|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
gratulacje |
| Autor |
Wiadomość |
poland
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 12:42 am gratulacje
|
|
|
| Chcialem sie tu wypowiedziec na temat firmy SKORPION ktura zajmuje sie przewozem ludzi i rzeczy do polski i z polski na jersey .... przejaz jest tani jest w nim zapewniony posilek cieply oraz postoje na toalete i np na papieroska jedzie sie w milej atmosferze kierowcow ktorzy odbieraja cie z pod domu i zoaworza pod dom ....nie zostawiaja cie na stacji benzynowej czy tez kaza dojsc czy dojechac nie mowia ze postuj za 5 godzin bo maja taki kaprys czy tez nie wioza cie do knajpki gdzie sa umowieni z szefem ze jak przywiaza klijetow to sami jedza za darmo w cenie biletu masz prom oplacony i naprawde polecam ludzie wreszcie sie jedzie z kultura a nie z burakami drodzy klijeci pan Glowa juz moze przestac straszyc biednych ludzi utrata pracy jesli nie beda z nim jezdzic pan KAMINSKI juz przestanie wozic ludzi jak buraki ustalajac wlasne prawo ze kiedy wysyla sie pieniadze w funtach kierowcy wymieniaja na polskei w zaprzyjaznionych kantorach twierdzac ze tak bespieczniej postoje kiedy im sie za chce i za to ze ludzie napiaj sie w busie pucuja mu go na stacji benzynowej ludzie wreszcie sie to ukruci i do domu mozna dojechac z kultura i w super atmoswerze polecam ich numer 7700348599 7797816708 ....polecam warto i przystempne ceny |
|
|
|
 |
|
|
jacek
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 1:32 am
|
|
|
Moje najszczersze gratulacje dla autora powyższego postu. To bezapelacyjnie najdłuższe zdanie znalezione na tym forum,jak dotąd. Do końca nie wiem nawet,czy to równoważnik,czy biały wiersz...
Sugeruję adminowi tego forum nagrodzenie autora słownikiem ortograficznym oraz - jako bonusik - słownikiem poprawnej polszczyzny:) |
_________________ Motłoch wierzy,że dosięgnie rzeczy szlachetnych,poniżając je. |
|
|
|
 |
matilda
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 284 Skąd: St. Helier obecnie
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 9:41 am
|
|
|
| ha, dla mnie to cenna informacja bo potrzebuje cos sobie przywiezc, a ty sie czepiasz jacek... |
|
|
|
 |
|
|
jacek
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 10:44 am
|
|
|
| Czepiam się i będę się czepiał,ba nawet tępił niechlujstwo językowe rodaków. Ot,taka moja mała misja... Co do treści postu,nie mam NIC. Więcej,ucieszyło mnie nawet,że ktoś profesjonalnie podchodzi do sprawy transportu imigrantów w Polszcze... |
_________________ Motłoch wierzy,że dosięgnie rzeczy szlachetnych,poniżając je. |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 11:21 am
|
|
|
| czasem to niechlujstwo a czasem dysleksja... |
|
|
|
 |
evita

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 26 Mar 2007 Posty: 153 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 1:03 pm
|
|
|
chetnie dorzuce 3 grosze do tego tematu , gdyz zaskoczyl mnie pozytywnie poland ,ktory pierwszy raz napisal o CZYMS pochlebna opinie - i tu mu wielki brawo , a odnosnie formy ... no coz jacku odsylam cie do pozostalych postow polanda , przekonasz sie , ze to nie jest niechlujstwo , a ewidentna dysleksja ale super poland , ze poruszyles ten temat bo i warto pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
matilda
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 3:33 pm
|
|
|
| no wlasnie! |
|
|
|
 |
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 4:40 pm
|
|
|
Popieram Jacka
Nie sądzę, żeby słowotok był objawem dysleksji, chyba, że mówimy o takiej odmianie tej choroby, którą leczy dobry nauczyciel z mocną linijką |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
matilda
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 5:21 pm
|
|
|
ojejku, dajciez spokoj! mineliscie sie z powolaniem czy co? (po)uczyc by sie kogos chcialo? moze wlasne dzieci najlepiej. moze dla polanda juz za pozno (jesli nie jest to dysleksja).... ale to nie znaczy ze ma sie taki ktos wcale nie wypowiadac, bo moze miec cos ciekawego do powiedzenia (? ) wiec zsiadzcie juz z niego!
srodek przekazu, slowo pisane lub mowione np., powinno byc transparentne, ale jesli nie jest i sie na nim skupiamy raczej niz na message-u to nie przekresla to wcale wartosci przekazu! a co z tymi co kiepawo mowia po angielsku ale probuja cos interesujacego przekazac? czy Anglicy powinni sie zalewac z ich zdolnosci jezykowych, czy odebrac to co zdolaja i kontynuowac konwersacje? he!?!! |
| Ostatnio zmieniony przez matilda Pią Sie 21, 2009 5:27 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
evita

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 26 Mar 2007 Posty: 153 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 7:22 pm
|
|
|
dzizus
zmiast starac sie docenic przekaz (jaki by nie byl) potraficie jedynie krytykowac , a nikt inny zawarl w swoim poscie piekny cytat N. Gomez D'avila
a metody linijki .... czarnogrodem zalatuja , czego jas sie nie nauczyl - tego jan nie bedzie umial , osobiscie uwazam ze kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie , paradoksalnie tylko nik "poland" sklanial by do przemowy na poziomie prof. Jana Miodka.....
