|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
Emeeytura |
| Autor |
Wiadomość |
daniel2003
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 5:38 pm Emeeytura
|
|
|
| Czy moze mi ktoś powiedziec po ilu latach pracy na Guernsey nabywa sie praw do emerytury. |
|
|
|
 |
|
|
puchatek
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 11:56 pm emerturka
|
|
|
| czesc z tego co mi wiadomo to przysluguje ona po uplywie 5 lat pracy i nie koniecznie w jednym ciagu okresu pracy,ponadtto wazna jest tzw.skladka na social security bo to tez jest wazne i od tego zalezy wysokosc ale i tak z reguly jest ona najnizsza w stosunku do genzyjczyka.puchatek. |
|
|
|
 |
majka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 33 Skąd: łódź/guernsey
|
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 12:24 am
|
|
|
masz rację , ponadto - pięć lat to minimum z tego co mi wiadomo ,czyli otrzymujesz 1/8 po 5 latach,i dalej proporcjonalnie,
jeśli ostatnie 5 lat przed przejściem na emeryturę pracujesz tutaj to wypłacają tutaj oczywiście wliczając lata składkowe z PL ,
swoją drogą jeszcze nie przymierzam się do zjazdu ale ciekawe jak później ich ścignąć za swoje składki skoro polski Zus twierdzi , że nie mają żadnej umowy o transwerze składek z Guernsey
może ktoś jest lepiej zorientowany?
Majka |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• szkolenia firmy • biuro rachunkowe • płaszcze damskie • operacje zaćmy • szkolenia otwarte | |
|