|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Historia dziadka |
| Autor |
Wiadomość |
biker76
|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 6:26 pm Historia dziadka
|
|
|
Witam
Czy ktoś z rodaków na wyspie Guernsey może mi pomóc w następującej sprawie:
jestem mieszkańcem Rybnika na śląsku, z uporem maniaka staram się doszukać przebiegu służby mojego dziadka w wehrmachcie (nie miał wyboru i jako Polak musiał służyć w tym wojsku). Wiem, że od stycznia 1944r. przebywał na wyspie Guernsey, nie znam jednostki wojskowej, 9.05.1945r. dostał się do niewoli angielskiej i w dniu 22.05.1945r. wstąpił do armii andersa. posiadam jedynie dokument z 93 obozu repatriacyjnego nie wiem z jakiej miejscowości. W marcu 1946r. wrócił do domu.
Czy wiecie może do jakiej instytucji na wyspie mógłbym napisać żeby uzyskac jakieś szczegóły w interesującej mnie sprawie? Wiem, że na wyspie znajduje się muzeum okupacji niemieckiej i jakieś stowarzyszenie zajmujące się fortyfikacjami, ale nie mam na nich namiarów.
Za wszelką pomoc, uwagi i wskazówki będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich Polaków na wyspach. |
|
|
|
 |
|
|
mike
|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 5:07 pm
|
|
|
| channel islands occupation society. wyskakuje w google tylko jersey branch. napisz do nich, napewno musza wiedziec kto jest kto na guernsey od takich spraw. |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
|
|
biker76
|
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 9:11 am
|
|
|
| Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem i za namiary na muzeum. Ale teraz pojawia się problem - napisać do nich prośbę w języku angielskim. Czy ktoś z użytkowników forum mógłby przesłać mi tłumaczenie na pw lub meila? Chodzi mi o przetłumaczenie treści, którą zawarłem w pierwszym moim poście. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• konstrukcje stalowe • węgiel • biuro podróźy mikołów • USŁUGI KSIĘGOWE LUBLIN • przydomowe oczyszczalnie ścieków | |
|