Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
NIEUREGULOWANY PODATEK NA JERSEY? NIEMOŻLIWE-PROSZĘ O POMOC
Autor Wiadomość
Jacek_Poland 

Wysłany: Pią Lis 26, 2010 11:20 am   NIEUREGULOWANY PODATEK NA JERSEY? NIEMOŻLIWE-PROSZĘ O POMOC

Witam! Wiosną 2009 roku miałem krótki epizod na wyspie Jersey. Otóż pracowałem tam przy ziemniaczkach równe 4 tygodnie. Miałem podpisany kontrakt dokładnie na ten okres czasu, praca oczywiście legalna, podatek był odprowadzany przez pracodawcę - dostawałem payslipy, więc jestem pewein, że był odprowadzany. Poza tym to duża firma, zatrudnia mnóstwo ludzi, których wybierają jeszcze w Polsce. Jednym słowem wszystko dopięte na ostatni guzik. Czterotygodniowy kontrakt się skończył i cała grupa wróciła do Polski (transport również był zapewniony przez firmę). O Jersey zapomniałem, po kilku miesiącach wyjechałem do UK (Londyn), gdzie pracowałem ok 6 miesięcy - zawsze przez agencję i zawsze legalnie. Po tym czasie wróciłem do Polski i podjąłem pracę w moim rodzinnym mieście. I wszystko było by ok, gdyby nie list z Jersey, który kilka dni temu otrzymałem (podkreślam, żer pracę tam załatwiała nam agencja jeszcze w Polsce - toteż dane osobowe i polski adres mieli z dowodów osobistych). Nie znam dobrze angielskiego, jednak z tego co widzę wygląda na to, że mam jakiś zaległy podatek niezapłacony. Nie rozumiem zupełnie dlaczego, w końcu pracowałem tam legalnie i to moja firma odprowadzała podatki. Teraz nie wiem co robić, bardzo proszę o wyjaśnienie o co tu chodzi i ewentualnie jakieś porady. Nie zamierzam już wracać na Jersey. W załączniku skan tego listu, który do mnie przysłali. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

oczkoski

Wysłany: Pią Lis 26, 2010 12:57 pm   

tzn. ze masz do zaplaty; by the way niezle zarobki za zbieranie ziemniakow?

Jacek_Poland 

Wysłany: Pią Lis 26, 2010 1:50 pm   

Domyśliłem się, że o to im chodzi, abym zapłacił ten podatek, wciąż jednak nie rozumiem za co skoro w okresie pracy podatki były odprowadzane na bieżąco...

Co do "niezłych" zarobków to na czysto wyszło wtedy trochę ponad 1000 funtów/ 4 tyg. ale to było od początku załatwiane w taki sposób, że jedziemy TYLKO na 4 tygodnie (grupa 50 osób) po czym wracamy do Polski. Nie rozumiem więc za co im wiszę ten podatek. W każdym razie nie wybieram się na Jersey więc nie planuję tego zapłacić. Jeśli możecie doradźcie coś, bo niestety ten list z wyspy zdołował mnie.

o90

Wysłany: Pią Lis 26, 2010 10:10 pm   

to nic że nie wybierasz się na Jersey

jesteś winien podatek i wcześniej czy później go zapłacisz w kwocie tej lub wiekszej

Odpowiedz do tematu