|
Czy jest możliwość zwrotu taxu? |
| Autor |
Wiadomość |
Kristof83
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 6:42 am Czy jest możliwość zwrotu taxu?
|
|
|
| Witam...słuchajcie czy jeżeli ktoś po np. 3-4 latach zawija do Polski to czy jest możliwość zwrotu płaconego tu podatku? Z góry dzięki za odpowiedzi...pozdro |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 221 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 4:51 pm
|
|
|
he he he, jakby zwracali to i ja moglbym przemyslec sprawe powrotu, a potem do upadlego i jeszcze by zostalo he he he
najlepiej pojsc i zapytac, a potem dac znac na forum, moze sie okazac ze exodus polakow z jersey niedlugo przed nami
pzpr |
|
|
|
 |
Krystyna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Lip 2008 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 5:06 pm
|
|
|
| Przecież Jersey nie polega ustawie o "podwójnym opodatkowaniu"! To co niby polski fiskus miałby zwracać? A do tego jeśli nie złożyło się w odpowiednim czasie deklaracji o zmianie rezydencji podatkowej (czyli tak jakby "wypisało" sie z polskiego urzędu skarbowego) to mogą każą zapłcić podatek od dochodów osiągniętych na Jersey! za te 3-4 lata oczywiście. W tej sytuacji, jeśli za zarobione i zaoszczędzone funty zechce się nabyć auto, mieszkanie, działkę w Polsce to wg mnie na 100% mogą zapytać skąd kasa na to była? I jak się odpowie, że ciocia z Ameryki podarowała to też do kitu, bo podatek od darowizny trzebaby zapłacić! |
|
|
|
 |
|
|
Marceli
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 8:54 pm Re: Czy jest możliwość zwrotu taxu?
|
|
|
hej
kristof83 napisal | Kristof83 napisał/a: | | zwrotu płaconego tu podatku? | wiec wydaje mi sie ze chodzi jednak o zwrot podatku tutaj na jersey
ale zaintrygowala mnie inna sprawa, mianowicie "certyfikat rezydencji podatkowej" i o dziwo nasze US-y akceptuja takie cudo od 1 stycznia tego roku, ale niestety, jezeli dobrze podazam za znowelizowana ustawa, obejmuje ona tylko osoby "którzy mają miejsce zamieszkania dla celów podatkowych
w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej
lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru
Gospodarczego albo w Konfederacji Szwajcarskiej"
czyli jersey odpada.
my dalej musimy zaslaniac sie, ze mieszkamy na jersey ponad 183 dni w roku i tu jest nasze centrum interesow zyciowych i gospodarczych
pozdrawiam |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 10:54 am
|
|
|
| "certyfikat rezydencji podatkowej" - na Jersey nie wystawiają takiego cuda, wiem bo byłem pytałem, pisałem |
|
|
|
 |
Marceli
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 4:56 pm
|
|
|
hej
wygrzebalem takie info a propos omawianego certyfikatu:
http://jersey.info.pl/for...tyfikat&start=0
| Dorfi napisał/a: |
Podczas pierwszej rozmowy (telefonicznej) ze skarbówką urzędnik poradził mi uzyskanie certyfikatu rezydencji podatkowej, co skarbówka na Jersey obiecała wystawić.
|
inna rzecz czy wystawiaja czy nie, a inna ze (jezeli jednak wystawiaja) jerseyowski certyfikat jest(bylby)w polsce bezwartosciowy
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Krystyna
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 6:36 pm
|
|
|
Napisano "jak po 3-4 latach człowiek zaiwja do Polski....uzyskać zwrot płaconego TU podatku?" zrozumiałam więc, że ktoś ma zamiar rozliczyć się za te 3-4 lata w Polsce i ma nadzieję, że dostanie zwrot jakikolwiek. Osobiście przypuszczam że wątpię, raczej dopłaci wraz z odsetkami!
Co do certyfikatu rezydencji to musiałabym dopytać w poniedziałek (jeśli to kogoś interesuje). Moja wiedza co do złożenia odpowiedniego druku w Polsce, w momencie kiedy podejmuje się decyzję o zamieszkaniu na Jersey (czy gdziekolwiek za granicą na dłuższy czas) a więc zmienia "rezydencję podatkową" są sprzed ok 4 lat Składało się NIP2 czy 3 i tyle tego. I urząd skarbowy odczepial się co do rozliczenia rocznego i płacenia w Polsce czegokolwiek, ponieważ centrum życiowe przenosiło się z Polski gdzie indziej. Nie śledziłam ostatnio zmian, ale to żaden problem. |
|
|
|
 |
Marceli
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 12:37 pm
|
|
|
hej,
dziekuje krystyno, mozna ciagnat ten temat, ale wypadaloby go przekleic, ja zerkalem niedawno w nowelizacje ustawy o podatku dochodowym i nasunal mi sie jeden glowny wniosek, nikt nam nie daruje podatkow "za frajer"
i teraz rodzi mi sie pytanie, poniewaz tak dlugo jak tu pracujemy i mieszkamy, nikt nam nic nie zrobi(w sensie US w polsce), ale co sie stanie gdy wrocimy z pieniedzmi?
wykladnia jednego z przepisow, ktory nas dotyczy odnosi sie do miejsca zamieszkania i zamiaru pozostania w tym miejscu. wszyskto jest ok, do czasu kiedy mieszkamy na jersey i mamy zamiar tam pozostac, tylko ze slowo zamiar daje duze mozliwosci interpretacyjne dla US w polsce(niestety najczesciej na nasza niekorzysc)
no i teraz moje pytanie: Co sie stanie, jezeli zmienimy zamiar i wrocimy z pieniazkami do Polski?
moim zdaniem nie ma co liczyc na taka postawe US---->
raczej na taka---->
he he he, pozdrawiam i jezeli temat kogos wciagnie, prosze go przekleic, bo ja nie wiem jak |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 2:39 pm
|
|
|
zwrot płaconego podatku - oczywiście że nie, jest to wbrew logice. Wystarczy zwijac sie z każdego kraju i w rzeczywistości mieć wieczny zwrot, de facto nie placić.
zwrot NADpłaconego podatku- oczywiście że tak, bez problemu, pełnomocnictwo lub czek. |
|
|
|
 |
|
|
Krystyna
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 6:55 pm
|
|
|
| Zasięgnęłam języka w naszym US. Ale dzisiaj nie mam czasu napisać. W każdym bądź razie jak się dba o kwity na Jersey to w Polsce nie powini się czepiac. Mówimy oczywiście o dłuższym pobycie |
|
|
|
 |
Kristof83
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 1:36 pm
|
|
|
| Krystyna napisał/a: | | Zasięgnęłam języka w naszym US. Ale dzisiaj nie mam czasu napisać. W każdym bądź razie jak się dba o kwity na Jersey to w Polsce nie powini się czepiac. Mówimy oczywiście o dłuższym pobycie |
Jak się dba o kwity na Jersey? Mianowicie o jakie dokładnie kwity chodzi? Czyli jednym słowem mamy się w ogóle nie wychylać w Polsce, że tu pracujemy tak? Jeżeli będziemy chcieli kupić ziemie w Polsce po powrocie z Jersey i US się przyczepi skąd mamy pieniądze na tą ziemie, to mamy możliwość przedstawienia tych " kwitów"( że tu płaciliśmy podatki) i po sprawie? |
|
|
|
 |
Marceli
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 3:45 pm
|
|
|
nie