|
niemowle bez paszportu |
| Autor |
Wiadomość |
xenia1980
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 1:14 pm niemowle bez paszportu
|
|
|
za niedlugo rodze i chce wyjechac z niemowlakiem na 3 miesiace do Polski i tam chcialabym wyrobic dla dzidziusia paszport.
Czy moge poleciec bez paszportu dla malego na podstawie aktu urodzenia dziecka jaki mi wydadza na Jersey?
nie chce ponosic dodatkowych kosztow przelotu do londynu, skoro w Polsce bede przez dluzszy czas.
czy ktos polecial z dzieckiem bez paszportu do Polski? bo do Londynu wiem ze sie da, ale czy za granice mozna???
dzieki!!!
XENIA |
|
|
|
 |
|
|
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 2:03 pm
|
|
|
Niestety legalnie nie można, swoją drogą ciekaw jestem czy udało się komuś polecieć na akcie urodzenia do Polski? Słyszałem też o przypadkach PRZEMYCANIA dzieci bez paszportu promem - nie komentuje. |
|
|
|
 |
hkate
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 2:21 pm
|
|
|
NIE MOZNA wywiezc dziecka za granice bez paszportu, sama sie tego ostatnio dowiadywalam i nie ma takiej mozliwosci.
Ponadto pani powiedziala, ze musimy sie zglosic w konsulacie w Londynie wraz z mezem i niemowlakiem, a nie tak jak slyszalam wczesniej ze tylko jeden z rodzicow... nieciekawie...
ale powiedziala ze jak wszystkie papiery sa ok, to paszport wydaja od reki i nie trzeba czekac kilka tyg. |
|
|
|
 |
|
|
rybajersey
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 6:25 am
|
|
|
| Ja wyjezdzalam z dzieckiem bez paszportu.Mialam tylko akt urodzenia i napisany przez kolnsula list potwierdzajacy ze jestesmy rodzicami podrozujacego z nami dziecka.Tylko ze plynelam promem,ale nie na zasadzie PRZEMYCANIA jak ktos tu wczesniej to okreslil.Ale wiem ze jak bylam u konsula po list byla tez para ktora leciala potem samolotem.Nawet nie balam sie specjalnie bo dla mnie jest nie do przyjecia ze tyle zachodu trzeba by wywiezc wlasne dziecko.Ktos powinien sie tym zajac.Zastanawia mnie dlaczego my-Polacy bedac niby zaradnymi nie potrafimy sie postawic i zmienic takie traktowanie. |
|
|
|
 |
hkate
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 8:06 am
|
|
|
no mnie pani wicekonsul napisala drukowanymi literami ze absolutnie nie mozna wywozic dziecka poza granice bez paszportu i nie ma innej mozliwosci-bo pisalam z 3 razy czy oby na pewno nie da sie tego jakos zalatwic bez paszportu...
Czy ktos ostatnio byl w konsulacie po paszport dla dziecka i czy rzeczywiscie trzeba poleciec tam wraz z dzieckiem??? slyszalam od znajomych ze tak kiedys bylo ale ze to juz zmienili, ale kilka dni temu pani wicekonsul napisala ze wszyscy musimy pojechac... wiec nie wiem czy to jakas sluzbistka czy tak rzeczywisie jest!?! |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 9:12 am
|
|
|
| My byliśmy 4 miesiące temu, niestety musieliśmy lecieć oboje razem z dzieckiem. Na miejscu bardzo miła obsługa. Jak usłyszeli że jesteśmy z Jersey to od razu wiedzieli o co chodzi. Paszport wyrobili nam w ciągu 1h. Wcześniej również staraliśmy sie załatwić tą sprawę przez naszego konsula, niestety problem polega na tym, że JEDYNYM dokumentem upoważniającym do opuszenia granicy z dzieckiem jest PASZPORT. Interpretacja wystawianych przez konsula świstków zleży tak naprawdę od pograniczników. Jak będzie miał dobry humor to przejedziecie, jak nie to was cofnie i będzie to zgodne z prawem. My nie chcieliśmy ryzykować i psuć sobie wakacji ... |
|
|
|
 |
|
|
agunia
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 10:55 am
|
|
|
wiec sami widzicie ze portugale moga sobie tu wyrabiac paszpoty a my polacy jestesmy jak zwykle najgorsi bo nie potrafimy sie dopominac o swoje prawa.teraz ggdy zabrano nam konsula mozemy isc w dupe po jakie kolwiek zaswiadczenie.tacy madrzy polacy sa ale o swoje nie potrafimy sie upomiec .
