|
Ciaza |
| Autor |
Wiadomość |
hkate
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 3:44 pm Ciaza
|
|
|
czesc,
planujemy wkrotce dziecko.
prosze polecic mi sprawdzonego ginekologa, bo z tego co slyszalam pierwszy raz idzie sie do prywatnego lekarza a ten daje skierowanie do szpitala - tak?
A czy ktos chodzil przez cala ciaze prywatnie do ginekologa? (tak jak wyglada to na ogol w Polsce) czy moze szpitalna opieka jest dobra i wystarczajaca?
Czy to prawda ze tu podczas ciazy wykonywanych jest mniej badan niz w Polcse?
pozdrawiam i prosze o opinie kobietki z tutejszym doswiadczeniem
Kasia |
|
|
|
 |
|
|
fiona.p
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 4:02 pm
|
|
|
hej, w ciazy nigdy nie bylam, a jednak doswiadczenie pewne mam ... Z niego wynika, ze tu nikt nie chodzi do ginekologa tylko albo do GP przez cala ciaze (co kosztuje oczywiscie, apoza tym dla mnie to dziwne zeby taki GP mial tak rozlegla wiedze, ze nawet za ginekologie sie bierze ) albo do szpitala ale dopiero po otrzymaniu listu od swojego GP. Rzeczywiscie badan robia mniej niz u nas, ze 3 do 4 USG tylko, a wizyty w szpitalu sa z poloznymi i takimi tam, a nie z ginekologiem - z tym sie spotkac mozna moze raz, albo dwa... A te polozne to krew pobiora, mocz, brzuch pomacaja i tyle! Coz, co kraj to obyczaj... W szpitalu jest fajnie i milo, oby tylko wszystko przebiegalo bez komplikacji, bo czasem mozna sie zastanawiac nad wiedza i kwalifikacjami niektorych pracownikow tutejszej sluzby zdrowia... Grunt to byc dobrej mysli! |
|
|
|
 |
aniaS
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 5:18 pm
|
|
|
ja juz jestem po ciazy, czyli z doswiadczeniem tyle, ze w Polsce:) ale po opisie fiony nie sadze, ze mozna byc dobrej mysli az mi dreszcze po plecach przeszly!!!! jakos malo zachecajaco to wszystko wyglada na tej wyspie:( |
|
|
|
 |
|
|
fiona.p
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 5:30 pm
|
|
|
| Moje odczucia sa takie, ze w szpitalu jest naprawde sympatycznie, ale jest tam troche niedouczonych ludzi. To samo mozna powiedziec o GPs, albo nawet jeszcze bardziej tyczy sie to GPs. A w Polsce jest chyba odwrotnie: wiedze to oni tam maja, ale niefajni sa :-/... |
|
|
|
 |
hkate
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 10:11 am
|
|
|
| nie no nie zartujcie, ja rozumiem z tym szpitalem ale jesli ktos chce chodziic prywatnie to chyba sa GINEKOLODZY ktorzy maja swoje prywatne gabinety??? no tak jak w Polsce -idziesz na wizyte, placisz, ale ginekolog ma juz cala aparature (do usg itd) i prowadzi cie przez cala ciaze... |
|
|
|
 |
fiona.p
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 10:29 am
|
|
|
Nie wiem czy to mozliwe... General Practitioner tutaj tez ma aparature To tacy lekarze do wszystkiego (czyli do niczego ) |
|
|
|
 |
|
|
fiona.p
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 10:31 am
|
|
|
| Duzo jest tez zachodu jesli chcesz dodatkowe USG. Sa te 3-4 standardowe a poza tym musialoby sie cos zlego dziac, zeby sie mozna bylo zapisac na wiecej. Wiem, ze w Polsce mozna sobie ogladac swoje dzieciatko do woli. Tu zakaladaja, ze wszystko jest ok i tyle! |
|
|
|
 |
fiona.p
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 10:55 am
|
|
|
| Mysle, ze w szpitalu jest jednak lepiej niz u GP. Masz jednego lekarza, ktory sie toba opiekuje, tzn. teoretycznie, bo nie widzisz go zbyt czesto... Raz do trzech razy przez cala ciaze... Poza tym masz czeste wizyty u poloznych, czy innych pielegniarek. Przy porodzie naturalnym tez nie ma lekarza! Tylko polozne ze dwie. |
|
|
|
 |
hkate
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 12:07 pm Prywatny Ginekolog!
|
|
|
ok, w kazdym razie jesli ktos uslyszy o jakims prywatnym ginekologu to prosze o kontakt!
