Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Jersey Business School
Autor Wiadomość
Rafal_D

Wysłany: Pon Gru 31, 2007 5:36 pm   Jersey Business School

Witajcie,

czy ktos z Was uczeszczal na kursy w w/w?
Zastanawiam sie nad jednym z kursow i szukam opinii na na ten temat.

Pozdrawiam

Rafal_D

Wysłany: Czw Sty 03, 2008 5:12 pm   

Nikt nie mial okazji uczyc sie w tej szkole?

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Czw Sty 03, 2008 6:35 pm   

mial

PS Jak zadasz jakies konkretne pytanie postaram sie odpowiedziec :wink:

Shami 

Wysłany: Czw Sty 03, 2008 10:43 pm   

No to ja zadam :) Gierma jaki kurs robiłeś, ile trwał i kosztował? Czy warto w to zainwestować i są jakieś perspektywy awansu / dostania lepszej pracy na Jersey a potem w Polsce?.. Rozumiem, że większość osób uczęszczających na tego typu kursy to rodowici wyspiarze- czy jest ciężko nam w sensie obcokrajowcom robić tego typu szkołę, czy też można się łatwo odnaleźć?
Dodam, że po angielsku mówię dobrze- wiadomo, że czasem robi się jakieś błędy językowe czy gramatyczne, ale to chyba normalne. Z rozumieniem raczej nie ma problemu :wink: Choć przyznam, że kursu językowego tutaj jeszcze nie robiłem i aktualnie zapisałem sie do Highlands na następną turę ESOL (certyfikaty językowe), więc podejrzewam, że pójdę na First Certificate. Warto, czy może od razu spróbować zrobić któryś z kursów Jersey Business School? Dodam, że nie pracuje w branży finansowej :roll:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 2:00 am   

Shami napisał/a:
No to ja zadam :) Gierma jaki kurs robiłeś, ile trwał i kosztował?

Robilem Certified Accountant Technician 1. Trwal pare miesiecy (4 chyba), konczyl sie testem. Kosztowal cos kolo 400.

Shami napisał/a:
Czy warto w to zainwestować i są jakieś perspektywy awansu / dostania lepszej pracy na Jersey a potem w Polsce?

Jesli zamierzasz sie zwiazac z branza, na kursy jakiej idziesz i zamierzasz zostac na wyspie jakis czas - warto. Ja chcialem ksiegowosc lub bankowosc, zaczalem kurs ksiegowosci a dostalem prace w bankowosci - dlatego dalej nie ciagne kursu. Ten kurs ksiegowosci skladal sie z 10 czesci, z czego trzeba bylo ukonczyc chyba 8. Dostajesz papiery miedzynarodowe i rozpoznawalne na calym swiecie, bo przyznaje je miedzynarodowa organizacja. Po powrocie do PL nie powinno wiec byc problemow ze znalezieniem pracy w branzy, choc finansowo lepiej pewnie bedzie zostac tu lub pojechac do innego anglojezycznego kraju.
Niektore kursy jednak nie sa rozpoznawane w innych miejscach. Np ten ktory ja potrzebuje u siebie zeby awansowac tu gdzie chce, nie jest akceptowany oficjalnie w korporacji w oddzialach w UK.

Shami napisał/a:
Rozumiem, że większość osób uczęszczających na tego typu kursy to rodowici wyspiarze- czy jest ciężko nam w sensie obcokrajowcom robić tego typu szkołę, czy też można się łatwo odnaleźć?
Dodam, że po angielsku mówię dobrze- wiadomo, że czasem robi się jakieś błędy językowe czy gramatyczne, ale to chyba normalne. Z rozumieniem raczej nie ma problemu :wink: Choć przyznam, że kursu językowego tutaj jeszcze nie robiłem i aktualnie zapisałem sie do Highlands na następną turę ESOL (certyfikaty językowe), więc podejrzewam, że pójdę na First Certificate. Warto, czy może od razu spróbować zrobić któryś z kursów Jersey Business School? Dodam, że nie pracuje w branży finansowej :roll:

Ja na Twoim miejscu od razu poszedlbym na branzowy. Fakt ze slownictwo musialbys przyswoic i czasami moglbys nie wiedziec o czym mowia, ale tak szybciej nauczysz sie tego co potrzebujesz nie marnujac czasu.
W grupie ok 30 osobowej bylo pewnie ponad polowe Polakow. Z tego co sie zorientowalem nie wszyscy w pelni rozumieli co wykladowca probowal przekazac.

