Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
mikro siec XP - VISTA 64 Home przez router jak ?
Autor Wiadomość
o90

Wysłany: Pią Paź 10, 2008 9:35 pm   mikro siec XP - VISTA 64 Home przez router jak ?

prosze o porade z wytlumaczeniem jak chlopu na weselu prostymi slowami bez wulgaryzmow i wyzywania, bo mnie autentycznie krew zaleje za chwile i jak p

otoz

mam dwa PC jeden na XP, drugi na Vista 64 Home.
zarowno w jednym jak i drugim net dziala podlaczony przez router Netgear ADSL2+ DG834v4

co zrobic aby widziec z jednego PC co jest na drugim i odwrotnie
nie mam kabelka cross. jak to zrobic zeby sie widzialy przez router.

robilem podejscia ale spasowalem
moze ktos wie
i poprowadzi za reke.

benek1981 

Wysłany: Nie Paź 12, 2008 9:19 pm   

Hej.
Na poczatku sproboj utworzyc nowe polaczenie internetowe i polaczyc to z drugim PCem. Na Viscie wejdz w CONTROL PANEL ---> NETWORK AND SHARING CENTER ---> wybierz SET UP A CONNECTION OR NETWORK ---> no i sproboj wybrac czwarta opcje od gory SET UP A WIRELESS AD HOC (COMPUTER TO COMPUTER) NETWORK. Pozniej musisz podac nazwe grupy, rodzaj zabezpieczenia polaczenia(grupy) WEP lub WPA2 no i haslo do tego. Czytaj i rob co dokladnie pisze a powinno sie udac. Jezeli to nie wypali to sproboj utworzyc inny rodzaj polaczenia jak np manualnie. To by bylo tyle w skrocie.

Jezeli to sie nie uda to zawsze zostaje proste polaczenie przez kabel sieciowy ktory nie jest drogi albo przez bluetooth'a (dziala na USB jak przyslowiowy paluch). Jezeli nie masz ich dwoch no to jest wydatek kilku funtow.
Nie wiem jak jest z laczeniem dwoch PCow w ktorym z jednych jest Vista ale ma chlopski rozum powinno tak samo dzialac i powinny sie widziec jak dwa XPki czy XP i 2000.
Wiem, ze przez bluetooth idzie dobrze i transfer jest wolniejszy niz przez kabel ale az tak bardzo sie tego nie wyczuwa. Zreszta my kiedys po polaczeniu dwoch PCow przesylalismy filmy a nie zdjecia itp.
Daj znac czy sie udalo.
Narka
:drinking66:

[ Dodano: Nie Paź 12, 2008 9:24 pm ]
aha dodam jeszcze, ze wszystkiego nie bedziesz widzial tylko te foldery ktore sam udostepnisz. windows udostepnia bodajze lokalne pliki/foldery jak PUBLIC DOCUMENTS/MOVIES itd. Wszystko mozna zmienic w ustawieniach dostepczosci ale nie radze tego robic i pamietaj, zeby nigdy nie udostepniac w sieci plikow systemowych albo zawartosci systemu :-) no i raczej nic co ma dla ciebie duza wartosc.

Odpowiedz do tematu