|
Obywatelstwo angielskie dla dziecka |
| Autor |
Wiadomość |
sasi

|
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 12:28 pm
|
|
|
| Dzięki za słowa poparcia, trzeba dbać o dobro i przyszłość własnych dzieci. |
|
|
|
 |
|
|
mag

|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:49 pm
|
|
|
ja rowniez uwazam ze zycie jest w Polsce! i prosze mi nie piep$^&^%yc ze jak mi tu zle to zebym wrocila!!!!!Prawda jest taka ze nie mam do czego!!!!i to nie wina Polski a rzadzacych (A RACZEJ NASZA KOGO WYBIERAMY!!!!!!!!!!)....tak wiec "kalajaca" zastanow sie czasem co i jak piszesz o Ojczyznie, bo niektorych krew zalewa jak czytaja TWOJE posty!...
i tez mam dzieciaka, ale zycze sobie i mojej rodzinie przyszlosci oraz dogodnych warunkow w POLSCE!!!!!!.... |
|
|
|
 |
matilda
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 284 Skąd: St. Helier obecnie
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 11:42 pm
|
|
|
| Właśnie o9o 'o gustach się nie dyskutuje' więc nie krytykuj tych, co się tu dobrze czują. Dla mnie życie jest właśnie tutaj! Ale o Polsce staram się nie mówić źle - chyba że w dyskusji z rodakami, bo owszem: 'zły to ptak co własne gniazdo kala'. |
|
|
|
 |
|
|
matilda
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 11:47 pm
|
|
|
A najzdrowsze podejście jest wtedy, gdy potrafisz dostrzec pozytywne aspekty życia w Polsce i cechy Polaków ale także to co można cenić u 'Angoli'. Wszędzie są plusy i minusy. Dla mnie Jersey było i jest świetnym doświadczeniem, dodającym skrzydeł , ale nie zwariowałam na punkcie tego kraju i Polskę będę kochać zawsze najbardziej. (Rozczuliłam się, )... |
|
|
|
 |
mag

|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 12:44 pm
|
|
|
ja widze pozytywne aspekty Jersey (wkoncu TU przyjechalam i mieszkam ))), ale to nie moj DOM....jak ktos chce tu pozastac na stale- to wcale sie nie dziwie. Jest pieknie! czysto! bezpiecznie! idealne miejsce do wychowywania dzieci ...(dlatego z mezem staramy sie o drugie) ...ale jestem Polka i chcialabym moc kiedys powrocic do Domu... |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 9:54 pm
|
|
|
| Ja na pewno wroce na starosc... A czy wczesniej..to zobaczymy co zycie przyniesie.. |
|
|
|
 |
|
|
o90
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 4:36 pm
|
|
|
Jersey niewatpliwie jest wspaniala mamy tutaj piekne plaze i cieple okoliczne wody.
Kiedy zglodniejemy cudowna i wyrafinowana kuchnia w szeroko dostepnych restauracjach mile popiesci podniebienie. Do tego o 24 strzelimy sobie po kielichu szampana a obsluga chetnie bedzie nas goscic do 4 w nocy, pozniej wzywajac taksowke, ktora dojedzie po nas w 2 gora 3 minuty. Spragnieni tanca i muzyki moga odwiedzic dyskoteki i nocne kluby. Dla odmiany mozna zawsze wpasc do cichych knajpek
Kiedy w drodze do domu przypomnimy sobie ze nie zrobilismy zakup, taxi chetnie podwiezie nas pod jeden z wielu nocnych sklepow
znudzeni chetnie rzuca okiem na liczne galerie i muzea.
Zawsze mozesz odwiedzic przyjaciol czy rodzine.
Zarobki bajeczne bez jakichkolwiek restrykcji, opodatkowanie prawie zerowe, poziom szkolnictwa wysrubowany a lokalne szkoly srednie i wyzsze kusza stypendiami. Lokalny uniwersytet liczy sie na swiecie.
Mila lokalna ludnosc nigdy nie powie o tobie 'polish boy or girl' i zawsze z uprzejmoscia wslucha sie w twoj srodkowo-europejski akcent, doceniajac ze znasz potrafisz sie porozumiec w o wiele wiekszej liczbie jezykow niz srednia wyspowa.
Absolutnie zadnych problemow ze znalezieniem mieszkan szczegolnie dla rodzin z dziecmi. Mieszkasz za grosze. Znakomita wiekszosc budynkow postawiona w nowych technologiach, o zagrzybieniu wilgoci czy innych niedogodnosciach mozesz zapomniec.
I have a dream - powiedzial pastor King |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 11:06 pm
|
|
|
Podoba mi się twoje poczucie humoru.
Napisałam przecież, że wszędzie są plusy i minusy, a na Jersey też nie jest idealnie. Co dla mnie ważne i w czym Jersey wpada lepiej od Polski to przede wszystkim możliwości zatrudnienia (owszem są bardzo duże, nawet bez kwalifikacji i jak ktoś chce i dobrze zna język i jest ambitny to sobie znajdzie prędzej czy później dokładnie to czego szuka! a jak ma pecha to i tak bezczynnie nie będzie siedział i może robić cokolwiek), jest bezpiecznie (być może coraz mniej, ale i tak tysiąc razy lepiej niż gdziekolwiek mieszkałam w Polsce!), podatki da się przełknąć, nie gadaj!, o szkole i dzieciach to ja akurat nie myślę na razie (ze szkołą może być problem, ale tymczasem uczę się tylko nowego języka; jak mi się zechce znowu na uniwerek to niestety zostaje Anglia - ale można eksternistycznie...); mieszkanie można znaleźć przyzwoite -ale fakt że za przesadzoną cenę...tu się zgodzę ; nie ma nocnych sklepów? coź, taki urok ma ta wyspa, można się przyzwyczaić; restauracje? - a owszem mam parę ulubionych i kocham odkrywać nowe, nie powiem że mnie stać chodzić 3 razy w tygodniu, ale chodzę dość często; przyznam, że przeszkadza mi że poza tym niewiele się dzieje i jeśli wyjadę na stały ląd to będzie główny powód...; a poza tym - Jerseyczycy są w większości tolerancyjni i na pewno lepiej odnoszą się do migrantów niż ci w UK!, i to kolejna rzecz , która mi się szalenie podoba: tolerancja i uprzejmość (nawet jeśli ta ostatnia jest czasem na pokaz to łatwiej tu się żyje na codzień!!). Dla mnie Jersey jest więcej niż OK. |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 11:38 pm
|
|
|
| matilda napisał/a: | | (...)Jerseyczycy są w większości tolerancyjni (...) |
Naprawde masz na mysli rodowitych Jersey'anow? Czy moze w rozny sposob "importowanych" anglojezycznych? Ktorzy tez sa imigrantami? |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
|
|
matilda
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 12:00 am
|
|
|
Hmm, nie pytałam gdzie się urodzili... |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 12:02 am
|
|
|
| Ale myślałam o paru osobach, które są tu od 25-35 lat.. to prawie jak rodowici! Moi byli szfowie, z różnych miejsc pracy. |
|
|
|
 |
|
|