|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Jak zrobic prawko na Jersey |
| Autor |
Wiadomość |
Magenta
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 5:40 pm Jak zrobic prawko na Jersey
|
|
|
Hej
Czy ktos z was robil Prawko na Jersey? i moglby mi polecic jakies ksiazki i udzielic kilka informacji jak wyglada test i jazdy |
|
|
|
 |
|
|
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 3:58 pm
|
|
|
Dużo informacji znajdziesz na stronie głównej www.jersey.info.pl, w Menu, zakładka - samochód na Jersey. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Magenta
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 6:10 pm
|
|
|
Wielkie dzieki,
odwiedzalam juz ta strana i zapoznalam sie z trescia tego artykulu, mimo to nadal szukam kogos kto zna bardziej szczegolowe informacje
pozdrawiam
marzena |
|
|
|
 |
|
|
poniu
|
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 12:36 am
|
|
|
najpierw idziesz do swojego parisha tzn urzedu miejskiego tam gdzie mieszkasz, zanosisz zdjecie i wypełniasz formulaz który razem ze zdjeciem ma byc podpisany tez przez osobe ktora zna cie nie krócej niz 2 lata i ma inny niz ty adres zamieszkania- najlepiej jakis tubylec . wypełniny formulaz odnosisz to swojego urzedu ( a jest to formulaz o provisional driving licence) po kilku dniach otzymujesz to prowizjonalne prawko i juz mozesz zaczynac nauke jazdy. bioro DVS znajduje sie w porcie la collette w st. helier i tam zdajemy i zapisujemy sie na egzaminy z teori i jazdy. tam tez mozesz zapytac o instruktorów. a egzaminy z teorii i jazdy tylko w jezyku angielskim. powodzenia!! |
_________________ siła płynie z luzu. |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 12:07 am Re: Jak zrobic prawko na Jersey
|
|
|
| Magenta napisał/a: | Hej
Czy ktos z was robil Prawko na Jersey? i moglby mi polecic jakies ksiazki i udzielic kilka informacji jak wyglada test i jazdy |
Zdawalem, bo potrzebowalem do pracy (ubezpieczenie). Jesli potrafisz jezdzic to... zapomnij i naucz sie od nowa.
M.in.:
Rece caly czas maja byc na kierownicy, nie wolno krzyzowac i generalnie ma byc "przekladanka"
Masz jezdzic wolno i DOSADNIE pokazywac, jaka to jestes ostrozna.
Parkowanie w zatoczce - jedz i ucz sie. Jesli potrafisz zaparkowac na ulicy miedzy samochodami - zapomnij o tym i sie oducz. Zatoczki przy forcie, na ktorych testuja maja mniejsza szerokosc niz miejsce parkingowe na ulicy, jesli nie pocwiczysz - bedziesz wjezdzac na kraweznik, co jest rownoznaczne z niezdaniem.
Zdarza sie ze egzaminator bedzie chcial sprawdzic czy potrafisz zahamowac awaryjnie, ale wszystko wyjasni wczesniej.
I pewnie inne...
Najtrudniejsze dla mnie bylo parkowanie. Mimo ze przejechalem ladne pare setek tysiecy km, parkuje na "zyletki", bez punktow odniesienia na tym parkingu musisz sie po prostu nauczyc tych zatoczek. Najlepiej samochodem, na ktorym bedziesz zdawala egzamin... |
|
|
|
 |
JoasiaR
|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 11:40 am
|
|
|
Witam!
Mam pytanie do Giermy-czy dostajac to tymczasowe prawo jazdy trzeba wczesniej zdac jakis egzamin dopuszczajacy do ruchu drogowego? i czy koniecznie trzeba zapisywac sie na lekcje z instruktorem,jesli ma sie swojego ''nauczyciela''? pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Dana
|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 10:32 pm
|
|
|
Czy mozecie mi poradzic, mam polskie prawo jazdy, czy powinnam wymienic je na Jerseyowskie czy to sie po prostu nie oplaca?
