wikipedii faktycznie nie ma - ale wystarczy w google wpisać - i już wyskakuje kilka linków...
(WIEM - darmowa encyklopedia) Tubylec - człowiek pochodzący z rodziny zamieszkującej na danym terytorium od wielu pokoleń, przedstawiciel rdzennej ludności obszaru, np. Maorysi na Nowej Zelandii. Termin tubylec używany jest głównie w stosunku do ludności krajów odległych, egzotycznych, np. podbijanych przez kolonizatorów, odwiedzanych przez turystów czy wyprawy badawcze. W stosunku do mieszkańców terenów bliższych, np. europejskich, ma raczej zabarwienie żartobliwe i zastępuje się go bardziej naukowym terminem autochton.

A konkretnie pytałem koleżankę, która urodziła się i wychowała na Jersey :tongue11:

Marceli 

Wysłany: Pią Cze 12, 2009 9:03 pm   

poszukaj moze w takich malych budkach kolo farm, stoja przy drogach tych mniej uczeszczanych

znam jeszcze jeden fajny farm shop, jak jedziesz z ronda do b&q, mijasz b&q z lewej strony, jedziesz dalej, gdy skoncza sie budynki z prawej strony, skrecasz w pierwsza lub druga w prawo a potem po znakach, tam widzialem rozne ciekawe warzywa

z drugiej strony czy to juz sezon ogorkowy?

Maximus 

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 2:53 am   

sezon na ogorki jest zawsze Marceli.czy to konserwowe czy tez swierze. :okej: :drinking66:

Kinga

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 10:43 am   

Czesc,
Mi raz sie udalo kupic ogorki gruntowe na markecie, wspaniale kiszone mi wyszly. To bylo ze 4 lata temu, ale moze warto byloby zapytac ludzi na markecie..

radiaga

Wysłany: Sob Cze 13, 2009 11:20 am   

No niby fakt - nie wziąłem pod uwagę faktu, że one to w jakimś konkretnym miesiącu mają wysyp... Co z człowiekiem robią lata kupowania w supermarkecie :donkey1:

No ale poszukam... chociaż koleżanka się długo musiała zastanawiać o co mi chodzi :alien59:

Dzięki za rady w każdym razie :ready5:

Odpowiedz do tematu