|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Jak zrobic prawko na Jersey |
| Autor |
Wiadomość |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 2:16 pm
|
|
|
| Shami napisał/a: | No to mnie Gierma zaskoczyles z tak czestymi zatrzymaniami przez tutejsza policje . Caly czas mi sie wydawalo, ze to tutaj ekstremalna rzadkosc, ale jak widac roznie bywa, co jest troche podejrzane |
Fakt ze tryb zycia mialem wtedy "rozrywkowy" i codziennie do domu wracalem po 2 w nocy, ale kazdej nocy mnie zatrzymywali. Wtedy jezdzilem jeszcze polskim autem, wiec to byl dodatkowy "atut" |
|
|
|
 |
|
|
JoasiaR
|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 9:44 am
|
|
|
Witam wszystkich! Czy ktoś z Was robił prawo jazdy tu na Jersey pierwszy raz? Nie chodzi mi o wymienianie polskiego prawka na angielskie,zdawanie po raz kolejny egzaminów,ale o szczegółowe informacje na temat dokumentów jakie trzeba załatwić,ceny,lekcji z instruktorem no i samych egzaminów.Jeżeli ktoś z Was posiada takie informacje to proszę napisać na forum.Serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 9:04 pm
|
|
|
| JoasiaR napisał/a: | Witam wszystkich! Czy ktoś z Was robił prawo jazdy tu na Jersey pierwszy raz? Nie chodzi mi o wymienianie polskiego prawka na angielskie,zdawanie po raz kolejny egzaminów,ale o szczegółowe informacje na temat dokumentów jakie trzeba załatwić,ceny,lekcji z instruktorem no i samych egzaminów.Jeżeli ktoś z Was posiada takie informacje to proszę napisać na forum.Serdecznie pozdrawiam. |
No dobrze...
Po 15 sek w guglu |
|
|
|
 |
|
|
Aga
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 2:24 am
|
|
|
| Instruktor moze tez zapytac: a teraz, bez spogladania w lusterko, prosze mi powiedziec, jakiego koloru jest samochod jadacy za nami? bardzo zwracaja uwage na to, czy korzystasz z lusterek, uwazasz na pieszych, itp, itd. To tak apropos zdawania egzaminu praktycznego |
|
|
|
 |
kruszynka07
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 1:38 pm
|
|
|
Hejka, czy znacie moze jakiegos fajnego instruktora nauki jazdy, ktorego mozecie polecic?
Jesli tak, to podajcie mi jego namiary. Chcialabym zrobic sobie prawo jazdy, i jesli wiecie cos na temat testow, prosze piszcie. Pozdrawiam buzka |
|
|
|
 |
benek1981

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 112 Skąd: Mielec
|
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 8:29 pm
|
|
|
Hejka. Tak ja zrobilem tu prawka choc posiadalem juz polskie. A zrobilem je od nowa, ze by miec dwa tak na wszelki wypadek. Powiem tylko, ze to nie jest legalne i nikomu nie polecam .
Zaczne od tego, ze tu (jak dla mnie) jest zdac duzo latwiej i nikt nie czeka na okazje, zeby cie oblac. Jezeli juz umiesz jezdzic to nie potrzebujesz wykupowac zadnych lekcji jazdy tylko idziesz do DVS na La Colette (chyba tak sie to posalo) i tam zalatwiasz wszystkio. Testy kosztuja jakis 28f a jazda ok 32 o ile dobrze pamietam. Jezeli jednak potrzebujesz instruktora i troche godzin jazdy to oni Ci go moga zalatwic albo musisz sama podzwonic i popytac. Powinnas w ksiazce telefonicznej ich znalesc bez problemu. Goraco polecam popytac u znajomych angoli lub polakow ktorzy maja miejscowe prawko co najmniej 3lata gdyz jest takie prawo, ze po naklejeniu naklejki L moga z Toba jezdzic i Cie uczyc nawet za darmo, wszystko zalezy od nich Testy sa naprawde proste do zdania tylko trzeba sie zapoznac z miejscowymi drogami i przepisami (Highway Code) no i otrzywiscie z testami. Co do jazdy ... banal. Nawet po drobnych bledach Cie przepuszcza bo nie licza na zadne lapowki i zeby oblac od razu. Tylko szczegol jest taki, ze musisz pozyczyc od kogos samochod na zdawke/jazde bo oni nie daja (jak w Polsce na kursie czy egzaminie) !!!!
Co do zdawania na motor to juz jest troche bardziej skomplikowana sprawa. Najpierw trzeba zaczac od pojemnosci nie wiekszej niz 125cc i zapisac sie na CBT (takie dniowe przeszkolenie na parkingu i na drodze). Po zaliczeniu tego dostajesz taki papierek, ze mozesz juz sam jezdzic moto po drogach i sie dalej uczyc. No i pozniej jak juz jestes pewien swego to procedura jak ze samochodami, testy oraz jazda. Po zdaniu jazdy i dostaniu pelnego prawa jazdy na moto trzeba niestety pojezdzic rok na malym motorku, zeby moc zapisac sie na testy i zdawac na duze motory (powyzej 125cc). Tylko czas zaczyna sie liczyc dokladnie od dostania pelnego prawka na 125cc a nie od CBT czy testow. Jeszcze dodam, ze po zaliczeniu CBT masz tylko 6miesiecy zeby przystapic do testow. Jezeli tego nie zrobisz tracisz to tymczasowe prawo jazdy (provisional license) i trzeba wyrabiac je od nowa w swoim Parish Hol'u. A wlasnie ... zanim zapiszesz sie na testy (auto) lub na CBT (moto) musisz najpierw isc do Parish Hol'u w ktorym mieszkasz i ubiec sie/wyrobic to tymczasowe prawko. Do tego potrzebujesz jedyna 2wa zdjecia paszportowe (nie polskie z boku twarzy) tylko miejscowe "z przodu" i wypelnic formularz i tyle !!!!
Jezeli potrzebujecie jakich kolwiek informacji na temat prawka to walcie jak w dym/ Postaram sie odpowiedziec jak najszybciej.
Pozdrawiam. |
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
|
|
kruszynka07
|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 12:33 pm
|
|
|
cześć wszystkim! czy miałby ktoś z Was aktualną książkę do sprzedania bądz do pożyczenia z testami do prawa jazdy? Bardzo bym prosiła chętnych o pomoc. O odpowiedz proszę tu na forum. Dzięki wielkie |
|
|
|
 |
benek1981

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 112 Skąd: Mielec
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2008 12:51 pm
|
|
|
Heja. Ja nie wiem gdzie podzialem swoja. Wiec jezeli nie chcesz nowej kupowac w ksiegarni to zawsze pozostaje darmowa biblioteka
Powodzenia |
_________________ .... Bog mi dal dwa kola bo wszystkie skrzydla byly juz zajete |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• drzwi ppoź • szkolenia firmowe • zakład pogrzebowy morąg • sprzedaź węgla • BUTY ROBOCZE |