Dodam ze jestem na Jersey juz 5 lat i zostane na nastepne 5 lat. |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:41 am
|
|
|
| JoasiaR napisał/a: | Witam!
Mam pytanie do Giermy-czy dostajac to tymczasowe prawo jazdy trzeba wczesniej zdac jakis egzamin dopuszczajacy do ruchu drogowego? i czy koniecznie trzeba zapisywac sie na lekcje z instruktorem,jesli ma sie swojego ''nauczyciela''? pozdrawiam |
Chyba nie trzeba. Nie wiem, bo zdawalem uzywajac polskiego prawka jako "provisional", czyli poszedlem na egzamin, machnalem polskim prawkiem zeby wiedzieli ze jezdze. Wtedy mi sie udalo (nie wiem, czy nie bylem pierwszym polakiem zdajacym - egzaminatorzy z ktorymi gadalem - 3 - nie spotkali sie wczesniej ze zdajacym Polakiem), choc nie bardzo wiedzieli jak sie za to zabrac. Numer polskiego prawka jest dluzszy niz ich provisional i komputer nie przyjmowal tylu znakow. Postanowili jednak wpisac tylko tyle ile sie miesci
Majac prawko provisional musisz jezdzic z kims kto prawko juz ma (chyba min. rok - sprawdz) i nie mozesz wozic innych pasazerow.
| Magenta napisał/a: | Hej
Tak. Highway Code z dodatkiem uwzgledniajacym Jersey.
Test teroetyczny chyba jak w PL - na kompach.
Praktyczny - wsiadasz i jedziesz. Musisz zaparkowac samochod w kopercie z cofania na luku w prawo i lewo niedaleko fortu. Czasami robia test z hamowania awaryjnego. Nie mozesz odrywac rak od kierownicy (musisz je przekladac) i zwracaja bardzo duza uwage na to jak obserwujesz to co sie dzieje wokol auta.
Tutaj mapa - gdybys chciala pocwiczyc wjezdzanie do kopert - musisz, jesli chcesz zdac, bo sa niewymiarowe.
 |
|
|
|
 |
Shami
Wiek: 29 Dołączył: 30 Cze 2007 Posty: 36 Skąd: Zielona Góra/ Jersey (dawniej)
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:01 pm
|
|
|
| Dana napisał/a: | Czy mozecie mi poradzic, mam polskie prawo jazdy, czy powinnam wymienic je na Jerseyowskie czy to sie po prostu nie oplaca?
Dodam ze jestem na Jersey juz 5 lat i zostane na nastepne 5 lat. |
Jasne, ze powinnas je wymienic! Od zeszlego roku wladze Jersey w pelni uznaja wartosc polskiego prawka i mozna je wymieniac na lokalny odpowiednik 1:1 bez zadnych egzaminow (przy pobycie na wyspie dluzszym bodajze niz pol roku wrecz nakazuja to uczynic), wiec wszesniej takie osoby jak np. Gierma mialy poprostu ciezej. Ja dokonalem wymiany juz ponad rok temu, gdyz policja zaczela robic powazne problemy przy kontroli kierowcow (jesli do takiej dojdzie), ktorzy nie wymienili dokumentu, a na wyspie nie sa na wakacjach, lecz tu mieszkaja (groza roznymi sankcjami, m.in. mandatem). Znajomy otrzymal mandat za parkowanie, ktory poszedl uregulowac i jak sie potem okazalo bylo to tylko 10 f- powiedziano mu, ze ma szczescie i zostal potraktowany lagodnie, gdyz przedstawil nie polskie, lecz lokalne prawo jazdy.