Ludzie zacznijmy dzialac bo nas stad wypedza na zbity RYJ pomyslcie nad tym
bo niekazdego stac na wylot cala rodzina do londynu .
ludzie oco tu chodz nie dajmy soba pomiatec!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 4:28 pm
|
|
|
Straszna gorycz przez Ciebie przemawia, ktoś musiał Cie tutaj strasznie skrzywdzić. Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czyja to zasługa ze Portugale mają inne przywileje miż my? Przecież nie stali przed pod konsulatem i nie pikietowali. Wszystko idzie od góry. Jak głosujemy w wyborach, tak mamy.
Zaproponuj coś, masz jakiś plan na zmianę stanu rzeczy? Chętnie się przyłącze. Najlepiej to dużo gadać, ale jak trzeba działać to głowa w piach!
Brak liderów! - to przyczyna. |
|
|
|
 |
agunia
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 4:50 pm
|
|
|
| wlasnie a moze mozna jakas petycje napisac do wladz naszego kochanego pannstwa zlodziej aby przywrocili na wyspe konsola gdyz po glupie piczatki dajmy na to bedziemy zapylac do londka a tu mnie nikt nie skrzywdzil tylko ostatnio sie spotkalem z ogloszeniem o prace gdzie wymagane bylo jezyk .Portugalski.niie ang. por. bo my bedac na wyspie krocej jak oni mamy 5 razy lepszy angielski niz oni zastanow sie skaucie czy nnie jest warto powalczyc o cos co nam sie nalezy gdyz powracajac do polski po sezonie tto tam wydajemy nassze F a oni nam zabiora konsula bo nieretowny . tak najlepiejj jakbby jeszcze placil do kaczynnskiego na konto za to ze tu jest. pomyslmy co mozna zrobic!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|
|
jperestrelo
biedronka
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 3:52 pm
|
|
|
| a ty ta sikiera to sie walnij w leb jak nie wiesz o co chodzi jedz nawet do samej Krolowej i uccaluj jej stopy to moze to cos zmieni.Mowisz o dopominaniu sie o swoje, a rasizm z ciebie kipi ,ze az milo.Za jakis czas Polacy tez nie beda musieli jezdzic do Londynu i kto wtedy zaprotestuje - Litwini Ukraini itp. i tak w kolo Macieju |
|
|
|
 |
eric
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 4:22 pm
|
|
|
witam.wracajac do sprawy- portugale moga bo potrafia sie zorganizowac...my nie .ot co
jeszcze jedno pytanko :jesli tutaj urodzilas to czy mozesz otrzymac tutejszy paszport lub ewentualnie brytyjski?.pozdrawiam. |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 9:42 pm
|
|
|
| eric napisał/a: | | ...jesli tutaj urodzilas to czy mozesz otrzymac tutejszy paszport lub ewentualnie brytyjski? |
Zgodnie z ustawą obowiązującą na Jersey "Act 1981" z późniejszymi zmianami z 1 stycznia 1983, o możliwościach ubiegania się o obywatelstwo brytyjskie dla dzieci urodzonych na terenie Wielkiej Brytanii jak i Jersey, dziecko może stać się obywatelem brytyjskim, jeżeli:
jeden z rodziców posiada obywatelstwo brytyjskie
jeden z rodziców na stałe osiadł na Jersey
Obywatele Unii Europejskiej uznawani są automatycznie za "osiadłe na stałe", jeżeli żyją nieprzerwanie na wyspie przez 5 pełnych lat.
Jeżeli jedno z rodziców spełnia powyższe warunki istnieje możliwość ubiegania się o brytyjskie obywatelstwo dla dziecka.