Okresl sobie co chcesz robic, i wez kurs ktory Cie tam zaprowadzi.
Nawet, jesli tak jak w przypadku CAT na ktorym bylem, masz do zrobienia 8 papierow (a kazdy praktycznie drozszy od poprzedniego), to masz szanse na znalezienie zatrudnienia w branzy na samym poczatku. A potem byc moze pracodawca bedzie oplacal studia...

Rafal_D

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 5:35 pm   

Ja zastanawiam sie nad pojsciem na Trust Administrator.
Chociaz ksiegowosc jest druga na liscie.
Czy bedac na tym kursie, ale jeszcze bez zaswiadczenia o ukonczeniu latwiej rozmawia sie w agencji pracy ?

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 5:51 pm   

Rafal_D napisał/a:
Ja zastanawiam sie nad pojsciem na Trust Administrator.
Chociaz ksiegowosc jest druga na liscie.
Czy bedac na tym kursie, ale jeszcze bez zaswiadczenia o ukonczeniu latwiej rozmawia sie w agencji pracy ?

Nie wiem jak jest zbudowany taki kurs. Ile ma czesci, ale jesli pracowales gdzies jako pracownik biurowy i robisz taki kurs - idz do agencji i sie zarejestruj. Nic nie szkodzi, a moze uda sie cos zalapac.

Shami 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 6:36 pm   

Wielkie dzięki Gierma za obszerną i pomocną odpowiedź :idea: Good man :)

Rafal_D

Wysłany: Sob Sty 05, 2008 11:39 pm   

Ktos jeszcze byl na kursach w JBS ??

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sob Sty 05, 2008 11:55 pm   

Rzuc privem w P

Shami 

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 10:04 pm   

Wracam do tematu, bo za tydzień mam testy do Highlands na certyfikaty językowe, a chyba jednak chciałbym z nich zrezygnowac na rzecz Jersey Business School.
Czy ma ktoś jakieś informacje o kursach "Intro to Trust and Company Accounts (compusory)" lub "Intro to Trust and Company Admin. (optional)"?
Nie pracuję w branży finansowej (wiem powierzchownie czym zajmują sie firmy Trust) i w sumie nie chcę zmieniac pracy, ale chciałbym zrobic jakiś przydatny kurs z którego mógłbym miec jakiekolwiek korzyści po powrocie do Polski (potwierdzający nie tylko znajomośc języka, ale i dodatkowe umiejętności). Czy powyższe kursy mogą miec jakąkolwiek przydanośc w polskiej rzeczywistości? Czy można dzięki nim znaleźc gdzieś łatwiej pracę (np. w jakiś funduszach inwestycyjnych)? I w ogóle co można po nich robic konkretnego? Dzieki za każdą informację! Pozdrawiam!

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 9:31 am   

Dopoki w PL nie bedzie trustow ( ile ich jest teraz looknij np TU :lol: :lol: :lol: ) robienie takiego papierka w celu korzystania z niego w PL jest IMHO bez sensu. Sa opinie ze niedlugo trusty w PL beda...

Shami 

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 6:45 pm   

No tak, racja :? - ale może w takim razie warto zrobic ten kurs, poczekac na boom w Polsce i wtedy uderzyc w pierwszej kolejności do boju :lol: Mam nadzieję, że będę jeszcze wtedy żył :wink:
Wybiorę się w takim razie na coś akceptowanego w świecie- prawdopodobnie właśnie CAT o którym pisałeś. Mam tylko nadzieję, że nie wymagają zrobienia najpierw jakiegoś certyfikatu językowego w Highlands, bo w takim wypadku jednak nie będę mógł się stamtąd wypisac :roll: Thx i pozdro!

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Sob Sty 26, 2008 8:00 pm   

mozesz spokojnie isc na CAT bez certyfikatu

Rafal_D

Wysłany: Sob Sty 26, 2008 10:43 pm   

Trust Hurtownia Rolno-Spozywcza :twisted: :twisted:

Odpowiedz do tematu