Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Emigracja?
Autor Wiadomość
Dorfi

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 9:47 am   Emigracja?

Witam. Mąż dostał propozycję pracy na Wyspie i zastanawiamy się nad przeprowadzką. Pracodawca bardzo naciska i wszystko dzieje się jak na mój gust za szybko. Zbieram więc wszelkie informacje na temat życia i kosztów. Będę zadawać rózne dziwne pytania za które z góry przepraszam.
Prawdopodobnie we czwartek 12-go polecimy oboje i zostaniemy do niedzieli. Może ktoś z Was zechce się z nami spotkać i porozmawiać? Musimy się dobrze zastanowić zanim podejmiemy decyzję o przeprowadzce.

m@jki25

Wysłany: Nie Lip 08, 2007 3:19 pm   

Hmm. pogadac zawsze mozna , ale lepiej i szybcie juz sie umowic na jakas pogadanke na skype czy chociaz gg zeby potem czasu nie marnowac na glupoty :D .... zreszta kazdy ma rozne doswiadcznia zwiazane z wyspa, ja na przyklad jestem singlem wiec na temat zycia malzenskiego na wyspie nie wiele moge powiedziec....co nie znaczy ze sie skarze :twisted:

Ania

Wysłany: Nie Lip 08, 2007 9:48 pm   

wyspa Was na pewno zachwyci...jest po prostu piękna. Jednak na początku na pewno wszystko przeraża. My przeprowadziliśmy się we wrześniu. Wszystko również działo się bardzo szybko - w sumie decyzja zapadła w 2 dni. Muszę przyznać że nie żałujemy - jednak zaklimatyzowanie się nigdy nie jest łatwe. Wszędzie nowi ludzie, nowe zwyczaje, nowe ceny, nowe reguły gry. dacie radę, najważniejsze że będziecie mieć pracę, bo w sezonie jest dosyć ciężko. jak pracodawca pomoże Wam jeszcze w znalezieniu mieszkania bez kwalifikacji, za przyzwoitą cenę - to naprawdę warto.
Nie wiem jak jest z dziećmi na wyspie - ale we dwójkę można sobie zapewnić wygodne życie. jak masz jakieś pytania - to śmiało pytaj...ja to przeżyłam i chętnie Ci powiem coś niecoś na temat wyspy...

JS

Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 9:33 pm   

My jestesmy tutaj od 4 lat. Wyspa jest przepiekna i ma do zaoferowania wiele atrakcji.... Niestety jest tez bardzo droga i wynajecie niedrogiego mieszkania bez tz housing qualifications graniczy z cudem. Plusem jest fakt ze zwykle pracodawcy oferuja takie benefity jak fajne mieszkanko - my mielismy farta gdyz mamy przyjemne M4 (za ktore pewnie bysmy placili okolo 1300 funciakow na mc ) Pierwsza rada: dowiedzcie sie czy pracodawca oferuje mieszkanko!!! Jesli jestescie rodzinka z dziecmi to Jersey jest fantastycznym miejscem dla maluchow. Ale sa i minusy - przedszkole to wielka loteria i 50% dzieci dostaje miejsce w nieplatnym przedszkolu, reszta placi okolo £180.00 i drozej na tydzien. Bezplatna szkola dla kazdego zaczyna sie od 5 roku zycia maluszka.
Najwiekszy minus to CENY i koszta utrzymania sie - przerazajaco drogo!!! Plus to cudowne, czyste i bezpieczne miejsce - no coz ale za to zeby tu byc trzeba placic odpowiednie pieniazki.........
Jesli przyjezdzacie z UK to zapomnijcie o tych wszystkich benefitow od panstwa - tutaj niema nic i za wizyte u lekarz placisz 20 funtow.
Powodzenia w podjeciu decyzji :)

Odpowiedz do tematu