|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
licencje w czasie kryzysu |
| Autor |
Wiadomość |
Galadriela
|
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 10:50 pm licencje w czasie kryzysu
|
|
|
Witajcie!
Mam pytanie,czy orientujecie sie, jaka jest teraz polityka Housingu w kwestii przedłużania licencji? Dochodzą mnie głosy, że nie chcą w ogóle ich wydawać, nawet do prac, do ktorych do tej pory nie było problemu, czy z przedłużaniem też tak wariują? Pracuję w Nursingu (gdzie do tej pory przedłużali bez problemu), co prawda licencję mam do sierpnia, więc póki co nie mam się chyba czym martwić, ale wolę wiedzieć, na co się przygotować. |
|
|
|
 |
|
|
Prince Polo
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 8:45 am Anglo-polski?
|
|
|
| A mogłabyś jeszcze raz po polsku napisać o co chodzi z tym "housingiem, nursingiem" i o jaką licencję pytasz? :idea: |
|
|
|
 |
Marceli
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 219 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 6:30 pm
|
|
|
he he racja, chyba musisz jeszcze raz napisac bo Twoj "housing" rozumiem jako "Housing Department", i z cala pewnoscia nie ma on nic wspolnego z pielegniarstwem, bo tak rozumiem "nursing" - moze zle rozumuje? prosze popraw mnie.
jezeli chodzi Ci o licencje do pracy, to chodza pogloski ze sa problemy z wydawaniem nowych, nie wiem jak z przedluzaniem, popatrz na ogloszenia o pracy i zobacz, ze zdarzaja sie teraz ogloszenia na kelnerke "5 years residency required", nie zebym sial panike... |
|
|
|
 |
|
|
Galadriela
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 8:30 pm
|
|
|
No fakt, że użyłam paru skrótów myślowych, ale takimi zwrotami posługuję się w rozmowach z nielicznymi Polakami, których tu znam (nie tylko Polakami zresztą), więc myślałam,że to takie uniwersalne
Housing oczywiście jest H Departamentem, który wydaje licencje na prace i zameldowanie (Right to work), i ma możliwość przedłużania już wcześniej wydanej. Nursing to Nursing Home (dla tych, co chcą po polsku - dom opieki), pracuję jako opiekun na licencji na 9 miesięcy. Wiem, że w owych domach opieki do tej pory nie było większego problemu, żeby tę licencję przedłużyć - tu znów do akcji wchodzi Housing - ale teraz PONOĆ teraz już jest problem.
Stąd moje pytanie, czy ktoś wie coś więcej?
Ze nowych nie wydają, też słyszałam, nawet widziałam takie zabłąkane owieczki, co przychodziły na rozmowę i dość szybko wychodziły, bo odpadały właśnie przez brak licencji.
Trochę nieciekawie się tu robi... |
| Ostatnio zmieniony przez Galadriela Czw Mar 12, 2009 8:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marceli
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 219 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 9:06 pm
|
|
|
heh
przepraszam, nie zauwazylem, ze to forum z guernsey, potraktuj zatem to co napisalem jako niebyłe i zwroc sie do kogos kompetentnego o wyjasnienie twoich watpliwosci, np wasz housing department lub kogo tam macie,
heh tylko zamieszanie wprowadzilem, przepraszam |
_________________ Pomogłem? Nie krępuj się, wciśnij "Pomógł". |
|
|
|
 |
majka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 33 Skąd: łódź/guernsey
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 11:54 pm
|
|
|
cześć ,
proponuję poczytać dyskusji na forum pod artykułem :
http://www.thisisguernsey...r-local-people/
chyba nie ma się co dziwić że Housing Control jest pod presją ,
a swoją drogą znajomi portugalczycy śmiali mi się w nos jak
przeprowadzałam się do OM , niektórzy z nich właśnie wrócili
z Madeiry aby przekonać się że pracodawca nie ma szans na
licencję dla nich,
sama mam podobny problem - wakaty na które nie mogę
znaleźć locala , a jak nie to ogłaszaj się człowieku przez min miesiąc
żeby ci pozwolili zatrudnić nie locala,
paranoja się robi , a ci co przychodzą na interview to przechodzi
ludzkie pojęcie taka porażka
aha i nie wygląda na to żeby było lepiej w najbliższej przyszłości
ps nasz współlokator prowadzi dom opieki i faktycznie opowiadał
że u niego cisnęli , większość łotyszy co u niego pracuje przeniosła
się do Open Market mimo nie najlepszej stawki bo nie chcieli
wracać do siebie bo u nich się bardzo nieciekawie zrobiło w kraju |
| Ostatnio zmieniony przez majka Pią Mar 13, 2009 12:11 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Galadriela
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 3:26 pm
|
|
|
Dziękuję Ci bardzo za konkretną odpowiedź, faktycznie trochę to dobijające... Moja koleżanka pracuje w kawiarni, mają teraz połowę personelu i od ponad miesiaca nie zatrudnili nikogo nowego, bo nie chcą żadnego obcokrajowca, a miejscowi się nie zgłaszają...i ci, którzy zostali, zapierniczają ponad ludzka miarę.
No cóż, dobrze, że w razie czego chociaż pozostaje open market.. |
|
|
|
 |
M.J1981
M.J
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 3:50 pm
|
|
|
WITAM. Tak macie racje housing nie chce przedłużać prawa do pracy , kilku moich znajomych musiało opuścić wyspę i najprawdopodobniej ta sytuacja nie ulegnie zmianie to że taka sytuacja będzie było wiadomo już kilka miesięcy temu .Mój menger nie ukrywał tego i powiedział to wprost .
pozdrowienia dla ludzi pracujących na wyspie!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• ubranie robocze • szlifierka do drewna • operacje zaćmy • gadźety • szkolenia dla handlowców |