Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile warta jest polska solidarność?
Autor Wiadomość
Marceli 

Wysłany: Pią Lis 18, 2011 11:13 pm   Ile warta jest polska solidarność?

Pewnie wszyscy wiedzą, że z początkiem kwietnia UK wycofuje przepis/ustawę zwaną "Low Value Consignment Relief". Oznacza to, że wszystkie towary wysłane z Jersey od tego czasu będą obciążone podatkiem VAT w wysokości 20%. Spowoduje to spadek ich atrakcyjności. Resztę sobie dopowiedzcie. Szacuje się, że 750-1000 osób na Jersey straci pracę. Wśród nich wielu Polaków.

I tu moje pytanie. Co Wy Polacy zamierzacie z tym zrobić?

Zgaduję, że znowu nic. Gdybyście jednak mieli ochotę i pięć minut, zawsze możecie złożyć swój głos pod petycją ON-LINE!. Zebranie jedynych 100 000 :shock: głosów wymusi debatę na ten temat w Izbie Gmin parlamentu brytyjskiego. Ja podpisałem. Kliknijcie proszę w ikonkę fejsbuka, więcej ludzi się dowie.

https://submissions.epetitions.direct.gov.uk/petitions/22199

Zatem do boju!

gudej

Wysłany: Sob Lis 19, 2011 5:33 pm   

Ja sie podpisalem w grupie sila :)

Szkoda tylko ze wiekszesc z nas potrafi tylko gadac a nie dzialac :(

coOLOser 

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 12:26 pm   

A co to jest SOLIDARNOŚĆ, bo ja solidarność to kojarzę z filmu "Czterej pancerni i pies", a tutaj to tylko mi na myśl przychodzi solidarność (ta pisana małymi literkami).

Vega 

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 3:21 pm   

Utrata pracy przez 750 - 1000 osob to bedzie tez ogromny problem dla States, dlatego oni takze dyskutuja z tymi z UK. Nie myslcie, ze ich to nie obchodzi. Tyle tylko, ze beda dbac o tych z co najmniej 5-letnia rezydentura...
Ostatnio zmieniony przez Vega Pon Lis 21, 2011 3:21 pm, w całości zmieniany 2 razy  

gg 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 11:47 pm   

Podpissane ... A jak !!

Marceli 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 8:39 pm   

Dziękuję wszystkim, którzy podpisali się. Nie jest to w moim bezpośrednim, ani nawet pośrednim interesie, aby play albo indygo nie padło. Oczami wyobraźni widzę te wszystkie posty proszące o pomoc w znalezieniu pracy. A kwiecień już niedługo.

Może ktoś poświęci chwilę i wyskrobie po angielsku dobry tekst na fejsbuka, taki aby zjednać wiele osób. Coś w stylu:
"Dont let UK government to rob you even more on taxes you already pay. Dont pay more on amazon and play.com sites. Say that you disagre with new UK tax policy bla bla bla i takie tam"

Czy ktoś jest chętny, aby napisać zwięzły tekst z prostym przekazem, tekst który zwróci uwagę?

Vega 

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 9:42 am   

W gazetach pisza, ze jest juz po ptokach i w kwietniu maja zamknac Play.com i Indygo.

Wczoraj ukazal sie maly artykul w JEP, ze prawnicy z Jersey zastanawiaja sie nad wytoczeniem prawnego procesu tym w UK... To juz chyba ostatnia deska ratunku.

Odpowiedz do tematu