W przeciwnym razie szpital wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem niz jakis ogolny lekarz...
dziekuje za odp
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
kasia025
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 7:11 pm
|
|
|
| ale bzdury tu sa napisane ja juz koncze ciaze bylam pod swietna opieka tu w szpitalu lepiej niz zaden ginekolog w polsce.u nas w kraju idziesz do ginekolga to masz gorsza opieke chyba ze placisz za badania wtedy dbaja o ciebie,ja mialam tu wiele USG a w Polsce wykonuja tylko 3 na cala ciaze,czemu tu ktos sie wypowiada nie majac nic doswiadcenia najpierw sprobujcie potem komentujcie tu jest super dbaja o ciebie a lekarz jest za kazdym razem jak jestes w szpitalu a przy porodzie nie musi byc lekarz jak sie nic nie dzieje w polsce czy tu tak jest |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 7:30 pm
|
|
|
Po pierwsze prosilbym o interpunkcje, bo nic nie mozna zrozumiec. Sprobuj zrozumiec sama co napisalas
Po drugie, nie oskarzaj, jak nie wiesz. co i jak. To ze akurat Ty mialas wspaniala opieke - nic tylko pogratulowac. Podaj namiary na swoich lekarzy i beda mieli wziecie.
Po trzecie - w wielu tezach zgadzam sie z fiona.p.
Po czwarte - zgadzam sie z wiekszoscia oprzednich wypowiedzi.
Po piate - na Jersey nie zrobia wiele, dopoki im sie tego nie powie.
Moja corka mialaby powazna wade, gdyby nie to ze KAZALISMY pielegniarce wypisac skierowanie do specjalisty.
Po szoste - dobrego mialas ginekologa? Bo u nas facet bal sie gdziekolwiek zajrzec, pomacac i sprawdzic |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
aniaS
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 9:00 pm
|
|
|
kasiu, nic sie nie martw:) nie taki wilk straszny jak go maluja moge dac Ci jedna rade: duzo pytaj, czy to lekarz, czy pielegniarka.kazda Twoja watpliwosc czy obawa zmusi do jakichs odpowiedzi, wyjasnien. najwazniejsze, zebys Ty sie dobrze czula.jesli uznasz, ze nie poswiecaja Ci odpowiedniej uwagi, nie krepuj sie tego powiedziec!! powodzenia:) |
|
|
|
 |
|
|
kasia025
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 9:05 pm
|
|
|
po pierwsze na tyle jestes polonistka ze ci interpunkcja potrzebna??!!
po drugie w polsce bedac u dwoch prywatnych lekarzy ktorzy jeden z nich stwierdzil ze nie bede miec dzieci a drugi dal mi tabletki luteine wywolujacy menstruacje <przecinek>niktory nie stwierdzil ciazy a ja bylam juz w 2 misiacu co za wspaniala medycyna w polsce!!!! |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 2:16 am
|
|
|
Jestem facetem.
Nie jestem polonista. Polonistka tez. I widze ze uparcie nie bedziesz czytac tego co piszesz. My musimy...
Wspolczuje lekarzy. Tacy niestety moga sie zdarzyc rownie dobrze tu jak i tam. Tu im lepiej placa, wiec "kwiatki" nie powinny sie zdarzac. A zdarzaja. Bardzo czesto. Poniewaz mialem troche do czynienia z tutejszymi lekarzami i sluzba medyczna w ogole, wiem co pisze<kropka> |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
fiona.p
|
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 9:48 am
|
|
|
| kasia025: moze nie bylas nawet swiadoma,ze rozmawiasz z pielegniarka a nie z lekarzem! Bo lekarza na 100% nie ma przy kazdym badaniu! Mysle, ze spedzilam w szpitalu 20 razy wiecej czasu niz ty i bylam obecna przy wielkiej ilosci wizyt jako tlumacz (od ponad roku juz tego nie robie). |
|
|
|
 |
|
|
|
|