Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Historia dziadka
Autor Wiadomość
biker76 

Wysłany: Pon Lis 01, 2010 6:26 pm   Historia dziadka

Witam
Czy ktoś z rodaków na wyspie Guernsey może mi pomóc w następującej sprawie:
jestem mieszkańcem Rybnika na śląsku, z uporem maniaka staram się doszukać przebiegu służby mojego dziadka w wehrmachcie (nie miał wyboru i jako Polak musiał służyć w tym wojsku). Wiem, że od stycznia 1944r. przebywał na wyspie Guernsey, nie znam jednostki wojskowej, 9.05.1945r. dostał się do niewoli angielskiej i w dniu 22.05.1945r. wstąpił do armii andersa. posiadam jedynie dokument z 93 obozu repatriacyjnego nie wiem z jakiej miejscowości. W marcu 1946r. wrócił do domu.
Czy wiecie może do jakiej instytucji na wyspie mógłbym napisać żeby uzyskac jakieś szczegóły w interesującej mnie sprawie? Wiem, że na wyspie znajduje się muzeum okupacji niemieckiej i jakieś stowarzyszenie zajmujące się fortyfikacjami, ale nie mam na nich namiarów.
Za wszelką pomoc, uwagi i wskazówki będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich Polaków na wyspach.

mike

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 5:07 pm   

channel islands occupation society. wyskakuje w google tylko jersey branch. napisz do nich, napewno musza wiedziec kto jest kto na guernsey od takich spraw.

BlackMamba 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 7:47 pm   

http://www.occupied.guernsey.net/

biker76 

Wysłany: Sro Lis 03, 2010 9:11 am   

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem i za namiary na muzeum. Ale teraz pojawia się problem - napisać do nich prośbę w języku angielskim. Czy ktoś z użytkowników forum mógłby przesłać mi tłumaczenie na pw lub meila? Chodzi mi o przetłumaczenie treści, którą zawarłem w pierwszym moim poście.

Odpowiedz do tematu