|
Obywatelstwo angielskie dla dziecka |
| Autor |
Wiadomość |
Fish
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 9:40 pm Obywatelstwo angielskie dla dziecka
|
|
|
| Czy jest ktoś zorientowany w tej kwestii? Jak to jest jeśli dziecko urodzone jest na Jersey? kiedy możemy sie starac o podwojne obywatelstwo dle niego? a jaka jest szansa na uzyskanie angielskiego paszortu? |
|
|
|
 |
|
|
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 11:19 pm Re: Obywatelstwo angielskie.
|
|
|
| Fish napisał/a: | | Czy jest ktoś zorientowany w tej kwestii? Jak to jest jeśli dziecko urodzone jest na Jersey? kiedy możemy sie starac o podwojne obywatelstwo dle niego? a jaka jest szansa na uzyskanie angielskiego paszortu? |
Jak sie dowiadywalem, zarowno dziecko jak i rodzice moga sie starac o lokalny paszport po pieciu latach od przystapienia PL do EU minus czas przepracowany na ostatnim pozwoleniu na prace przed przystapieniem.
Troche pokretnie to tlumacza, i nie chca powiedziec co ma piernik do wiatraka (przystapienie PL do EU). Przeciez skoro jestem na tej wyspie ponad 5 lat to powienienem moc, nie? |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 7:36 pm
|
|
|
ja zadam tylko jedno pytanie
PO CO ???
|
|
|
|
 |
|
|
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 2:15 am
|
|
|
| o90 napisał/a: | ja zadam tylko jedno pytanie
PO CO ???
|
Czasami moze pewne rzeczy ulatwic |
|
|
|
 |
Fish
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 2:31 pm
|
|
|
A co z tym obywatelstwem? No i niedawno uslyszalam nowinke ze dziecko po 3 latach pobytu tutaj nabywa kwalifikacje mieszkaniowe... co wydaje mi sie nieprawda Ma ktos potwierdzone informacje na ten temat? |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 8:33 pm
|
|
|
| Gierma : jakie ? na przyklad ? |
|
|
|
 |
|
|
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 9:28 pm
|
|
|
| o90 napisał/a: | | Gierma : jakie ? na przyklad ? |
Np:
| Consulate of US napisał/a: |
Citizens of the following countries: Andorra, Australia, Austria, Belgium Brunei, Denmark, Finland, France, Germany, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, the Netherlands, New Zealand, Norway, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, and the United Kingdom may travel visa free under the Visa Waiver Program if they meet ALL of the following requirements:
• The traveler is a citizen of one of the countries named above, traveling on a valid, individual machine readable passport. Note: A passport indicating that the bearer is a British Subject, British Dependent Territories Citizen, British Overseas Citizen, British National (Overseas) Citizen, or British Protected Person does not qualify for travel without a visa. A passport which states holder has Right of Abode or indefinite leave to remain in the United Kingdom does not qualify for visa free travel;
• Traveling for business, pleasure or transit only;
• Staying in the United States for 90 days or less;
(...) |
|
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 9:33 pm
|
|
|
| Fish napisał/a: | A co z tym obywatelstwem? No i niedawno uslyszalam nowinke ze dziecko po 3 latach pobytu tutaj nabywa kwalifikacje mieszkaniowe... co wydaje mi sie nieprawda Ma ktos potwierdzone informacje na ten temat? |
Masz racje...
| States of Jersey napisał/a: |
Qualifications through a Period of Residence
HOUSING REGULATIONS
Regulation 1(1)(a)
This Regulation applies to a Jersey born person who has lived in the Island for a total aggregate period of ten years. Such persons can never lose their housing qualifications, irrespective of any absence from the Island.
|
|
|
|
|
 |
Fish
|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 12:19 pm
|
|
|
| dzieki Ci Gierma- dobry człowieku. Ale chyba tak dlugo to ja tu nie wytrzymam i nie nabędzie moj mały kwalifikacji- trudno. Planujemy przyszlość w Polsce. |
|
|
|
 |
|
|
Neo

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 1:25 pm
|
|
|
| Fish napisał/a: | | ... ale chyba tak dlugo to ja tu nie wytrzymam i nie nabędzie moj mały kwalifikacji- trudno. Planujemy przyszlość w Polsce. |
He he ja tez planuje i Ci biedni Portugalczycy, ktorzy przyjechali na rok taz planowali i siedza na wyspie po 15 - 20 lat Pozyjemy zobaczymy, no ale plany trzeba miec ... ja tez mam ... |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 9:14 pm
|
|
|
nie wysiedze 10 lat nie ma K takiej K mozliwosci
siedze juz 4 i z roku na rok jest gorzej
zycie jest w Polsce nie ma co ukrywac
nie chce byc nieobiektywny i generalizowac ale zostana tu na stale (czy te 10 lat ) chyba tylko nierozgarnieci ze tak to ujme zyciowo
oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje itd niemniej jednak
zycie jest w Polsce |
|
|
|
 |
sasi

|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 12:10 pm
|
|
|
zycie jest w Polsce [/quote]
Jak Ci tak żle to wracaj, do tego polskiego pierdolnika. Każdy ma prawo wyboru. Drażnią mnie takie posty, nikogo nie trzymają tu na siłę, jest wielu chętnych na Twoje miejsce.Jest jeden duży problem w Polsce nie zarobisz tak szybko jak tu.Więc błagam przestań wciskać kity, że w Polsce to jest życie - słuchasz ty czasem polskiego radia???.... |
|
|
|
 |
|
|
jacek
|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:24 pm
|
|
|
| Cytat: | | Jak Ci tak żle to wracaj, do tego polskiego pierdolnika. |
Oj,zły to ptak,co własne gniazdo kala...
| Cytat: | | nikogo nie trzymają tu na siłę, jest wielu chętnych na Twoje miejsce. |
No,polemizowałbym... Coraz większe bowiem są trudności z zatrudnieniem ludzi (w domyśle - Polaków) na wyspie.To już nie te czasy co 4-5 lat temu,kiedy to nowe dostawy Polaków do pracy przyjeżdżały na Jersey regularnie. Trudno jest do tego stopnia,że kiedy mój pryncypał poprosił mnie o wykonanie kilku telefonów do Polski w celu ściągnięcia kogoś do pracy,to najczęstszą odpowiedzią było : "stary,my też mamy braki kadrowe..." .Nic dodać,nic ująć. Raporty o coraz mniejszej migracji do UK nie kłamią,oj nie... |
_________________ Motłoch wierzy,że dosięgnie rzeczy szlachetnych,poniżając je. |
|
|
|
 |
sasi

|
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 1:05 pm
|
|
|
Oj,zły to ptak,co własne gniazdo kala...
Chyba nie przyjechałeś tutaj do pracy, bo tak bardzo kochasz Polskę???. Zapewne też dorabiasz Anglię z miłości do własnego kraju???. Jak słucham co się tam dzieje i jakie szopki odstawiają politycy, to mi włosy stają dęba. A czasami zwyczajnie wstyd za nich |
|
|
|
 |
noleczka
|
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 8:13 am
|
|
|
To nie my emigranci kalamy Polskie gniazdo. Co dzień oglądam TVN24 i mam wyrobioną opinię, kto je kala.
Nie jestem "nierozgarnięta" ze tu zostaje. Kocham Polskę ale tu mi i mojej rodzinie żyje sie spokojniej.
Wkurza mnie głupia populistyczna prowokacja!
Sasi popieram Cię, czekam na kwalifikacje i podwójny paszport dla moich dzieci. |
|
|
|
 |
|
|
|
|