Wracajac do sedna, wymiana jest prosta. Musisz pojsc do urzedu w Parish hall`u (np. w St. Helier- przynaleznosc do danego zalezy od tego w ktorym Stanie mieszkasz:). Tam otrzymasz formularz w ktorym wpisujesz swoje dane- wypelniony zwracasz wraz z dwoma zdjeciami (nie powinny byc czarno-biale) i oplata, ktora wynosi kilkanascie funtow (nie pamietam dokladnie ile, ale bylo mniej niz 20). Oddajesz im tez swoje polskie prawo jazdy, gdyz nie wolno posiadac dwoch jednoczesnie (w przypadku powrotu do Polski oddajesz prawko jersey`owskie i dostaniesz polskie spowrotem). Nastepnie czekasz ok. 2-3 dni na list w ktorym bedzie Twoje nowe prawo jazdy, a ktory przysla Ci do domu poczta tradycyjna. Latwo, szybko i przyjemnie
W przypadku zmiany po jakims czasie adresu na wyspie powinnas rowniez poinformowac ten sam urzad o nowym miejscu zamieszkania i zalaczyc tylko jedno zdjecie, aby otrzymac nowy dokument juz bezplatnie (zalecane, gdyz podobno nie dokonanie wymiany grozi rowniez kara 60 f).
To by bylo chyba na tyle Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 10:31 pm
|
|
|
Mam nadzieję Shami, że masz rację - bo jak sobie pomyślałem, że miałbym coś znowu (polskie egzaminy zdawałem... eee... okrągłą liczbę lat temu ) zdawać to mnie zmroziło i stwierdziłem, że rowerem też można wszędzie dojechać... |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 11:00 pm
|
|
|
| Shami napisał/a: |
(...) wczesniej takie osoby jak np. Gierma mialy poprostu ciezej. Ja dokonalem wymiany juz ponad rok temu, gdyz policja zaczela robic powazne problemy przy kontroli kierowcow |
Nigdy nie mialem problemu ze wzgledu na PL prawko. Wyrobilem drugie tylko i wylacznie dlatego, ze moj pracodawca ode mnie tego zazadal, gdyz ubezpieczenie flotowe ktore mial uwzglednialo tylko kierowcow z uprawnieniami lokalnymi.
Dodatkowo, z tego co pamietam nie mozna zarejestrowac na siebie auta tutaj nie majac prawka lokalnego. Choc znam takich, co to omijaja
(...)
Oddajesz im tez swoje polskie prawo jazdy, gdyz nie wolno posiadac dwoch jednoczesnie (w przypadku powrotu do Polski oddajesz prawko jersey`owskie i dostaniesz polskie spowrotem). |
Na takie rozwiazanie nie zgodzilbym sie i teraz tez poszedl na test.
Mam teraz dwa dokumenty, oba lokalne, za oba JA placilem, wiec nie widze powodu dla ktorego ktos mial mi je odbierac zebym pozniej znow mial placic za wyrobienie. W moim wypadku jednak doszlo wrecz do sytuacji patologicznej, w PL pokazuje tutejsze prawko, na Jersey - polskie. |
|
|
|
 |
Shami
|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 7:04 pm
|
|
|
| radiaga napisał/a: | Mam nadzieję Shami, że masz rację - bo jak sobie pomyślałem, że miałbym coś znowu (polskie egzaminy zdawałem... eee... okrągłą liczbę lat temu ) zdawać to mnie zmroziło i stwierdziłem, że rowerem też można wszędzie dojechać... |
Mam racje. Ta informacja to pewnik - wiem,bo sam zrobilem jak wyzej napisalem (kilku moich znajomych rowniez). Sprobuj i przekonaj sie sam, a rowerkiem tez mozna (zdrowo, ekologicznie i ekonomicznie)
| gierma napisał/a: | | Nigdy nie mialem problemu ze wzgledu na PL prawko. Wyrobilem drugie tylko i wylacznie dlatego, ze moj pracodawca ode mnie tego zazadal, gdyz ubezpieczenie flotowe ktore mial uwzglednialo tylko kierowcow z uprawnieniami lokalnymi. |
Wczesniej nie miales problemu, ale od kiedy uznano wymiane polskiego prawa jazdy na lokalne bez dodatkowych egzaminow, czyli od zeszlego roku, takie problemu teoretycznie (gdyby doszlo do kontroli) moglbys miec. Nie wypowiadam sie na temat czestotliwosci zatrzyman przez tutejsza policje (choc raz mi sie to przytrafilo).
| gierma napisał/a: | Na takie rozwiazanie nie zgodzilbym sie i teraz tez poszedl na test.
