|
Nuuudyyyy |
| Autor |
Wiadomość |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 12:59 am Nuuudyyyy
|
|
|
nic sie nie dzieje...
Jak w polskim filmie...
Nuuudaaa, panie...
|
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
|
|
matilda
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 284 Skąd: St. Helier obecnie
|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 1:00 pm
|
|
|
Podrzuc ciekawy albo jeszcze lepiej kontrowersyjny temacik i sie zacznie dziac ! Az sie administrator obudzi.... he he |
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:19 pm Re: Nuuudyyyy
|
|
|
| Gierma napisał/a: | nic sie nie dzieje...
Jak w polskim filmie...
Nuuudaaa, panie...
|
Piszesz jakbys wczoraj na Jersey przyjechal |
|
|
|
 |
|
|
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:30 am Kaowiec
|
|
|
Stanowczo podkreślam, niezbędny jest "kaowiec"
wyjaśnienie dla młodszych:
Kaowiec, czyli animator kulturalno-oświatowy, przez wiele lat był poważną instytucją, gwarantem dobrej zabawy i nieodłączną częścią wczasów pracowniczych. Do niedawna traktowany był z przymrużeniem oka jako egzotyczny wykwit poprzedniej epoki i wizytówka minionego ustroju. Dziś kaowiec powraca razem z nostalgią za państwem opiekuńczym oraz na fali zapotrzebowania rynkowego.
W damskiej toalecie ktoś napisał na ścianie "głupi kaowiec" - donosił Poeta w "Rejsie" Marka Piwowskiego, demonstrując poszlakę: kredę. W ten sposób powstało jedno z kultowych określeń wszech czasów: odtąd jeśli był kaowiec, to zawsze głupi.
Historyk kultury Antoni Kroh przytacza taką definicję: "Kaowiec - funkcjonariusz wydziału kulturalno-oświatowego w zakładzie pracy, także instruktor kulturalno-oświatowy na wczasach". Ten skrót stanowił nawiązanie do wzorów radzieckich. Na tej samej zasadzie funkcjonował w języku potocznym termin kierdział (kierownik działu) czy domwyp (dom wypoczynkowy), w którym czas wolny urlopowiczów organizowali właśnie kaowcy. Ich zadaniem było czuwanie nad "prawidłowością procesu relaksacji klasy robotniczej w aspekcie odnowy psychofizycznej w celu dalszej wytężonej pracy dla dobra socjalistycznej ojczyzny". Jak głosiły wytyczne dla Funduszu Wczasów Pracowniczych: "każda forma samoobsługi kulturalnej wczasowiczów wymaga dyskretnej, ale fachowej ingerencji instruktora kulturalno-rozrywkowego
 |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 11:58 am
|
|
|
| ha ha ha! oj, przydalby sie na Jersey!!! |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:15 pm
|
|
|
Definicje sa the best! |
|
|
|
 |
|
|
eliza
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 10:09 pm
|
|
|
| Ludzie, ja jestem kaowcem z wykształcenia. Niestety, jestem na Guernsey, nie na Jersey ale jak wpadniecie do mnie to tak wam zorganizuję wolny czas że na pewno nie będziecie się nudzić! |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 9:00 am
|
|
|
| Zapraszamy na Jersey!!! |
|
|
|
 |
kolba206
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 12:24 pm
|
|
|
| NO jasne NA jersy niema nudów...!! Ja sie tam nie nudze wezcie sie do ROBOTY !!! a nie kazy by chciał pieniądze z niczego.. |
|
|
|
 |
|
|
matilda
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 1:06 pm
|
|
|
| Okay okay... Ostatni raz dzisiaj zagladam na te strone... (no, moze jeszcze raz sprawdze co sie dzieje przed koncem zmiany...) |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 5:48 am
|
|
|
| kolba206 napisał/a: | | a nie kazy by chciał pieniądze z niczego.. |