Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wygląda lot na jersey z przesiadką w gatwick???
Autor Wiadomość
marzenka1483

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 12:34 pm   Jak wygląda lot na jersey z przesiadką w gatwick???

WItam. Niedługo lecę na Jersey, kupiłam już bilet i mam łączony british airways kraków gatwick gatwic - jersey. Czy może ktoś mi napisać jak to będzie wyglądała ta przesiadka w londynie?? Muszę gdzieś podobno przejść - daleko to??? Pytam bo lecę z dzieckiem. i chyba jakoś będę miała nie wiele czasu. No i co z bagażem? Odbieram i znowu nadaję czy robią to sami w końcu to ta sama linia. Są jakieś zakazane rzeczy które mogę wywieźć z Polski a mogą zabrać mi w Londynie?? Proszę o pomoc!!! :?:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 12:53 pm   

Check-inujac sie w Krakowie popros by bagaz zostal od razu nadany do Jersey. Nie powinno byc problemu. Samolot z KRK laduje na tym terminalu (North), z ktorego bedziesz leciec na Jersey.
BA ma kioski na Gatwicku, w ktorych sie bedziesz musiala wczekowac (jak bankomaty - wszystko robisz sama). Dlatego wez ze soba bilet czy potwierdzenie lotu, zebys potem nie musiala kombinowac.
Lotnisko jest opisane i czytelne, jesli znasz podstawowy angielski nie powinnas miec problemow.
TU masz mape terminalu.
TU masz zakazane przedmioty.

marzenka1483

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 1:41 pm   

czyli nie będę musiała nigdzie przechodzić.:lol: Super. Bardzo dziękuję. pozdrawiam!!! :lol:

radiaga

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 2:29 pm   

Podpowiem trochę ;)
Jeśli lecisz BA - to checkiny - oba - załatw przez internet. Internetowy checkin otiwerany jest 24 przed odlotem samolotu. Im szybciej to załatwisz tym masz więszy wybór miejsc ;) Jeśli będziesz się chekować na lotnisku/kiosku - to zostaną pewnie tylko miejsca w ogonie i po środku.

Mając oba checkiny - w Krakowie oddajesz tylko bagaż (do Jersey bezpośrednio), a na Gatwick nie musisz nic robić - albo zostajesz w strefie bezcłowej / tranzytowej. Albo - jeśli przypadkiem wyjdziesz - idziesz po prostu do odprawy - nie masz już bagażu, a masz checkiny - więc jedna kolejka z głowy ;)

Żeby nie było zbyt kolorowo - to powiem, że w pierwszych trzech podróżach BA zgubiło mi bagaż 2 razy :D
Ale na drugi dzień grzecznie dowieźli pod wskazany adres ;)

marzenka1483

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 11:35 am   

Bardzo dziękuję za pomoc. Czyli jak się odprawię przez internet nic nie muszę robić??? Wysiadam w londynie i idę na odprawę do jersey??? Bardzo tam jest pokręcone. Lecę pierwszy raz i to na dodatek z dzieckiem poniżej 2 lat - stres robi swoje. Dobrze że ten bagaż odbieram dopiero na jersey, bo chyba bym nie dała rady. Jeszcze raz dzię kuję Wam za pomoc. Jeśli macie jeszcze jakieś wskazówki żeby przeżyć tą podróż bez nerwów to byłabym bardzo wdzięczna za te rady.

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 6:55 pm   

Jesli lecisz z dzieciakiem wozek wez ze soba. Miedzy lotami jest zazwyczaj sporo czasu i chodzenia. Wozek jest dodatkowym "przedmiotem", z ktorym mozesz sie odprawic. Odbiora od Ciebie dopiero na plycie lotniska (albo w rekawie) i wsadza do luku bagazowego, po wyjsciu popros o niego.
Na Gatwicku patrz na monitory z lotami - z ktorego gate'a odlatuje Twoj samolot.
Jak bedziesz miala pytania - pytaj tych, co beda leciec. I do Londynu, i na Jersey, bedzie leciec sporo Polakow. Dasz sobie rade i... do zobaczenia na miejscu :wink:

BTW: Kiedy lecicie?

marzenka1483

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 7:39 pm   

To fajnie. !8 października. :lol: A na monitorze z lotami będzie numer loty czy tylko jersey i godzina??? Pocieszam się że przecież będzie dużo ludzi i będzie się kogo spytać, ale jednak stres robi swoje :?

marzenka1483

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 7:40 pm   

***18 października miało być a nie 8. Sorki za pomyłkę :wink:

Gierma 
Nikt Wazny

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 8:25 pm   

Na monitorach bedzie chyba godzina odlotu, nr lotu / miejsce docelowe (na zmiane) i dane dotyczace gate'a...

marzenka1483

Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 6:13 am   

Aha., Dzięki. :)

marzenka1483

Wysłany: Pią Lis 16, 2007 5:24 pm   

Jestem na miejscu i chcę Wam BARDZO podziękować za rady. Naprwadę dużo mi pomogliście. Jestem w St Helier i przesyłam gorące pozdrowionka dla WAS!!!. :)

Odpowiedz do tematu