Mam teraz dwa dokumenty, oba lokalne, za oba JA placilem, wiec nie widze powodu dla ktorego ktos mial mi je odbierac zebym pozniej znow mial placic za wyrobienie. |
Zgodze sie z Toba, ze jesli zdawales egzaminy na prawo jazdy zarowno w Polsce, jak i na Jersey, to mozesz posiadac dwa dokumenty z roznych krajow. Nie wyrazilem sie do konca precyzyjnie, bo chodzilo mi tylko o przypadek w ktorym osoba posiadajaca prawo jazdy polskie chce je wymienic na jersey`owskie nie robiac dodatkowych egzaminow- wtedy nalezy oddac polski dokument, gdyz jest to poprostu wymiana 1:1.
Nie zgadzam sie jednak z ostatnia czescia Twojej wypowiedzi, gdyz wcale nie trzeba pozniej znowu placic za wyrobienie polskiego dokumentu, po wymienieniu go na tutejszy. Jak juz wspominalem, jesli za x czasu oddasz dokument jerseyowski do Parish hall`u, to zwroca Ci Twoje stare polskie prawo jazdy! Rozumiem, ze wygodniej Ci posiadac te dwa dokumenty jednoczesnie, jednak ja uzywam teraz prawka wydanego na Jersey, a jak bede planowal powrot na stale do Polski, to poprostu je oddam i otrzymam polskie spowrotem za darmo, wiec nie widze problemu.
Pozdrawiam!
|
|
|
|
 |
|
|
Dana
|
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 9:20 pm
|
|
|
Dzieki za tak dokladne informacje na temat wymiany prawka.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 3:12 am
|
|
|
Nie wypowiadam sie na temat czestotliwosci zatrzyman przez tutejsza policje (choc raz mi sie to przytrafilo). |
Byl okres, ze bylem zatrzymywany co noc, czasami mialem po 2-3 kontrole kazdej nocy.
Az... pewnego dnia ktos mi rabnal portfel. Zglosilem na Policji ze nie mam dokumentow i nie mam ich tu jak wyrobic, wiec przez jakis czas bede bez nich jezdzil i... tego dnia przestali mnie zatrzymywac. A trybu zycia nie zmienilem. Wiesci w Policji znaczy rozchodza sie szybko
Jak juz wspominalem, jesli za x czasu oddasz dokument jerseyowski do Parish hall`u, to zwroca Ci Twoje stare polskie prawo jazdy! Rozumiem, ze wygodniej Ci posiadac te dwa dokumenty jednoczesnie, jednak ja uzywam teraz prawka wydanego na Jersey, a jak bede planowal powrot na stale do Polski, to poprostu je oddam i otrzymam polskie spowrotem za darmo, wiec nie widze problemu.
Pozdrawiam!
|
Czy jestes w 100% pewien, ze po wyrobieniu lokalnego prawka to polskie nie jest odsylane i niszczone? |
|
|
|
 |
Shami
|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 2:01 pm
|
|
|
No to mnie Gierma zaskoczyles z tak czestymi zatrzymaniami przez tutejsza policje . Caly czas mi sie wydawalo, ze to tutaj ekstremalna rzadkosc, ale jak widac roznie bywa, co jest troche podejrzane
Co do prawka, to jestem pewien tego, co mi powiedziano w Parish hall`u odnosnie tej kwesti, bo specjalnie spytalem co sie stanie z moim polskim dokumentem. No i odpowiedz byla taka jak napisalem wyzej, wiec wierze, ze tak bedzie, ale co z nim naprawde zrobia to tylko oni wiedza, wiec wszystko sie okarze z czasem. Planuje odebrac swoj polski dokument za jakies 2-3 lata, wiec wtedy dam nam pewno znac na forum co nastapilo |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• gadźety • frezarka do drewna • szkolenia sprzedaźowe • szkolenia sprzedaźowe • Toczenie CNC |