ja zrozumialam to co chcial poland przekazac i to bez slownika |
|
|
|
 |
ladymanic
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 8:04 pm
|
|
|
no tak. dysleksja. no tak, "message" ladny i faktycznie nalezy chwalic i poierac chec mowienia czegos pozytywnie dla odmiany:)))ja co prawda z kaminskim jechalam i w zasadzie nie mam zlych doswiadczen, ale dobrze wiedziec.
jacuuus, nie badz gnida, ja tez sie posmialam, ale to chyba nie mozna tak ciagle na ludzi wskakiwac, dajmy juz spokoj. ja Cie doceniam za te Twoja krucjate przeciwko niechlujstwu, ale nie badzmy juz tacy pedantyczni, bo sie z nas zrobia niewolnicy tej czystosci jezykowej, a mysle, ze zawsze jest sie do czego przyczepic.
hahahaha, a teraz widze kiedy ten post byl. dobra, adios jevribadi. |
|
|
|
 |
poland
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 11:04 pm
|
|
|
moi drodzu tak mam dysleksje i dysortografje nie wstydze sie tego bo nie warzne jest czy z czy rz tylko to co chcesz powiedziec Jacku w moim zyciu napisalem sie zeszytow tony regolki znam na pamiec ale niestety z wielkim zalem i wstydem tak bo sie wstydze tego ze tak jest ale nie moge nic zrobic ...i pamietaj kolego nie patrz drzazgi w oku swym gdy w twoim jest belka moze twoje wypowiedzi tez moga nie byc odbierane pozytywnie nie ortograficznie ale forma wiec skup sie na tym co chce powiedziec i przekazac bo naprawde warto .....milego wieczorku lub tez dnia dla wszytkich pozdrowionka
[ Dodano: Pią Sie 21, 2009 11:33 pm ]
[quote="jacek"]Motłoch wierzy,że dosięgnie rzeczy szlachetnych,poniżając je. Ot,taka moja mała misja... drogi Jacku do motlochu to ty sie zaliczasz ja nie nikogo nie ponizam tylko ukazuje faktu i daje cenne informacje a misje to ty mozesz miec wez zacznij sobie zbierac nakretki od Pepsi bys mogl wyjechac na odlotowe wakacje a takie watki to chyba wzioles z poradnika dla akwizytorow coooo |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 229 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 11:41 pm
|
|
|
he he he, ubawilem sie setnie
10/10
dla was wszystkich |
_________________ Pomogłem? Nie krępuj się, wciśnij "Pomógł". |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 11:58 pm
|
|
|
Ech,nie sądziłem,że moja drobna uwaga do postu kolegi 'polanda' wywoła taką reakcję.Trudno,muszę się wypowiedzieć,czuję się wywołany do tablicy...
Po pierwsze - jeśli ktoś uważa,że nie ma różnicy w zdaniach: "Dobra k...a pójdzie ze mną" i "Dobra,k...a,pójdzie ze mną" ,to przed napisaniem posta powinien się skonsultować z kimś nie mającym dysleksji i dys...czegoś tam jeszcze,bo tzw. 'message' (jak ktoś napisał był wcześniej) może być odczytany opacznie,a tego chyba autor by nie pragnął.
Po drugie - napisałem WYRAŻNIE,że do treści posta nie mam NIC,choć przebrnięcie przez niego stanowiło chwilami nie lada wyzwanie.
Po trzecie - OCZYWIŚCIE,że każdy ma prawo wyrazić swoją opinię.I ja to właśnie zrobiłem.I wcale nie Leśmianem czy inną Pawlikowską-Jasnorzewską,tylko zwykłą,pospolitą polszczyzną,z należnymi jej znakami diakrytycznymi, pisaniem nazw własnych dużą literą i językiem,ogólnie rzecz biorąc,dość potocznym. Są językowe elementarne normy,które trzeba szanować,a jak już się ma dysleksję,to prosi się kogoś o pomoc,by nie kaleczyć wypowiedzi publikowanej w dużym medium. I o to tylko proszę,i nikt mi tego zabronić nie może.Na naukę nigdy nie jest za póżno.
Po czwarte - poziom polszczyzny u rodaków,z którymi się zetknąłem tu na wyspie,jest w mojej ocenie dość mizerny (zaznaczam,nie jestem filologiem),tak w mowie,jak i w piśmie,a mnie zawsze imponowały osoby pięknie władające własnym,ojczystym językiem.
Tyle. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i wybaczcie,że się czepiam,ale nie doszukujcie się w tym krucjat i Bóg wie czego. |
|
|
|
 |
poland
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 1:18 am
|
|
|
Jacku nie próbuję tu bić piany, ale skoro już tak sie starasz być do przodu to w twoim cytacie pierwszy przecinek jest nieprawidłowy, ponieważ to jest myśl ciągła. Jak zauważyłem po twoich wypowiedziach, do każdego postu na różne tematy wcinasz sie z polszczyzna. Nudne to już sie staje i zastanawia mnie to czy nie masz po prostu jakiś kompleksów, które tuszujesz tym tematem.Proszę Cię- zanim wypowiesz sie, przeczytaj o czym ktoś pisze i wypowiedz sie na temat bo zbaczamy z kursu. ok? Z resztą, skoro brak Ci pięknej ojczystej mowy, to co robisz na Jersey? Mam teraz nadzieje, że nie zawiodłem Twoich oczekiwań i znaki diakrytyczne wraz z ortografią są na swoim miejscu. |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• drzwi ppoź • drzwi drewniane • miał węglowy • agencja interaktywna chorzów • szkolenia handlowe |