Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Nieuregulowany podatek na Jersey a stały pobyt w Polsce
Autor Wiadomość
slonko 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 2:03 pm   Nieuregulowany podatek na Jersey a stały pobyt w Polsce

Mam pytanie w związku z niezapłaconym podatkiem za 2006 rok. Czy ktoś z Was może się orientuje co się dzieje w przypadku niezapłacenia zaległego podatku. Obecnie mieszkam już na stałe w Polsce i nie zamierzam wracać na Jersey, jednakże do Polski na mój obecny adres przychodzi mi korespondencja z Incoming Tax. Wcześniej poinformowano mnie - w ubiegłym roku, że mam nieodprowadzony podatek i w przypadku podjęcia pracy jeżeli go nie spłacę to zwiększą mi pobory podatku z kolejnych wypłat. Zapłacić nie zapłaciłam bo już 3 lata tam nie pracuje i nie mam nawet jak tego zapłacić. Proszę w tej sprawie o poradę, bo obawiam się, że oni będą chcieli to w jakiś sposób ściągać (przysłali mi teraz pismo iż mam 21 dni na zapłatę - co w przypadku jeśli nie zapłacę? - zaczną naliczać odsetki?). Proszę o pomoc, bo nie orientuje się w ich prawie podatkowym, a specjalnie na Jersey nie zamierzam jechać, aby spłacić im ok. 400 funtów.

Marceli 

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 4:59 pm   

kiedys odpowiadalem komus na to pytanie, przeszukaj dobrze forum, zawsze cos znajdziesz

marceli napisał/a:
Nie wiem jak rozwiazyje to Tax Office, prywatne firmy zwyczajnie sprzedaja Twoje dlugi.
Chetnie je skupi np Cashback Limited z siedziba w St. Ouen. I jezeli im nie splacisz dlugu to oni juz Cie zrobia "blacklisted". Nie wiem tylko, czy sprawa w Petty Debts Court odbywa sie zanim Twoje dlugi zostana sprzedane, czy po tym fakcie. Ale jedno wiem na pewno, istnieje Jersey Register of Judgment Debts. Oczywiscie informacje w nim zawarte sa na biezaco przesylane do UK (raz w tygodniu)i tam tez jestes blacklisted. No, a poniewaz to juz Unia Europejska, wiec reszte sobie dopowiedz.
boczek121 napisał/a:
czy ta międzynarodowa lista dłużników może nas w jakiś sposób ukarać?

dla mniej kumatych odpowiedz: TAK, banki przestana Ci ufac i odprawia Cie z putymi raczkami, gdy przyjdziesz do nich po kredycik na dom.

pozdrawiam

hedone69 

Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 3:14 am   

Nic Ci nie grozi dopoki tu nie wrocisz, Jersey mimo zwierzchnictwa korony brytyjskiej jest niezaleznym panstwem, nie bedacym czlonkiem unii europejskiej. Co najwyzej nie dostaniesz zadnego kredytu, bankowcy to jedna klika, w raju podatkowym Jersey maja korzenie, a plotki typu NIE SPLACASZ (nie odrabiasz panszczyzny) szybko sie roznosza w tej prawdziwej swiatowej wladzy. Nie stresuj sie, przynajmniej nie bedziesz sie zadluzal. P.S. Jezeli chcesz splacic Jersyjskie podatkowe dlugi, nie musisz tu wracac. Slyszales o przelewach internetowych?

olafia 
kika

Wysłany: Sro Lis 10, 2010 7:59 am   

witam!
slonko mam taki sam problem. na jersey pracowałam w 2009 r przez dwa miesiące i teraz przyszło mi że mam zaległy podatek ok 110 funtów plus kara 250 funtów za niezapłacenie tych 110. Boje się że mogą mi wejść na konto w Polsce?
Zastanawiam się czy zrobić przelew skoro nie mam zamiaru już tam wracać.

jack

Wysłany: Sro Lis 10, 2010 5:02 pm   

Hej a nie wydaje Ci się, że jest to nie fer w stosunku do innych ludzi, którzy pracują tutaj płacą podatki a Ty jak to wspaniały polski kombinator przyjechałeś zarobiłeś a po co podatek zapłacić. Tacy jak Ty wyrabiają wszystkim innym polakom opinie ze umiemy tylko kombinować ( tak jak mamy naklejkę w Niemczech, że jesteśmy złodziejami przeciesz tam jeździmy tylko żeby ukraść samochód Niemcowi) wydaje mi się ze powinieneś zapłacić podatek a na dodatek zapłacić jeszcze kare za zwlekanie i jestem całkowicie za tym, aby Jerseyski TAX ścigał wszystkich takich kombinatorów także w Polsce. ( I wiem, że pewnie zaraz posypią się słowa krytyki pod moim adresem), ale takie jest moje zdanie
Ostatnio zmieniony przez jack Sro Lis 10, 2010 8:47 pm, w całości zmieniany 2 razy  

oczkoski

Wysłany: Sro Lis 10, 2010 7:12 pm   

Zeby zyc trzeba kombinowac!! Jak chcesz wiedziec to nie tylko Polacy tak postepuja. A Tax office na jersey zawsze mial burdel, i nie potrafil prawidlowo wyliczyc zadluzenia. Jak nie maja twojego adresu, to nie plac. A ty Jacku, naucz sie najpierw poprawnie pisac.

Odpowiedz do tematu