Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Jersey i Guernsey możliwośći pracy, koszty, warunki
Autor Wiadomość
całkiemnowy 

Wysłany: Nie Lis 27, 2011 4:12 am   Jersey i Guernsey możliwośći pracy, koszty, warunki

Po pierwsze dzień dobry wszystkim, mój pierwszy post na tym forum :D .
Niedługo kończę studia w Polsce i myślę o emigracji, powodowanej zarówno aspektami ogólno-życiowymi jak i zarobkowymi; przejrzałem już sporo informacji o różnych rejonach Europy i świata; ostatnio jednak moja uwaga skupiła się na wyspach Jersey i Guernsey. I tu pojawia się problem próby znalezienia jakichś konkretnych informacji są jakoś dziwnie trudne dla tego regionu (a może to ja jestem jakiś :alien59: ?). Albo są to dane sprzed kilku lat, albo bardziej aktualne tylko mniej konkretne i pogmatwane, że aż strach. Opiszę czego chciałbym się dowiedzieć ale i z jakimi informacjami się spotkałem, liczę na pomoc osób które mają odrobinę cierpliwości i doświadczenie pracy i życia na Jersey ew Guernsey.
Po pierwsze chciałbym wiedzieć ile pieniędzy potrzeba, żeby się tam dostać, opłacić lokum (czyli pokój jednoosobowy np.) i przeżyć np miesiąc do pierwszej pensji?
Po drugie jak jest z pracą, na kilku stronach z ogłoszeniami dla tego regionu znalazłem mnóstwo ogłoszeń o pracy w szeroko pojętym hotelarstwie i usługach finansowych. Czy ciężko jest dostać pracę (ogólnie ujmując osobie bez doświadczenia w pracy poza praktykami studenckimi, znającej angielski w stopniu B2?), na jakie zarobki można liczyć, jak jest ze zmianą pracy na lepszą? Przeczytałem w artykule sprzed bodaj 5 lub 6 lat, że nie ma co liczyć na stawkę większą niż minimalna (6,32 Ł/h), a tym bardziej na jakikolwiek awans ponad pracę na farmie czy w hotelu przez 5 lat (wg tekstu który czytałem trzeba 5 lat właśnie mieszkać na wyspie, żeby móc dostać pracę w finansach czy urzędzie).
Czy koszty utrzymania na wyspach są duże- spotkałem się z opinią, że (co przeczy innemu źródłu) pomimo zarobków wyższych o kilka procent niż np. w Anglii, wszystkie towary są na Jersey droższe niż w reszcie UK? To jakie w końcu są te stawki zarobków i kosztu utrzymania dla jednej osoby?
Zakup nieruchomości na miejscu mnie nie interesuje, ale wiem, że sytuacja z kategoryzacją jest skomplikowana, w jakimś angielskim tekście przeczytałem, że żeby móc wynająć mieszkanie na Guernsey najpierw trzeba mieć gwarancję pracy, a co jeżeli przyjadę poszukać pracy na miejscu? Będę bezdomny?
Czy są jakieś zawody, osoby po konkretnych szkoleniach i kursach tam poszukiwane, którym łatwo znaleźć pracę?
Na razie tyle pytań, jeżeli coś sobie przypomnę to nie zadam dodatkowe pytania.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Vega 

Wysłany: Pon Lis 28, 2011 1:05 pm   

Heja, tutaj to albo ci odpowie 5 osob albo zadna! ;-) Ja nie mam czasu na razie... ale cierpliwosci...

[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 8:45 pm ]
Wiesz co, nie chce mi sie tu wypracowan pisac, ale wysle ci moj nr gg, jesli chcesz pogadac o Jersey. :)

[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 8:45 pm ]
Wiesz co, nie chce mi sie tu wypracowan pisac, ale wysle ci moj nr gg, jesli chcesz pogadac o Jersey. :)

mimozaje 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 2:27 am   

powiem ci tak, ze jesli masz mozliwosc jechac gdzies indziej to jedz, z praca jest tutaj tak sobie w szczegolnosci dla nowych a po nowym roku moze byc jeszcze gorzej... mieszkania sa strasznie drogie i ogolnie zycie tez nie jest tanie, jesli uda ci sie dorwac prace to po oplatach masz niewielkie szanse zeby cos zoszczedzic...

Odpowiedz do tematu