|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Jersey i Guernsey możliwośći pracy, koszty, warunki |
| Autor |
Wiadomość |
całkiemnowy
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 4:12 am Jersey i Guernsey możliwośći pracy, koszty, warunki
|
|
|
Po pierwsze dzień dobry wszystkim, mój pierwszy post na tym forum .
Niedługo kończę studia w Polsce i myślę o emigracji, powodowanej zarówno aspektami ogólno-życiowymi jak i zarobkowymi; przejrzałem już sporo informacji o różnych rejonach Europy i świata; ostatnio jednak moja uwaga skupiła się na wyspach Jersey i Guernsey. I tu pojawia się problem próby znalezienia jakichś konkretnych informacji są jakoś dziwnie trudne dla tego regionu (a może to ja jestem jakiś ?). Albo są to dane sprzed kilku lat, albo bardziej aktualne tylko mniej konkretne i pogmatwane, że aż strach. Opiszę czego chciałbym się dowiedzieć ale i z jakimi informacjami się spotkałem, liczę na pomoc osób które mają odrobinę cierpliwości i doświadczenie pracy i życia na Jersey ew Guernsey.
Po pierwsze chciałbym wiedzieć ile pieniędzy potrzeba, żeby się tam dostać, opłacić lokum (czyli pokój jednoosobowy np.) i przeżyć np miesiąc do pierwszej pensji?
Po drugie jak jest z pracą, na kilku stronach z ogłoszeniami dla tego regionu znalazłem mnóstwo ogłoszeń o pracy w szeroko pojętym hotelarstwie i usługach finansowych. Czy ciężko jest dostać pracę (ogólnie ujmując osobie bez doświadczenia w pracy poza praktykami studenckimi, znającej angielski w stopniu B2?), na jakie zarobki można liczyć, jak jest ze zmianą pracy na lepszą? Przeczytałem w artykule sprzed bodaj 5 lub 6 lat, że nie ma co liczyć na stawkę większą niż minimalna (6,32 Ł/h), a tym bardziej na jakikolwiek awans ponad pracę na farmie czy w hotelu przez 5 lat (wg tekstu który czytałem trzeba 5 lat właśnie mieszkać na wyspie, żeby móc dostać pracę w finansach czy urzędzie).
Czy koszty utrzymania na wyspach są duże- spotkałem się z opinią, że (co przeczy innemu źródłu) pomimo zarobków wyższych o kilka procent niż np. w Anglii, wszystkie towary są na Jersey droższe niż w reszcie UK? To jakie w końcu są te stawki zarobków i kosztu utrzymania dla jednej osoby?
Zakup nieruchomości na miejscu mnie nie interesuje, ale wiem, że sytuacja z kategoryzacją jest skomplikowana, w jakimś angielskim tekście przeczytałem, że żeby móc wynająć mieszkanie na Guernsey najpierw trzeba mieć gwarancję pracy, a co jeżeli przyjadę poszukać pracy na miejscu? Będę bezdomny?
Czy są jakieś zawody, osoby po konkretnych szkoleniach i kursach tam poszukiwane, którym łatwo znaleźć pracę?
Na razie tyle pytań, jeżeli coś sobie przypomnę to nie zadam dodatkowe pytania.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Vega
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 1:05 pm
|
|
|
Heja, tutaj to albo ci odpowie 5 osob albo zadna! Ja nie mam czasu na razie... ale cierpliwosci...
[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 8:45 pm ]
Wiesz co, nie chce mi sie tu wypracowan pisac, ale wysle ci moj nr gg, jesli chcesz pogadac o Jersey.
[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 8:45 pm ]
Wiesz co, nie chce mi sie tu wypracowan pisac, ale wysle ci moj nr gg, jesli chcesz pogadac o Jersey. |
|
|
|
 |
mimozaje
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Maj 2010 Posty: 16
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 2:27 am
|
|
|
| powiem ci tak, ze jesli masz mozliwosc jechac gdzies indziej to jedz, z praca jest tutaj tak sobie w szczegolnosci dla nowych a po nowym roku moze byc jeszcze gorzej... mieszkania sa strasznie drogie i ogolnie zycie tez nie jest tanie, jesli uda ci sie dorwac prace to po oplatach masz niewielkie szanse zeby cos zoszczedzic... |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• OC komunikacyjne • drzwi drewniane • okleiniarka • astygmatyzm soczewki • operacje zaćmy |