Sami rodzice zaś, jeżeli wyrażają chęć, na rok po uznaniu ich za "osiadłych na stałe", (czyli po upływie 6 lat nieprzerwanego pobytu), mogą również, po pozytywnym zaliczeniu testu z wiedzy o życiu w Zjednoczonym Królestwie oraz teście z języka angielskiego, starać się o obywatelstwo brytyjskie. |
|
|
|
 |
|
|
agunia
|
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 12:40 pm
|
|
|
| jperestrelo napisał/a: | | a ty ta sikiera to sie walnij w leb jak nie wiesz o co chodzi jedz nawet do samej Krolowej i uccaluj jej stopy to moze to cos zmieni.Mowisz o dopominaniu sie o swoje, a rasizm z ciebie kipi ,ze az milo.Za jakis czas Polacy tez nie beda musieli jezdzic do Londynu i kto wtedy zaprotestuje - Litwini Ukraini itp. i tak w kolo Macieju |
taki jestes madry to spruboj coszalatwic w urzedach i popros o polskiego tlumacza to powiedza ze nie pracuje tu zaden polak (wielu naszych nieoszukujmy sie potzrebuje tlumacza) a jezeli poprosisz o portugalskiego to bedzie ich z 5 wytlumacz mi to. A rasistka nie jestem bo toleruje wystkie nacje dla twojej wiadomosci!!!!!A jezeli kogos oskarzasz o rasizm to przedstaw dowody nara |
|
|
|
 |
biedronka
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 3:24 pm
|
|
|
| agunia napisał/a: | | jperestrelo napisał/a: | | a ty ta sikiera to sie walnij w leb jak nie wiesz o co chodzi jedz nawet do samej Krolowej i uccaluj jej stopy to moze to cos zmieni.Mowisz o dopominaniu sie o swoje, a rasizm z ciebie kipi ,ze az milo.Za jakis czas Polacy tez nie beda musieli jezdzic do Londynu i kto wtedy zaprotestuje - Litwini Ukraini itp. i tak w kolo Macieju |
taki jestes madry to spruboj coszalatwic w urzedach i popros o polskiego tlumacza to powiedza ze nie pracuje tu zaden polak (wielu naszych nieoszukujmy sie potzrebuje tlumacza) a jezeli poprosisz o portugalskiego to bedzie ich z 5 wytlumacz mi to. A rasistka nie jestem bo toleruje wystkie nacje dla twojej wiadomosci!!!!!A jezeli kogos oskarzasz o rasizm to przedstaw dowody nara |
[ Dodano: Czw Paź 30, 2008 3:30 pm ]
| biedronka napisał/a: | | agunia napisał/a: | | jperestrelo napisał/a: | | a ty ta sikiera to sie walnij w leb jak nie wiesz o co chodzi jedz nawet do samej Krolowej i uccaluj jej stopy to moze to cos zmieni.Mowisz o dopominaniu sie o swoje, a rasizm z ciebie kipi ,ze az milo.Za jakis czas Polacy tez nie beda musieli jezdzic do Londynu i kto wtedy zaprotestuje - Litwini Ukraini itp. i tak w kolo Macieju |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez biedronka Czw Paź 30, 2008 6:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jperestrelo
biedronka
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 3:35 pm
|
|
|
| agunia napisał/a: | | jperestrelo napisał/a: | | a ty ta sikiera to sie walnij w leb jak nie wiesz o co chodzi jedz nawet do samej Krolowej i uccaluj jej stopy to moze to cos zmieni.Mowisz o dopominaniu sie o swoje, a rasizm z ciebie kipi ,ze az milo.Za jakis czas Polacy tez nie beda musieli jezdzic do Londynu i kto wtedy zaprotestuje - Litwini Ukraini itp. i tak w kolo Macieju |
Po poierwsze to ja nikogo nie oskarzam o rasizm, a po drugie to po co nam tlumacze w urzedach skoro nasz angielski jest lepszy niz cytuje "portugalów"
A jesli chodzi o naszych rodakow to wiele razy spotkalam sie z taka sytuacja ,ze oni po prostu nie mowia ze sa Polakami (ale to widac chocby niewiadomo jak sie starali )a to przyklad babka w KFC jakis czas juz temu ja skladam zamowienie po polsku a ona do mnie po angielsku,a ja do niej dlaczego mi nie odpowiadasz po polsku,a ona bo my nie jestesmy w Polsce no i masz rodaka pomocnego. Jest jeszcze wiele innych przykladow ,ale za duzo pisania
Ciao |
| Ostatnio zmieniony przez jperestrelo Czw Paź 30, 2008 3:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
|
|